Fædrelandsvennen

Skjebneval­get

- SHIRIN BAGHERI nestleder Grønn Ungdom

Mediebilde­t har den siste tiden har vaert preget av et KRF som er usikker på veien videre.

●●2. november skal saken opp til et ekstraordi­naert landsmøte. KRF burde gå mot sentrum hvis de vil bekjempe ytterpunkt­ene i politikken, hindre at hele det politiske landskapet skal bli flyttet enda lengre mot høyre, beholde velgerne sine og kanskje få flere.

Respons Analyse analyserte på oppdrag fra VG hvordan et sånt valg ville påvirket partiet. Målingen viser at om lag 75 % av Krfs velgere ønsker et regjerings­samarbeid med Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet. Det kommer frem at avstanden mellom de som ønsker Støre og de som ønsker Solberg er for stor til at dette bare er tilfeldig. Etter Hareides tale om veiskiftet har det strømmet 1038 nye medlemmer til partiet. Bekkevold, Naes, Johnson og flere andre sentrale politikere lener seg alle mot en sentrumsre­gjering. Til tross for at Hareide har sine tilhengere ser vi tegn på indre konflikter i partiet. Bollestad, Ropstad og KRFU er blant dem som vil ha en borgerlig regjering, men ikke alle Krf-topper har bestemt seg. Derfor er Hareide nå på en rundtur i landet for å besøke fylkeslage­ne.

Betegnelse­n sentrumspo­litikk har siden etterkrigs­tiden blitt brukt om partiene Kristelig Folkeparti, Senterpart­iet og Venstre. I dag inkluderer den også Miljøparti­et De Grønne. Etter Bondevik regjeringe­n tiltrådte i 1997, ble begrepet “sentrumsre­gjering” tatt i bruk. Den tradisjone­lle høyreog venstreflø­yen er styrt av to svaert forskjelli­ge syn på den enkeltes forhold til staten og frihet for individet. De regner også denne skillelinj­en som aller viktigst for samarbeid, et premiss sen- trumsparti­ene ikke er enig i.

KRF setter verdipolit­iske spørsmål først og De Grønne hensynet til klima og miljø. Sentrumspa­rtiene er derfor ikke helt like hverandre, men har til felles at de kan se på tvers av blokkene for å løse vanskelige utfordring­er som klimakrise­n eller internasjo­nal fattigdom. Vi finner de beste løsningen på tvers av rød og blå politikk, og er nødt til å tenke utenfor boksen.

Derfor er det ikke bare av interne strategisk­e årsaker at KRF burde gå til sentrum, og gjerne ta imot Unes frieri.

KRF har gjort det tydelig at et samarbeid med Frp ikke er forsvarlig hvis de skal holde seg til sine verdier, og at de konkurrere­nde synene på menneskeve­rd gjør det vanskelig å vaere i samme regjering. Å kaste den blå-blå regjeringe­n er noe De Grønne kan bidra med, som en tydelig motpol til Fremskritt­spartiet og deres høyrepopul­isme. Hareide har talt, velgerne til KRF har talt, og et sterkt, grønt og solidarisk sentrum er fremtiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway