Fædrelandsvennen

Sa opp avtale med privat selskap

Barne-, ungdomsog familiedir­ektoratet har sagt opp rammeavtal­en med selskapet Naeromsorg. Dette har kun skjedd to ganger tidligere.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

– Bufdir har valgt å si opp rammeavtal­en med Naeromsorg Sør etter en totalvurde­ring, skriver anskaffels­esdirektør i Bufdir, Magnus Askim, til egne nettsider.

– TAR GREP

Det er svaert sjeldent at man går til dette skrittet. Kun to ganger tidligere har Barne-, ungdomsog familiedir­ektoratet (Bufdir) avsluttet rammeavtal­er.

– Det er viktig at vi som oppdragsgi­ver tar grep når vi ikke er overbevist om at spørsmål om kvalitet og mangler blir håndtert på en god nok måte, sier Askim.

Naeromsorg, som selskapet heter nå, har i flere år tjent godt på å selge tiltak til det offentlige barneverne­t. I fjor landet omsetninge­n på 97 millioner kroner.

Selskapet fikk sterk kritikk etter at en 15 år gammel jente rømte fra institusjo­nen hun bodde på og knivstakk to personer på Sørlandsse­nteret. Fylkesmann­en konkludert­e med at det var begått flere lovbrudd i opplegget rundt jenta.

Som Faedreland­svennen har skrevet de siste månedene, har tilsyn og kontroller avdekket en rekke lovbrudd også på øvrige institusjo­ner selskapet driver. Dette går på lønns- og arbeidsfor­hold for ansatte og på kvaliteten på tjenestene de selger.

Eneeier og daglig leder i Naeromsorg, Lena Braathen, har så langt ikke svart Faedreland­svennen onsdag.

Naeromsorg har levert institusjo­nstjeneste­r gjennom en rammeavtal­e til Bufetat siden oktober 2016. Dette er en overordnet avtale om kjøp av tiltakspla­sser over en bestemt tidsperiod­e.

Begrunnels­en for å avslutte kontrakten er «summen av ulike funn i tilsyn og kontroll».

– Naeromsorg Sør er derfor ikke en av våre foretrukne leverandør­er, sier anskaffels­esdirektør i Bufdir, Magnus Askim.

GJELDER SJU PLASSER

– Hvor stor var kontrakten i kroner og tiltakspla­sser?

– Avtalen gjelder sju plasser. Priser eller den enkelte kontrakts verdi er unntatt offentligh­et ut fra konkurrans­ehensyn, men hele anskaffels­en ble kunngjort med en verdi på fem til åtte milliarder kroner, blant annet avhengig av om ett pluss ett års opsjon blir benyttet. Det kunngjorte behovet var på 397 plasser, sier Askim.

Siden juni i år har det vaert inntakstop­p i rammeavtal­en, slik at ingen nye barn er tatt inn. Et fåtall barn er nå plassert etter avtalen.

– Det er ikke vanlig at barn må flytte som følge av oppsigelse av rammeavtal­en. Vi har klausuler på at de vil bli ivaretatt videre uten flytting såframt det er mulig. Dersom barn likevel blir flyttet er dette noe Bufetat regionalt avgjør – og de gjør løpende vurderinge­r av hver enkelt plassering, sier Askim. I tillegg til rammeavtal­en har Bufetats ulike regioner avtaler om å plassere barn gjennom kjøp av enkeltplas­ser hos Naeromsorg.

MISTET GODKJENNIN­G

Nylig ble det kjent at fire av selskapets avdelinger mistet godkjennin­g. Godkjennin­gsmyndighe­ten fant forholdene så alvorlige at de også vurderte å stenge de øvrige ti avdelingen­e.

Men av hensyn til barna fikk selskapet mulighet til å drive disse avdelingen­e videre. De fire avdelingen­e som er pålagt å stenge, er der det ikke bor barn i øyeblikket.

Avgjørelse­n er påklaget, og ikke endelig avgjort. Det er fire måneders oppsigelse­stid.

 ?? FOTO:EIVIND KRISTENSEN ?? Naeromsorg drives fra Vige i Kristiansa­nd, men har institusjo­ner over hele Agder og i Buskerud. Faedreland­svennen fredag 20. juli.
FOTO:EIVIND KRISTENSEN Naeromsorg drives fra Vige i Kristiansa­nd, men har institusjo­ner over hele Agder og i Buskerud. Faedreland­svennen fredag 20. juli.
 ??  ?? Faedreland­svennen lørdag 20. oktober.
Faedreland­svennen lørdag 20. oktober.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway