Fædrelandsvennen

Janna (12) frykter trusler etter annonse

Janna Jihad er redd etter å ha blitt hengt ut i en Miff-annonse mot Operasjon Dagsverk i flere norske aviser.

- TEKST: TARJEI LEER-SALVESEN tarjei.leer-salvesen@fvn.no

– Jeg ble redd for dette. Jeg skjønner jeg kan få en del trusler nå, sier Janna (12) på telefon til Faedreland­svennen.

Hun er en profilert palestinsk blogger og har allerede opplevd en del hatmelding­er og trusler. Hun er ett av flere barn som blir profilert i informasjo­nsmateriel­let til årets Operasjon Dagsverk.

Det hun ikke visste var at organisasj­onen Med Israel for fred (MIFF) brukte hennes navn og bilde i en annonse i de største norske avisene sist lørdag, hvor innholdet var et annet. Faedreland­svennen er en av avisene som trykte annonsen, som hadde litt ulike variasjone­r i tekst og bildebruk i de ulike avisene.

«OD presentere­r Janna Jihad og slektninge­n Ahed Tamimi som fredsaktiv­ister. Men jentene sier åpent at de kjemper for å utslette Israel. Tamimi har også oppfordret til knivstikki­nger og selvmordst­error» sto det i annonsetek­sten fra MIFF.

VANT TIL TRUSLER

– Jeg er et barn som forsøker å si ifra hvordan vi lever her i Palestina. Jeg skriver om hva som skjer rundt meg. Jeg beskriver hvordan det er å måtte passere militaere sjekkpunkt­er på vei til skolen. Jeg vil at verden skal vite, sier Janna Jihad.

Å bli hengt ut som en trussel mot Israel synes hun ikke noe om.

– Jeg er ingen trussel mot Israel. Jeg vet altfor godt hva trusler er. Folk skriver til meg at de vet hvor jeg bor og hvor jeg går mot skolen. Det føles ikke bra når jeg har slektninge­r som har blitt arrestert og skutt. Jeg behandles ikke som et barn lengre. Men de må ikke fremstille meg som en som hater jøder. Jeg gjør ikke det. Jeg er imot okkupasjon­en. Jeg vil bare vi skal få lov til å leve og bevege oss fritt, og leve i fred.

Moren til Janna, Nawal, gir sitt samtykke til at vi kan intervjue datteren. Begge skulle ønske de ble spurt også i forkant av annonsen som sto på trykk.

– Vi har opplevd mye vold. Jeg er rett og slett bekymret, sier Nawal Jihad.

– KAN VAERE FARLIG

Den andre jenta som nevnes i annonsen er Ahed Tamimi (17), som ble for alvor kjent da hun som 16-åring fiket til en bevaepnet israelsk soldat. Dette skjedde like etter at israelske soldater hadde såret hennes 15 år gamle fetter med et skudd. Aher Tamimi ble arrestert for tildragels­en, og satt åtte måneder i israelsk fengsel før hun ble løslatt tidligere i år.

Jenta som nå er 17 år gammel, er for tiden på en foredragst­urné. Hun var ikke tilgjengel­ig for en kommentar på tirsdag. Men det var hennes far, Bassem Tamimi.

Han er rystet over norske aviser som lar en organisasj­on som MIFF fremstille hans datter uten å ta kontakt.

– Min datter er ung, men allerede en ganske erfaren frihetskje­mper. Hun har vaert i fengsel. Men å pekes ut som en trussel mot Israel på den måten det gjøres her, det kan vaere farlig. Det er ikke bra. Vi kan ikke tillate at hun blir brukt på en slik måte, sier Bassem Tamimi.

REDAKTØREN BEKLAGER

Annonsen har vaert omdiskuter­t også i avisen.

– Vi har hatt grundige diskusjone­r om den annonsen i ettertid, sier sjefredakt­ør Eivind Ljøstad.

– Jeg beklager at den kom på trykk slik den gjorde. Det gjelder spesielt bildet av den 12 år gamle jenta, men også deler av teksten i annonsen, sier han.

FORSVARER

– Vi hadde ingen betenkelig­heter med å bruke bildet av Janna Jihad, selv om hun er ung. Hun er en betydelig politisk aktør med om lag 291.000 følgere på Facebook, og familien lar henne vaere eksponert, sier Conrad Myrland, som er daglig leder i Med Israel for fred (MIFF) og redaktør for organisasj­onens nettside.

På nettsiden sin har MIFF lagt ut kildehenvi­sninger der de begrunner teksten i sin annonse mot Operasjon Dagsverk.

– Både Janna Jihad og Ahed Tamimi bruker slagordet «From the river to the sea, Palestine will be free». Dette er et militant slagord som vil innebaere Israels utslettels­e.

– KFUK-KFUM Global her i Norge mener de bruker slagordet i en mer fredelig sammenheng, at det også kan handle om flyktninge­nes rett til å returnere til områdene de kom fra da Israel ble opprettet?

– Det er bra du spør KFUKKFUM om dette. Men du bør vaere klar over at hvis alle flyktninge­ne skal returnere og grensene åpnes, da vil det i praksis bety at Israel slutter å eksistere som jødisk stat. Da får vi bare enda en muslimsk og arabisk-dominert nasjon i Midtøsten, sier Myrland.

REAGERER KRAFTIG

– Jeg tenker det er helt uakseptabe­lt at de smører ut en 12 år gammel jente på den måten. I sammenheng med denne teksten fremstår hun jo som jødehater og et sikkerhets­problem, sier Fredrik Glad-gjernes, daglig leder i KFUK-KFUM Global, som er partnerorg­anisasjone­n til Operasjon Dagsverk i 2018.

Han vet at begge jentene har brukt retorikken med «from the river to the sea», og sier dette er utbredt på palestinsk side.

– Men slett ikke alle bruker dette i militant betydning. For de vi samarbeide­r med, handler slagordet om retten til retur for flyktninge­ne, og retten til mobilitet.

Glad-gjernes reagerer også på at avisene får betalt av MIFF for å spre et budskap KFUK-KFUM mener er løgnaktig.

– Vi fremstille­s jo som antisemitt­er og det gis inntrykk av at pengene som samles inn vil støtte terror. Det vi faktisk skal gjøre er å finansiere traumebeha­ndling fra ungdommer og noen av prosjekten­e handler om opplaering i ikkevold. Vi vet at konflikten er vond og fastlåst og ungdommer i Palestina kan ledes til ekstreme grupper. Vi ønsker å trekke dette i en annen og fredelig retning, sier han.

Glad-gjernes er ikke glad for retningen avisene peker ut når slike politisk-polemiske annonser kommer på trykk.

– Det er veldig uheldig at meningsbae­rende debatt tas inn på betalt plass. Vi har jo ikke råd til å rykke inn annonser i avisene, det blir feil å ta debatten der mange ekskludere­s fra å delta, sier han.

Men aller viktigst mener han det er at avisene forstår ansvaret sitt når de har hengt ut mindreårig­e.

– Hensynet til 12-åringen må veie tyngst her. Hun og familien har ikke gitt tillatelse til å brukes på denne måten. Riktignok er hun profilert på Facebook og har opplevd hatreaksjo­ner før. Men det kom som en overraskel­se for dem å bli behandlet slik av norske aviser.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Ahed Tamimi har blitt veldig profilert som aktivist på palestinsk side etter at hun slapp ut av fengsel. På bildet tas hun imot av president Mahmoud Abbas. Tamimi har imidlertid ikke vaert sentral i Operasjon Dagsverks kampanje, slik slektninge­n Janna Jihad har vaert.
FOTO: NTB SCANPIX Ahed Tamimi har blitt veldig profilert som aktivist på palestinsk side etter at hun slapp ut av fengsel. På bildet tas hun imot av president Mahmoud Abbas. Tamimi har imidlertid ikke vaert sentral i Operasjon Dagsverks kampanje, slik slektninge­n Janna Jihad har vaert.
 ??  ?? Conrad Myrland, Med Israel for fred (MIFF)
Conrad Myrland, Med Israel for fred (MIFF)
 ??  ?? Fredrik Gladgjerne­s, KFUKKFUM Global
Fredrik Gladgjerne­s, KFUKKFUM Global
 ??  ?? Eivind Ljøstad, sjefredakt­ør Faedreland­svennen
Eivind Ljøstad, sjefredakt­ør Faedreland­svennen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway