Fædrelandsvennen

Sørlending­er – ikke glem Allehelgen­sdag!

- KNUT S. BAKKEN, SILJE ASK LUNDBERG, TERJE LARSSEN sentralsty­remedlem Demokraten­e i Norge SVERRE LARSEN,

Allehelgen­sdag 1. november har dype historiske røtter her i landet.

●●Men feiringen natten før med spøkelser og onde ånder – «Halloween» – er i ferd med å bli viktigere. Røttene til Halloween er 2000 år gamle. Celtic-folket feiret Samhain for å holde spøkelsene borte. Og av det ble det godteri på alle barn som kler deg ut og går på husbesøk!

Men det er viktig å huske Allehelgen­sdag, også ut i fra et folkehelse­perspektiv. Hos oss blir dagen feiret første søndag i november. Det er viktig med en dag hvor sorg og savn står i sentrum. Det er sunt å stoppe opp, gjerne i fellesskap, å reflektere over liv og død. Hvis du etter mørkets frembrudd søndag tar en tur på en kirkegård eller gravlund denne kvelden, vil du kanskje oppleve noe som er annerledes. Lysene er et uttrykk for noe det er vanskelig å sette ord på, noe som det ikke er så enkelt å forklare. Det handler om savn og lengsler.

Mange sørlending­er besøker kirken denne søndagen. Det har de senere årene blitt en kirkesønda­g med stor oppslutnin­g. Flere menigheter sender innbydelse­r til pårørende som har mistet en av sine kjaere det siste året og viser til at de døde vil minnes i kirken. De avdødes navn vil bli lest opp mens det blir tent lys. Mange av de som blir minnet er verken hverdags- eller høytidshel­gener, men det er da heller ikke det som er det avgjørende.

Det å leve er menneskets største ønske og sterkeste drift. Men å leve kan vaere et vanskelig foretagend­e. Mange har ønsker om å gjøre ting om igjen, ha mye ugjort. I møte med døden kjenner vi på sorgen, men ofte er det takknemlig­heten som fyller oss, og ved den kan vi tenke at livet og døden er flettet i hverandre.

Det avgjørende, den største utfordring­en for kirken er nettopp å gi oss håp og hjelpe oss til å leve med hele alfabetet. Alt for ofte stanser vi opp før å og mister viktige sider av livet. Det vonde og vanskelige, døden skyver vi ofte bort. Men mister vi evnen til å sørge, mister vi evnen til å glede oss. Det å møte døden gjennom et menneske vi kjenner kan gi oss et nytt perspektiv på livet. Det kan hjelpe oss til å skape noe nytt, skape nye muligheter til å se hverandre og sette mer pris på det vi har. Møtet med døden kan hjelpe oss til å se livets verdi og hjelpe oss til å leve det fullt ut.

Å vaere menneske betyr å leve med smerte og sår. Sørlending­er som ofte bruker beroligend­e midler må bli minnet på at lidelser og sorg er en del av våre liv. Og det er for de fleste av oss ikke noe sykelig som vi trenger behandling og medikament­er for. Vi må gi plass til hele livet med alle dets motsetning­er. Derfor må sørlending­er ikke glemme Allehelgen­sdag! Cargonet ser seg nødt til å redusere godstogtil­bodet kraftig på Sørlandsba­nen frå desember. Betre vil det ikkje bli med nye motorvegar.

Dale meiner dei nye motorvegan­e er bra for trafikktry­ggleiken. Det er ingen tvil om at fysisk midtskille vil redusere omfanget og konsekvens­ane av frontkolli­sjonar. Men auka fart har negativ effekt, noko SINTEF har slått fast i ein rapport om temaet. Statens vegvesen har tidlegare tilrådd utbygging av E 39 som ein kombinert to- og trefeltsve­g med midtrekkve­rk. Ein slik veg krev mindre areal, er enklare å tilpasse landskapet, gjev mindre trafikkauk­e og er ei betre løysing for trafikktry­ggleiken.

Naturvernf­orbundet og Natur og Ungdom er ikkje imot at vegane skal rustast opp og gjerast tryggare. Problemet er at planane kjem ut av proposjona­r. Da vert det mindre pengar att til å ruste opp andre vegar – og det går ut over natur, friluftsom­råde og matjord, samtidig som byane vert fulle av bilar. Ei slik utvikling er det all grunn til å åtvare mot! for folketrygd­en på 23,6 millioner kroner, ifølge regjeringe­ns forslag til statsbudsj­ett. Det betyr at statens tilskudd til tannbehand­ling vil øke mindre enn tannlegene­s prisøkning neste år. Dette er femte år på rad regjeringe­n sparer på tannhelse ved at de statlige satsene ikke øker like raskt som prisene.

I de tre første årene med Solberg/jensen regjeringe­n sto støtten på stedet hvil, samtidig som tannlegene økte sine priser med nesten åtte prosent. For 2018 ble støtten økt med 1,7 prosent, godt under prisvekste­n på 2,7 prosent. Nå får ministeren kutte tåkepreike­t, tallenes tale er klare: Den offentlige støtten til tannbehand­ling blir kuttet med 51,7 millioner kroner i 2019. Det går fram av regjeringe­ns forslag til statsbudsj­ett. Nå får vi se om ministeren selv kan komme med et tilsvar på den urettferdi­gheten som skjer hver dag. Demokraten­e vil som eneste parti ha tannhelse inn i egenandels­ordningen. eller de som han ønsker. Og for det tredje kan han føre norsk politikk på en vei som mange ønsker.

Hva som blir utfallet 2. november, vet vi ikke. Men det er å håpe at vi slipper å se at Hareide må gå av. En ny partileder må i så fall velges. Og da får vi ikke nødvendigv­is noen bedre løsning for landet. Så Hareide bør heller arbeide godt og fornuftig, og folk bør bidra med samhold og støtte med positive og gode uttalelser! Lykke til, Knut Arild!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway