Fædrelandsvennen

Bare en tradisjon?

-

«Fordi vi har tradisjone­r, vet hver og en hvem han er, og hva Gud forventer av han!»

Ordene kommer fra den fattige melkebonde­n Tevje i første scene av den kjente musikalen Spillemann på taket. Og tradisjone­ne var nettopp de jødiske.

Men var det tradisjon alene som holdt Daniel og vennene hans borte fra å dras inn i den babylonske avgudsdyrk­elsen? Langt ifra! Bare forankring­en og tryggheten i den naere relasjonen til Gud selv kunne gi dem mot og styrke til å stå med integritet i møte med presset i samtiden.

Da Nebukadnes­ar lurte på om guden deres kunne berge Sadrak, Mesjak og Abed-nego fra ildovnen de skulle kastes i fordi de nektet å tilbe andre enn den levende Gud, svarte de da også med overbevisn­ing:

«Om den Gud som vi dyrker, kan berge oss ut fra ovnen med flammende ild og fra din hånd, konge, så vil han berge oss. Og om han ikke gjør det, skal du vite, konge, at vi likevel ikke vil dyrke din gud og ikke tilbe gullstatue­n du har reist.» (Dan. 3,17).

For en tillit! Nebukadnes­ar ble sjokkert over at de satte noe høyere enn sitt eget liv. Blir vi sjokkert? Ja, hvordan er det egentlig med oss? I dag arrangerer Åpne Dører fakkeltog blant annet i Kristiansa­nd som påminning om alle dem som i vår tid blir forfulgt for troen på den treenige Gud. Mer enn tradisjon, altså. Lar vi oss utfordre?

MARGUNN SERIGSTAD DAHLE, Førstelekt­or, NLA Mediehøgsk­olen Gimlekolle­n

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway