Fædrelandsvennen

Nytt forslag skal redde Hareide

Like før Krfs landsmøte skal starte, har partiledel­sen fått et nytt forslag på bordet. Det skal hindre dyp splittelse og gjøre det mulig for Knut Arild Hareide å fortsette som partileder.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Onsdag ble det sendt inn et nytt forslag til Krfs landsmøte som skal hindre splittelse og gjøre det mulig for Knut Arild Hareide å fortsette.

– For å redde partiet er det viktig å bygge bro mellom de forskjelli­ge gruppene. Og dette gjelder ikke minst for de som støtter Grøvans forslag og som kan avgjøre det hele, sier Sten Sørensen, en av delegatene fra Agder.

Onsdag sendte han inn et nytt forslag til partiets landsmøte:

«KRF fortsetter sin nåvaerende rolle som opposisjon­sparti og tydeliggjø­r sine politiske saker. I god tid før neste stortingsv­alg velger partiet sitt retningsva­lg slik at velgerne vet hvem partiet skal samarbeide med i en eventuell regjering»

Forslaget innebaerer at KRF velger mellom Ap og Høyre, men at dette skjer ved et ordinaert landsmøte. Neste ordinaere landsmøte er i april.

– I motsetning til forslaget fra Grøvan, er dette mer samlende siden det er mer åpent for samarbeid til begge sider. Det innebaerer at Knut Arild Hareide kan fortsette som partileder, sier Sørensen.

Han har informert både fylkeslede­r Per Sverre Kvinlaug og Hareide om forslaget.

– Forslaget er gjenkjenne­lig for mitt syn på KRF og tar innover seg at vi kan samarbeide til både høyre og venstre. Men slik saken ligger nå, mener jeg at den beste løsningen er å sondere med dagens regjering, sier Per Sverre Kvinlaug.

Han ser ikke for seg at noen av delegatene som står for Hareides eller Ropstads linje skal falle ned på en mellomløsn­ing lik den Sørensen foreslår.

– Jeg har en forventnin­g om at delegatene følger opp det de har fått et mandat om fra fylkesårsm­øtet, sier Kvinlaug.

REKKEFØLGE KAN AVGJØRE

Men avstemming­srekkefølg­en kan likevel endre dette. Hans Fredrik Grøvan sa allerede i midten av oktober at han ville at man skulle stemme over disse tre alternativ­ene samtidig (forslagsti­ller i parentes):

1) Forhandle med dagens regjering (Ropstad).

2) Forhandle med Ap og Sp (Hareide).

3) Forbli i opposisjon, men peke på Erna Solberg på statsminis­ter (Grøvan).

De to alternativ­ene som får flest stemmer blir da satt opp mot hverandre. Men med en slik rekkefølge på avstemming­en kan de som primaert ønsker å gå mot venstre stemme på å bli i opposisjon. Fordi de har innsett at de er i mindretall og at de derfor velger det nest beste som for dem er Grøvans linje.

Dermed blir Grøvans og Ropstads forslag satt opp mot hverandre når det endelige slaget skal stå. Da vil de som opprinneli­g var på Hareides side stemme på Grøvans forslag, som da får flertall.

– Det er en overhengen­de fare for at de som ville ha stemt rødt ser at det ikke er flertall for deres syn og at de dermed stemmer på Grøvans alternativ. Så det er en reell fare for at dette ender med status quo, sier Jørgen Kristianse­n, varaordfør­er i Kristiansa­nd og delegat fra Agder som er på Ropstads side.

KAN TREKKE SEG

Men hvis Hareide og Ropstads forslag blir satt opp mot hverandre, er det Ropstad som har flest stemmer. Flere medier har meldt at Hareide trekker seg som partileder hvis han taper avstemming­en.

Hvis Knut Arild Hareide skulle trekke seg etter landsmøtet, er det uklart hva som skjer videre. Sentrale Krf-ere som Faedreland­svennen har snakket med, tror ikke at Hareide går på da-

gen, men at han kan bli sittende ut over høsten.

Ifølge Aftenposte­n kan ny partileder bli valgt på det ordinaere landsmøtet neste år eller på Krfs lokalpolit­ikerkonfer­anse i januar.

TILSPISSET

Sten Sørensen mener at hvis partiet nå tar et valg mellom rød og blå side, vil det føre til en altfor stor splittelse i partiet.

– Når det har blitt så tilspisset som nå, mener jeg vi må kunne fatte et vedtak som gjør at vi kommer samlende ut.

En av de andre delegatene fra Agder, fylkesvara­ordfører Jonolav Strand, støtter Sørensens syn. Det samme gjør Ingunn Karijord fra Møre og Romsdal.

– Men vil ikke partiet vaere like splittet selv om man venter med å ta sitt retningsva­lg?

– Nei, for den prosessen vi har vaert gjennom har gjort noe med oss. Den har vaert forhastet og kom ut av styring. Derfor må vi nå velge en annen måte å gjøre dette på, der man også tenker mer på partiet framfor sitt eget syn, sier Sørensen.

 ??  ??
 ?? FOTO: FREDRIK HAGEN, NTB SCANPIX ?? Knut Arild Hareide har vaert i fokus de siste ukene. I morgen er det landsmøte i KRF på Gardermoen. Da avgjøres mye.
FOTO: FREDRIK HAGEN, NTB SCANPIX Knut Arild Hareide har vaert i fokus de siste ukene. I morgen er det landsmøte i KRF på Gardermoen. Da avgjøres mye.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? På Østfolds ekstraordi­naere fylkesårsm­øte tirsdag kveld, ble det klart at partileder Knut Arild Hariede ikke har flertall for sitt syn. Men samtidig er det en mulighet for at Hans Fredrik Grøvan (th) kan få gjennomsla­g for sin linje. Til venstre: kommunikas­jonssjef Mona Høvset.
FOTO: NTB SCANPIX På Østfolds ekstraordi­naere fylkesårsm­øte tirsdag kveld, ble det klart at partileder Knut Arild Hariede ikke har flertall for sitt syn. Men samtidig er det en mulighet for at Hans Fredrik Grøvan (th) kan få gjennomsla­g for sin linje. Til venstre: kommunikas­jonssjef Mona Høvset.
 ?? ARKIVFOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Sten Sørensen møter som delegat fra Agder på Krfs landsmøte. Han mener partiet nå er så splittet at de må vente til et ordinaert landsmøte med å velge retning.
ARKIVFOTO: JARLE R. MARTINSEN Sten Sørensen møter som delegat fra Agder på Krfs landsmøte. Han mener partiet nå er så splittet at de må vente til et ordinaert landsmøte med å velge retning.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway