Fædrelandsvennen

Livet har forandret seg totalt for keeperen

Sist han spilte fast for et lag var i Belgia for fire-fem år siden. Nå har Jonas Deumeland blitt nøkkelspil­ler i Start, og skrevet under på ny kontrakt.

- TEKST: STEFFEN STENERSEN steffen.stenersen@fvn.no

– Du er den første som har tatt det opp, faktisk. Men det er jo spesielt.

Joviale Jonas, med Deumeland til etternavn, smiler godt. Han hadde ikke tenkt over at han igjen skal spille på Lerkendal kun dager etter å ha signert kontrakt med Start. Det var borte mot Rosenborg at tyskeren fikk sin debut for Start i vår.

Han ble hentet da Håkon Opdal ble skadet under oppvarming mot Vålerenga. Tor-kristian Karlsen fant keeperen naermest ved et lykketreff da en av hans kontakter ba ham ta en titt på keeperen. Og det har blitt en lykke for Start at han valgte å komme.

– Jeg fikk tips om Jonas, og at han så veldig bra ut. Han fikk ilddåpen mot Rosenborg, og siden har han stått veldig solid. Vi har mye å takke ham for, sier sportslig leder Tor-kristian Karlsen.

– BETYR MYE FOR MEG

I mange måneder har Start-fansen ropt om ny kontrakt for 30-åringen, og tirsdag fikk de sine ønsker oppfylt.

Deumeland har skrevet under en treårskont­rakt med Start.

– Det betyr veldig mye for meg. Jeg trives veldig godt her, både i byen og i klubben. Jeg føler meg ønsket her, sier Deumeland.

Det har ikke vaert noen selvfølge i keeperens karriere. Før han kom til Start fungerte han som en treningske­eper for Borussia Dortmund, men hadde ikke vaert fast for et lag siden han spilte for Eupen i Belgia for snart fem år siden. Derfor har forandring­en vaert total for en av Starts nåvaerende nøkkelspil­lere.

– Jeg har opplevd mye. Jeg startet karrieren min i Wolfsburg, hvor jeg var tredjekeep­er. Da er du en del av gruppa, men du er ikke på banen og bidrar. Hvis du er i førsteelle­veren føler du at du gir noe tilbake til laget og klubben, og det er en veldig god følelse. Det er en spesiell følelse, som alle ønsker, sier Deumeland.

BØRS-VINNER

Han ler stort sett hele tiden. Den karismatis­ke tyskeren har tatt Start med storm siden han kom inn i laget, og har imponert på banen. Såpass at Faedreland­svennen allerede med ganske stor sannsynlig­het kan kåre ham til årets Start-spiller på vår børs. Det skal rett og slett en totalkolla­ps fra den tyske keeperen til for at noen av lagkamerat­ene hans skal ta ham igjen.

– Forhåpentl­igvis skjer ikke det, sier Deumeland.

Han ler igjen.

– Jeg har jobbet mye med Fro- de (Birkeland, keepertren­er). Sammen med Håkon (Opdal) er vi en god gruppe. Vi prøver hele tiden å forbedre oss, og så langt har det vaert ganske bra. Men det er fortsatt rom for å forbedre seg. Det viktigste er at vi holder oss i divisjonen. Hvis jeg er årets spiller, så er det fint, men jeg bytter gjerne bort den for at vi skal holde oss i ligaen.

– Han har levert høyt nivå fra dag én. Han har fortsatt stort utviklings­potensial, men vi er veldig fornøyd. Han har en spillforst­åelse og en ro med seg. Så må han jobbe litt med beina, og vi har begynt å jobbe med fysikken hans for å bli tøffere i feltarbeid­et, noe vi har sett at han har blitt bedre på, sier keepertren­er Birkeland, som mener keeperen har et høyt bunnivå.

MELDINGEN FRA FAREN

I tillegg til ny kontrakt kan Deumeland glede seg til han skal gifte seg i desember. Ting har rett og slett forandret seg for tyskeren både privat og sportslig. For Start har vaert i stor endring siden 30-åringen kom inn i april, noe faren Andreas kunne bekrefte da han så kampen mot Molde.

– Det har vaert mye opp og ned. Med Kjetil inn har det gått mye bedre. Vi blir bedre for hver uke. Den siste kampen faren min så var i sommer, før Kjetil hadde kommet. Nå sa han at «det er en stor forbedring» dere har gjort. Det synes jeg også, og det er en del av grunnen til at jeg ønsker å bli her. Jeg tror dette prosjektet kan bli noe stort.

– Hva er den største forskjelle­n?

– Den største forskjelle­n er resultaten­e. Men Kjetil har endret alle aspekter ved alle spillere i stallen. Mentalitet­en er forskjelli­g, strukturen er forandret, og måten vi jobber på er annerledes. Det kombinert gjør oss til et bedre lag. Vi kan alle forbedre oss, og fortsetter vi med det vil vi vinne enda flere kamper, sier Deumeland.

Nå ser han fram mot en tøff semifinale i cupen på Lerkendal.

– Kampen mot Molde viste at vi kan slåss med de beste lagene, og det gjør meg trygg på at vi kan få med oss godt resultat fra de neste kampene.

Da vil Start trenge en Jonas Deumeland i storslag.

 ?? FOTO: BILDBYRÅN NORWAY ?? Jonas Deumeland har levert varene siden overgangen til Start. Her etter 2-1-seieren borte mot Bodø/glimt sammen med Simon Larsen (t.v.) og kaptein Erlend Segberg.
FOTO: BILDBYRÅN NORWAY Jonas Deumeland har levert varene siden overgangen til Start. Her etter 2-1-seieren borte mot Bodø/glimt sammen med Simon Larsen (t.v.) og kaptein Erlend Segberg.
 ?? FOTO: STEFFEN STENERSEN ?? Start-keeper Jonas Deumeland sammen med sportslig leder Torkristia­n Karlsen på Sparebanke­n Sør Arena tirsdag formiddag.
FOTO: STEFFEN STENERSEN Start-keeper Jonas Deumeland sammen med sportslig leder Torkristia­n Karlsen på Sparebanke­n Sør Arena tirsdag formiddag.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Mange fikk seg en støkk da Deumeland måtte baeres av banen på båre under kampen mot Strømsgods­et i august. Men det gikk bra for tyskeren, som kom seg raskt på beina igjen.
FOTO: NTB SCANPIX Mange fikk seg en støkk da Deumeland måtte baeres av banen på båre under kampen mot Strømsgods­et i august. Men det gikk bra for tyskeren, som kom seg raskt på beina igjen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway