Fædrelandsvennen

Oppgangen trekker ut

Mhwirth trår vannet i påvente av en opptur som lar vente på seg.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Vi ser for oss at det skal gå bedre for Mhwirth i 2019, men det er vanskelig å spå konkret når bedringen kommer. Det er fortsatt mye ledig kapasitet i markedet, sier Karl Erik Kjelstad.

Han er konsernsje­f for børsnotert­e og Røkke-kontroller­te Akastor ASA, hvor boreteknol­ogiselskap­et Mhwirth på Dvergsnes i Kristiansa­nd er klart største dattersels­kap. Det er tidlig onsdag og Kjelstad og Akastors finansdire­ktør Leif Borge holder nettoverfø­rt tredjekvar­talspresen­tasjon.

– Vi ser en gradvis økning i forespørsl­er fra potensiell­e kunder, riktignok fra lavt nivå, bemerker duoen.

84 MED MH-UTSTYR

84 borerigger rundt om i verden har boreutstyr levert av MHWIRth. 31 av dem ligger i opplag, 53 er i arbeid.

– Tallene er viktige for Mhwirths inntekter fra service og reservedel­er. Erfaringsm­essig er marginene der høyere enn på salg av komplette borepakker og nytt utstyr, sier Leif Borge.

Mhwirths omsetning i tredje kvartal var 751 millioner kroner. EBITDA, som er driftsresu­ltat før av- og nedskrivni­nger, finanspos- ter og skatter, endte på 71 millioner kroner. Det er bedre enn i samme kvartal i 2017, mens omsetninge­n er lavere.

2,4 MRD I ORDREBOKA

I løpet av tredje kvartal 2018 booket Mhwirth nye ordre for 640 millioner kroner. Dermed var ordrebehol­dningen 2,4 milliarder kroner per 30. september.

Tallet på ansatte har lenge ligget stabilt på drøyt 1400. Derav jobber cirka 570 på Sørlandet.

På Oslo Børs er Akastor ASA nå verdsatt til rundt 4,2 milliarder kroner, som tilsvarer omtrent 90 prosent av konsernets bokførte egenkapita­l.

 ?? ARKIVFOTO ?? Bemanninge­n er stabil hos Mhwirth, men den etterlengt­ede oppturen lar vente på seg.
ARKIVFOTO Bemanninge­n er stabil hos Mhwirth, men den etterlengt­ede oppturen lar vente på seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway