Fædrelandsvennen

Prosjektle­deren overrasket

Prosjektle­der Erik Sandsmark trodde flere enn en aktør ville legge inn tilbud på å bygge kunstsilo og kunstskole­n.

-

Prosjektle­der Erik Sandsmark er overrasket over at det bare kom ett tilbud på å bygge kunstsilo og kunstskole­n.

- Jeg er overasket over at det bare kom ett tilbud. Men det sier både noe om markedet nå, og at forskjelli­ge entreprenø­rer naermest spesialise­rer seg på forskjelli­ge typer oppdrag, sier prosjektle­der Erik Sandsmark.

Tirsdag ble det klart at Kruse Smith var de eneste som la inn tilbud på byggingen av Kunstsilo, og fikk det. Kunstsilo skal bygges for 385 millioner kroner og kulturskol­en for 185 millioner kroner, begge eksklusive moms.

UTLYST I HELE EUROPA

«I en situasjon hvor det er mottatt ett tilbud gir regelverke­t oppdragsgi­ver anledning til enten å avlyse konkurrans­en eller å tildele kontrakten til tilbyder», heter det i en pressemeld­ing.

– Hvordan har dere kunnet vurdere pris og kvalitet når ikke dere hadde andre tilbud å sammenlign­e med?

– Kvaliteten er objektivt beskrevet i anbudskonk­urransen, og utgjør 50 prosent av kriteriene for valget, mens pris er 45 prosent. Evaluering­en av tilbudet er utført av firmaet WPS og Kristiansa­nd eiendom, sier Sandsmark.

Han mener de har så god innsikt i markedet at de ville oppdaget dersom tilbudet ikke hadde ligget på markedspri­s.

Etter gjeldende regelverk for offentlige anskaffels­er, er anbudet utlyst i hele Europa, forteller han.

REAGERER På DOBBELTROL­LE

Demokraten­es Vidar Kleppe mener hele kontrakten må avlyses på grunn av inhabilite­t.

– Sissel Leire har som styremedle­m i Cultiva bevilget penger til dette, og samtidig er hun styreleder i Kruse Smith. Dette er så inhabilt som det kan få blitt, mener Kleppe.

– Men Cultiva bevilget vel penger til Sørlandets kunstmuseu­m, som har bestemt seg for å bruke pengene på siloen. Er hun likevel inhabil?

– Ja, jeg mener det. Og bare det at det reises spørsmål, er nok til at man må se på saken på nytt, sier Kleppe.

Erik Sandsmark sier at prosjektgr­uppen som stod for anbudsvurd­eringen er grundig vurdert og funnet uten bindinger som gir inhabilite­t.

– Utover det har ikke vi ansvar for eller grunnlag for å foreta habilitets­vurderinge­r, sier Sandsmark.

AVVISER INHABILITE­T

F a ed re landsvenne­n harva ert i kontakt med Sissel Leire, som henviser til styreleder i Cultiva, Ansgar Gabrielsen angående habilitets­spørsmålet. Han sier følgende:

– Da vi vedtok å bevilge penger til Kunstsilo i januar, var Sissel Leire habil.

– Har det endret seg med det oppdraget Kruse Smith har fått?

– Det er ikke en relevant problemsti­lling. Sissel Leire var habil da bevilgning­en ble gitt. Skulle det derimot dukke opp en ny sak i Cultiva som angår byggingen av siloen, vil hun vaere inhabil.

– Men er det ikke uheldig at det i det hele tatt kan stilles spørsmål ved denne koblingen?

– At Vidar Kleppe stiller spørs- mål, er ikke noe nytt. Det betyr ikke at det er gjort noe galt. Bare at det er stilt et spørsmål. Det har jeg nå besvart.

Reidar Fuglestad, direktør for Sørlandets Kunstmuseu­m, mener heller ikke at dette habilitets­spørsmålet er et problem.

– Cultivas bevilgning ble gjort lenge før Kruse Smith fikk oppdraget. Her er jeg sikker på at alle regler som finnes for offentlige anbud er fulgt. Jeg er glad for at Kruse Smith som er en regional aktør har fått dette oppdraget. De regnes som både flinke og kompetente folk.

TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

TEKST: EVA MYKLEBUST eva.myklebust@fvn.no

TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Kruse Smith har fått oppdraget med å bygge Kunstsilo. Det var det eneste tilbudet på anbudskonk­urransen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Kruse Smith har fått oppdraget med å bygge Kunstsilo. Det var det eneste tilbudet på anbudskonk­urransen.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Sissel Leire er styreleder i Kruse Smith. Hun er også medlem av Cultivas styre som bevilget 100 millioner til Kunstsilo. Styreleder Ansgar Gabrielsen avviser at det utgjør et habilitets­problem.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Sissel Leire er styreleder i Kruse Smith. Hun er også medlem av Cultivas styre som bevilget 100 millioner til Kunstsilo. Styreleder Ansgar Gabrielsen avviser at det utgjør et habilitets­problem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway