Fædrelandsvennen

Manipulasj­on av valget i KRF

- JANNE HAALAND MATLARY professor i statsviten­skap, Universite­tet i Oslo

Nå er det like før det ekstraordi­naere landsmøtet i KRF, og partileder Hareide forsøker å manipulere ved å si at ingen delegater er bundet.

et er skandaløst i denne saken, fordi hele prosessen i fylkene nettopp har dreid seg om ‘røde’ eller ‘blå’ delegater, og man har fra partiledel­sens side lagt bredsiden til for at alle skal velge såkalt ‘representa­tivt’, dvs. at stemningen i fylket skal gjenspeile­s i delegatene. Ordet delegat betyr jo utsending med et mandat, man er delegert fra noen til et møte eller land, jf Norges delegasjon til FN. De delegerte kan pr definisjon aldri gjøre noe annet enn det mandatet de har fått.

Det skulle virkelig ta seg ut om alt arbeidet med å velge ‘representa­tive’ delegater ikke betyr noe som helst likevel; at de ikke skal represente­re velgerne i sine fylker, men står fritt. Da kunne man likegodt valgt ut 190 KRF medlemmer helt tilfeldig, f eks ved lotteri. Men at 190 tilfeldig valgte skal bestemme partiets veivalg er jo helt vanvittig.

Det er også en meget skummel idé hvis valget skal vaere hemmelig, for da kan ingen kontroller­e at delegatene gjør som de har i oppdrag å gjøre. Ved hemmelighe­t kan de som legges under press for å stemme rødt unngå partiets innsyn. Transparen­s og åpenhet er demokratie­ts adelsmerke – hvordan kan man da tenke seg at partiets viktigste beslutning skal gjøres i hemmelighe­t? Dette stinker.

Hele denne prosessen har vaert under enhver kritikk fra demokratis­k ståsted. Her har vi et parti med en ideologi som er ikke-sosialisti­sk som har støttet en ikke-sosialisti­sk regjering i fem år og som gikk til valg på å støtte denne; og så tar plutselig partileder­en et personlig valg uten at velgerne hans har ønsket det eller bedt om det, og det uten noen sak som skaper situasjone­n. Hvor er den demokratis­ke legitimite­ten for dette? Den finnes ikke.

Det har ikke vaert noen prosess i partiet som har gått gjennom konsekvens­ene av de to regjerings­alternativ­er og det gis ingen forklaring på at man gjør partiet avhengig av SV. Når en partileder gjør et så radikalt valg, må vi forvente en ordentlig prosess over noe tid. I stedet tvinges partiet til å velge på 2-3 uker, igjen uten utredning av alternativ­ene. Og de stakkars velgerne som stemte sist er rundlurt; de stemte altså ikke på en sosialisti­sk regjering.

De mest fundamenta­le demokratis­ke kriterier er oversett i denne saken. Det bør ikke partiet finne seg i. Hareide behandler det som om partiet var hans personlige eiendom (noe vi kjenner fra totalitaer­e stater), som om han ikke er bundet av hva hans velgere ønsker. Det røper en arroganse og en kynisme som jeg ikke trodde var mulig i KRF. Jeg tenker

at hans siste trekk er å true med å gå av dersom han ikke får viljen sin på selve landsmøtet i den tro at snille delegater vil stemme for hans alternativ. Det er en hul trussel, partiet klarer seg meget godt uten ham. Han bør vaere mann nok til å gå av dersom han ikke når frem - men har hittil passet på å ha alle utganger. Det er jo utenkelig at han skulle forhandle regjerings­deltagelse med Frp etter å ha fradømt dem enhver verdighet og respekt, så alle innser at han må gå ved ‘blå’ seier.

Jeg håper demokratis­ke politikere i partiet ikke lar seg presse i siste runde. De har jammen vaert manipulert nok allerede.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Det skulle virkelig ta seg ut om alt arbeidet med å velge ‘representa­tive’ delegater ikke betyr noe som helst likevel, skriver innsendere­n.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Det skulle virkelig ta seg ut om alt arbeidet med å velge ‘representa­tive’ delegater ikke betyr noe som helst likevel, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway