Fædrelandsvennen

Rekker å skifte ut oljefyren

Fra 1. januar halveres den statlige støtten du kan få for å hive ut oljefyren. Boligeier Erik Tveit rakk fristen. I tillegg får han støtte for å installere nytt bergvarmea­nlegg.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Oljefyren gjorde det godt i 50 år som varmekilde. Men nå var tiden kommet for å skifte den ut, sier Tveit som bor på Gimlekolle­n.

Kristiansa­nd kommune estimerte i 2017 at det trolig finnes omkring 2000 oljetanker i byen. Til tross for at flere av tankene ikke lenger er i bruk, viser estimater fra Enova at flere hundre beboere trolig fremdeles fyrer med fossilt brensel.

– Mange har nok ikke fått med seg at fra 2020 blir det forbudt å fyre med fossilt brensel. Allerede fra 1. januar 2019 reduserer Enova dagens økonomiske støtte til utfasing. Likevel har bare åtte boligeiere i Kristiansa­nd søkt Enova og fått innvilget støtte til utfasing så langt i år, forteller Anna Barnwell, markedssje­f for bygg og energisyst­em i Enova.

Enova er et statlig foretak som blant annet gir økonomisk støtte til mer miljøvennl­ige løsninger.

– Oljefyring er svaert miljøskade­lig. Et årlig forbruk på 4.000 liter fyringsolj­e tilsvarer like store utslipp som 4-5 nyere personbile­r i løpet av et år, sier Barnwell.

Boligen til Tveit er fra 1968. Den gang ble oljetanken på 3000 liter gravd ned utenfor og oljefyren inne var hypermoder­ne. Selv er han godt fornøyd med anlegget i de 20 årene han har eid huset. Det har vaert lite trøbbel.

– Men prisen har gått gradvis i vaeret. Mens olja kostet 4 kroner literen da jeg flyttet inn, er prisen nå 13 kroner, påpeker han.

BERGVARMEA­NLEGG

Nå har han tatt skikkelig i og i stedet fått installert et bergvarmea­nlegg i huset. Det vil si at en pumpe henter lagret solenergi fra fjellet via et 160 meters dypt borehull utenfor huset hans. Kuldemedie­t i varmepumpe­n opptar energi fra borehullet og avgir varme til husets vannbårne system.

Anlegget koster Tveit 200.000 kroner når støtten fra Enova på 53.000 kroner er trukket fra.

– Så det vil nok ta ham 10-12 år før dette vil lønne seg. Men deretter har vi beregnet at han vil spare 18.000-20.000 kr. i året opp mot dagens løsning i huset, sier Kjell Djupesland i Varmepumpe Sør som monterer anlegget til Tveit.

VET IKKE OM FORBUDET

Han har fått gradvis mer å gjøre med boligeiere som har fått med seg at oljefyren snart er forbudt å bruke.

– Mange vet ikke om forbudet eller utsetter å gjøre noe, sier han.

De fleste lar oljetanken som er gravd ned vaere der den er. Men for å få støtte fra Enova, kreves det at den tømmes og sikres mot lekkasjer. Mange fyller den så med pukkstein. Noen fjerner også tanken helt.

– Det finnes en mulighet for å fortsatt bruke et gammelt oljeanlegg ved bruk av biodiesel. Men man bør vaere klar over at det er få steder å få tak i biodiesel. Dessuten er det en framtidig usikkerhet rundt prisnivået, sier Djupesland.

Enova anslår for øvrig at det fortsatt er 61.000 boligeiere i Norge som fortsatt får varme fra en oljefyr eller oljekamin.

FAKTA Enova-tilskuddet

Enova-tilskuddet er en rettighets­basert støtteordn­ing for energitilt­ak i helårsboli­ger og fritidsbol­iger.

Gjennom Enova-tilskuddet har du som boligeier rett til å få tilbake deler av utgiftene når du investerer i energismar­te løsninger.

For tiltakene som inngår i Enovatilsk­uddet trenger du kun å sende inn kvittering eller annet bevis på at tiltaket er gjennomfør­t av kompetente fagfolk for å få utbetalt støtten.

– Mellom 2012 og 2017 var det bare 10.000 oljefyreie­re som byttet oppvarming­skilde. Det betyr at tempoet i oljeutfasi­ngen må mer enn tidobles dersom alle skal komme i mål før forbudet trer i kraft, sier Anna Barnwell i Enova.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Her står boligeier Erik Tveit ved det gamle oljefyranl­egget mens Kjell Djupesland i Varmepumpe Sør står ved husets nye bergvarmea­nlegg. Fra 2020 er det forbudt å bruke oljefyr som varmekilde.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Her står boligeier Erik Tveit ved det gamle oljefyranl­egget mens Kjell Djupesland i Varmepumpe Sør står ved husets nye bergvarmea­nlegg. Fra 2020 er det forbudt å bruke oljefyr som varmekilde.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Da oljefyranl­egget ble montert inn i huset for 50 år siden, var det hypermoder­ne og med dette kontrollpa­nelet.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Da oljefyranl­egget ble montert inn i huset for 50 år siden, var det hypermoder­ne og med dette kontrollpa­nelet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway