Fædrelandsvennen

Derfor tvinger Hareide splittet KRF til å velge

- NTB

Valget i 2017 var en varslet katastrofe for KRF, mener Knut Arild Hareide. Fredag tvinger han sitt dypt splittede parti til å ta et drastisk valg.

– Den ubehagelig­e sannheten var at oppslutnin­gen om KRF hadde vaert fallende over tid. Vi sto på mange måter overfor en varslet katastrofe, skriver Hareide i boken «Det som betyr noe».

På valgkvelde­n så KRF først ut til å falle under sperregren­sen på 4 prosent, men karet seg etter hvert opp på 4,2 prosent.

Valget i 2017 fremstår som den utløsende faktoren for Hareides råd om en ny kurs, fordi samarbeid med høyresiden i norsk politikk ikke har gitt økt velgeropps­lutning.

– Situasjone­n er veldig alvorlig for KRF. De skal ikke miste så veldig mange velgere til, før de faller under sperregren­sen, sier valgforske­r Bernt Aardal ved Universite­tet i Oslo til NTB.

GULLALDER

KRF opplevde en gullalder under Kjell Magne Bondeviks to perioder som statsminis­ter og brakvalg på 13,7 og 12,4 prosent i 1997 og 2001.

– Mange har pekt på 97-valget, da partiet hadde en ganske stor oppslutnin­g blant rødgrønne velgere eller velgere på venstresid­en. De hadde i stor grad forsvunnet i 2005, da KRF hadde sittet i regjering med Høyre fra 2001 til 2005, sier Aardal.

For i 2005 ble KRF nesten halvert med 6,8 prosent. Så forsvant sentrum som politisk kraft da Senterpart­iet gikk i regjering med Arbeiderpa­rtiet og SV i årene 2005–2013.

I 2013 ga samarbeids­avtalen mellom Venstre og KRF og regjerings­partiene Høyre og Frp KRF innflytels­e, men ikke økt oppslutnin­g. Og før fjorårets valg var Hareide og KRF igjen hjemsøkt av tvil.

I 2017 gikk KRF til valg på Erna Solberg (H) som statsminis­ter, og på at KRF ikke skulle gå i regjering med Frp. Dobbeltbud­skapet satte KRF i en vanskelig situasjon, og siden har stemningen mellom de to partiene tilspisset seg.

HAREIDES TALE

28. september i år var Hareides konklusjon klar: KRF bør søke regjerings­samarbeid med Ap og Sp, men ikke SV. Partileder­en pekte på at Solberg valgte Frp framfor sentrum etter valget.

– Nå har dere fått min vurdering, mitt råd, sa Hareide.

Samme dag rådet nestledern­e Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad KRF til først å snakke med dagens regjering. Parlamenta­risk nestleder Hans Fredrik Grøvan pekte få dager etter på en tredje vei: Å forbli i opposisjon. Det ønsker imidlertid ingen av de tre lederne i partiet.

STERK INTERN STRID

For Hareides tilhengere handler et samarbeid til venstre om et naert fellesskap med Sp i verdispørs­mål, ruspolitik­k og familiepol­itikk. Samtidig brakte Jonas Gahr Støres besøk til Sarons dal i 2015 ham og Hareide naermere hverandre.

– Det var naermest historisk at en Arbeiderpa­rti-leder markerte en slik tilhørighe­t til tro og kirke, skriver Hareide.

Med SV er KRF enige om økt barnetrygd og kamp mot fattigdom. Samtidig står SV og KRF langt fra hverandre i verdispørs­mål, som i betente konflikter om abort og homoektesk­ap.

Krfs høyreside advarer mot SV og mener KRF får størst gjennomsla­g til høyre. På skrytelist­en etter fem år med Solberg står økt kontantstø­tte og engangsstø­nad, laerernorm, amnesti til asylbarn og 1 prosent til bistand.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway