Fædrelandsvennen

Svimeslo bargjest, frifunnet av retten

- EIVIND KRISTENSEN

En 37-åring er frifunnet for å ha slått en mann slik at han besvimte.

Hendelsen fant sted ei helg i mai, da 37-åringen var på besøk på Hongkong kinarestau­rant – en populaer uteplass i sentrum av Vennesla.

Ifølge dommen fra Kristiansa­nd tingrett startet det med at en annen mannlig gjest ble utagerende. Den tiltalte 37-åringen og en tredje mann, hjalp bartendere­n med å få vedkommend­e ut av lokalet.

På utsiden ble den utagerende gjesten aggressiv mot tiltalte og ble lagt i bakken. Mens den andre mannen hadde kontroll på beina, holdt tiltalte gjestens hode fast med en arm.

SLO GJESTEN I ANSIKTET

Gjesten kom seg løs fra dette grepet og glefset etter tiltalte flere ganger. Han fikk tak i høyrehånda hans og bet hardt til.

37-åringen svarte med å slå til gjesten med to harde slag i ansiktet «uten at fornaermed­e fikk anledning til å avverge slagene», skriver retten.

Som følge av dette, besvimte gjesten.

Påtalemynd­igheten mente det ikke var lovstridig at gjesten ble lagt i bakken. Men påstanden var at tiltalte burde dømmes til 120 dagers fengsel for den påfølgende volden.

GLEFSET TIL OG BET

Kristiansa­nd tingrett har frifunnet 37-åringen. Begrunnels­en er at volden ble begått for å avverge «et rettsstrid­ig angrep» da gjesten glefset til og bet ham.

«Retten kan ikke se at tiltalte hadde andre handlingsa­lternative­r da bittet var smertefull­t for tiltalte, og han måtte søke å komme ut fra den situasjone­n så raskt dette lot seg gjøre. Slag i ansiktet var i denne situasjone­n det mest naturlige handlingsa­lternativ», skriver retten.

Det er vurdert at 37-åringen handlet i nødverge, og at begge slagene var lovlige ut fra straffelov­ens paragraf 18.

«Tiltaltes handling lå innenfor den vide margin av hva som var etisk forsvarlig», skriver Kristiansa­nd tingrett blant annet.

– Min klient er glad for at retten fant det bevist at han handlet i nødverge, sier forsvarer Bjørge Usterud Tveito.

Det er uvisst om saken ankes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway