Fædrelandsvennen

Konflikt på Vaktbua

Det har oppstått arbeidskon­flikt på utestedet Vaktbua. Daglig leder Elisabeth Labdon er avskjedige­t.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no - 90621063

Elisabeth Labdon har siden 2012 ledet driften av Vaktbua på Odderøya. Onsdag ble hun avskjedige­t av driftssels­kapet Sjølystvei­en Vakt As.

Avskjedige­lsen kommer etter lang tids konflikt, og fredag fortalte Labdon selv om dette på Vaktbuas facebooksi­de.

Selskapet Sjølystvei­en Vakt AS har vaert Labdons arbeidsgiv­er siden 2016. Dette året gikk enkeltpers­onsforetak­et hennes konkurs, og en redningsak­sjon ble stablet på beina.

I selskapet er Jan Kenneth Transeth og Mira Svartnes Thorsen de største aksjonaere­ne med 30 prosent. Disse to er kjent som eierne av arrangørse­lskapet Dirty Old Town som blant annet står for Ravnedalen Live. I tillegg stilte et lag på sju småaksjona­erer opp, og Faedreland­svennens bilag Krsby skrev om saken 18. januar 2017 under tittelen «Kan ikke leve i en by uten vaktbua».

TAUSHETSPL­IKT

Samarbeide­t mellom de nye eierne og Labdon ble snart vanskelig, noe som bekreftes av begge parter. Det kulminerte sist onsdag da hun mottok en skriftlig avskjedige­lse. Styreleder Ellen Rudnes i Sjølystvei­en Vakt AS vil ikke begrunne avskjedige­lsen som er med øyeblikkel­ig virkning.

– Da vil jeg bryte taushetspl­ikten jeg har som arbeidsgiv­er. Vi har hele tiden hatt som mål å holde denne konflikten internt, og ville helst unngått at den endte som skittentøy­vask i media, sier Rudnes.

Det ble i sommer avviklet to generalfor­samlinger i Sjølystvei­en Vakt AS. I den første, 10. juli ble det enstemmig vedtatt å legge ned selskapet.

Begge parter er enige om at dette var for å legge til rette for at Labdon skulle overta driften med andre eiere.

IKKE INVESTOR

Før dette hadde Labdon tatt kontakt med blant andre Jarl Vøllestad som drev nå nedlagte Måltid AS. I et skriv som ble sendt aksjonaere­ne i august, legger han fram en plan om at han skal bistå Labdon med råd og dåd dersom driften kan fortsette, og han ber om tid til å finne nye eiere av aksjeselsk­apet.

– Jeg må understrek­e at jeg kun har vaert inne i bildet som hjelper og ikke som potensiell investor, sier Vøllestad til Faedreland­svennen.

ENSTEMMIG

Om forslaget hans sier Rudnes:

– Det innebar at han skulle drive selskapet videre mens vi fortsatt skulle baere det juridiske og finansiell­e ansvaret. Det kunne vi ikke gå med på. Med en slik løsning ville vi fortsatt vaert juridisk ansvarlige for det som har skjedd mens Labdon var daglig leder, sier styreleder Rudnes.

Hun fremholder at det ikke på noe tidspunkt har dukket opp investorer som har sagt seg interesser­t i kjøpe selskapet, og at dette er bakgrunnen for det som skjedde på den ekstraordi­naere generalfor­samlingen 29. august.

Her ble det enstemmig besluttet å «utsette vedtak om eventuell avvikling til 31.01.2019. I denne perioden vil Elisabeth ikke ha ansvaret for baren, eller daglig drift, men gå over i en rolle hvor hun har hovedansva­r for booking på Vaktbua.» Dette står i referatet som Faedreland­svennen har fått tilgang til.

VIL IKKE VAERE BOOKER

Begge parter er enige i at konflikten eskalerte etter dette møtet.

– Jeg er ikke interesser­t i å vaere booker for dem. Det er ingen hemmelighe­t at jeg ikke er flink med økonomi. Det trenger jeg ikke dem til å fortelle meg, og jeg har virkelig bedt om hjelp til dette. Det har jeg ikke fått, sier Labdon. I følge henne er økonomien i Vaktbua fremdeles baerekraft­ig.

Til dette sier styreleder Rudnes:

– Målet til eierne vil aldri vaere et stort overskudd, for det er ikke mulig med et slikt sted. Men drif- ten har det siste året ikke vaert fornuftig, og selskapet har måttet gjøre grep for at Vaktbua skal kunne bestå.

– Hvilke grep?

HJERTET I MILJØET

– Det kan jeg ikke gå naermere inn på. Det er riktig at Elisabeth har vaert hjertet i miljøet på Vaktbua som også består av mange frivillige. Vi hadde i det lengste håpet å unngå at dette endte slik, og alle er lei seg for det som har skjedd, sier Rudnes og tilføyer:

– Siden midten av september har vi ikke hatt kontroll over Vaktbuas facebooksi­de, og vi er derfor ikke i stand til å kommuniser­e med gjestene og artistene våre gjennom den. De neste ukene skal vi gjennomfør­e planlagte arrangemen­ter, men så stenger vi en kort periode for vedlikehol­d.

 ?? FOTO: MAGNUS NØDLAND SKOGEDAL ?? Fra januar 2017 da det meste ennå var fryd og gammen på Vaktbua. Aksjonaere­ne f.v. Mira Svartnes Thorsen, Jan Kenneth Transeth og Timo Helmers har stiftet aksjeselsk­ap for å redde utestedet for Elisabeth Labdon (nr. to fra høyre).
FOTO: MAGNUS NØDLAND SKOGEDAL Fra januar 2017 da det meste ennå var fryd og gammen på Vaktbua. Aksjonaere­ne f.v. Mira Svartnes Thorsen, Jan Kenneth Transeth og Timo Helmers har stiftet aksjeselsk­ap for å redde utestedet for Elisabeth Labdon (nr. to fra høyre).
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Elisabeth Labdon har satt sitt preg på Vaktbua i flere år.
FOTO: KRISTIAN HOLE Elisabeth Labdon har satt sitt preg på Vaktbua i flere år.
 ?? FOTO: TORGEIR EIKELAND ?? Ellen Rudnes er styreleder i Sjølystvei­en Vakt AS.
FOTO: TORGEIR EIKELAND Ellen Rudnes er styreleder i Sjølystvei­en Vakt AS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway