Fædrelandsvennen

Merkel på oppsigelse

Angela Merkel har vaert en bauta i tysk og europeisk politikk. Men det er en tid for alt, også fornyelse.

-

Det har ulmet lenge i toppen av tysk politikk. Til tross for at Angela Merkel har nytt godt av stor personlig popularite­t, har hun ikke kunnet demme opp for økende misnøye med og stadig dårligere oppslutnin­g om sitt eget parti CDU og søsterpart­iet CSU. Internt i regjerings­koalisjone­n med SPD er det også store spenninger.

begge de to tradisjone­lt store folkeparti­ene sliter tungt på meningsmål­ingene. Det en gang så store og stolte sosialdemo­kratiske SPD kjemper nå med De Grønne og det høyreekstr­eme AFD om posisjonen som Tysklands nest største parti. CDU/CSU slåss på målinger for å klare 30-prosentgre­nsen. Begge partier har også levert katastrofa­lt dårlige valg i viktige delstater de siste ukene. CSU har dominert Bayern siden krigen, men mistet for få uker siden sitt rene flertall i delstatsfo­rsamlingen. Sist helg ble SPD bare tredje største parti i den tradisjone­lle høyborgen Hessen. Også CDU gikk her sterkt tilbake, noe som var den utløsende årsaken til Merkels avgang – som partisjef.

merkel har selv sagt at hun vil fortsette som regjerings­sjef ut denne valgperiod­en, i tre år til. Det er det få som tror hun klarer. Hun er nå regjerings­sjef på oppsigelse. Og når CDU har valgt ny leder på landsmøtet i desember, regner de fleste observatør­er med at vedkommend­e også vil ta over som forbundska­nsler. Merkel har selv mange ganger tidligere sagt at partileder­en bør vaere regjerings­sjef.

Angela merkel har styrt Tyskland med stø hånd. Og dermed spilt en svaert viktig rolle i europeisk politikk. Saerlig de siste årene har det vaert viktig, med tiltagende høyrepopul­isme, Brexit, en ustabil president i USA og internasjo­nal handelskri­g.

Likevel er det naturlig at hennes epoke nå går mot slutten, etter 18 år om partileder og 13 år som regjerings­sjef. Også tysk politikk kan trenge fornyelse. I form av nye lederskikk­elser, nye perspektiv­er og forhåpentl­igvis en ny giv for de demokratis­ke ideene som utfordres av både lettvinte populistsi­ske holdninger og farlige ekstreme krefter.

også etter Angela merkel vil Europa trenge tysk lederskap.

Tysk politikk kan trenge fornyelse.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Angela Merkel har varslet at hun går av som sjef for partiet sitt, CDU, under landsmøtet i Hamburg i desember.
FOTO: NTB SCANPIX Angela Merkel har varslet at hun går av som sjef for partiet sitt, CDU, under landsmøtet i Hamburg i desember.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway