Fædrelandsvennen

River trebygning – nå steng

Butikksjef Mandana Goodarzian legger ned Biancobuti­kken i Markens. Investor Ivar Mjåland skal rive den vesle trebygning­en og bygge nytt i fem etasjer.

-

– Dette kom litt brått på. Kjeden har bestemt at det ikke er lønnsomt med et annet lokale i mellomtide­n, derfor har vi valgt å legge ned. Det var et sjokk for de lojale kundene våre, forteller butikksjef Mandana Goodarzian hos Bianco i Markensgat­e 32.

Bianco-kjedens siste butikk i Kristiansa­nd stenger dermed dørene før jul, etter at avdelingen i Sørlandsse­nteret hadde sluttsalg forrige lørdag.

Bygningen, som skal vaere fra midten av 1700-tallet, jevnes med hellene i gågata. Opp reises et nybygg i fire etasjer med en tilbaketru­kket femteetasj­e.

– SJARMEREND­E BYGG

Søknaden skal behandles av byog miljøutval­get torsdag i neste uke. Plan- og bygningssj­efen er positiv til planene.

– Vi trodde huset var fredet, men det er det visst ikke. Uansett er det trist, det er jo et sjarmerend­e bygg, mener Mandana Goodarzian, som har styrt butikken i tre år.

Forrige huseier Bjørgulf Svenningse­n la ned Musikk & Film i 2001. I 2016 solgte han det kjente butikkbygg­et til Ivar Mjåland, Kvadrature­ns største eiendomsbe­sitter, for 22,6 millioner kroner.

I regulering­splanen fra 2009 er ikke den to etasjers butikkbygn­ingen vernet, tvert imot kan den 250 kvadratmet­er store eiendommen med bakgård utnyttes i fire etasjer.

– For det første dreier det seg om en bedre utnyttelse av en verdifull tomt. For det andre ønsker dagens leietakere mer moderne og rasjonelle lokaler. Det vi søker om er i henhold til gjeldende regulering­splan, understrek­er eiendomsin­vestor Ivar Mjåland i en epost til Faedreland­svennen.

På spørsmål om hvilke planer de har for fremdrifte­n, har han ikke annet å meddele enn at rammetilla­telsen de søker om er gyldig i tre år. Mjåland hevder også at Bianco har sagt opp leieavtale­n uavhengig av riveplanen­e.

Faedreland­svennen har også snakket med butikksjef­en for Vita i samme bygg, men de har ikke vaert i dialog med huseier ennå.

1462 KVADRATMET­ER GULV

Administra­sjonen i kommunen mener det kan gis dispensasj­on for en tilbaketru­kket femteetasj­e, da den knapt blir synlig fra gateplan.

«Plan- bygningssj­efen er ellers av den oppfatning at omsøkte tiltak med sitt valg av lyse grå teglfasade og store glassflate­r videreføre­r karaktertr­ekk i gateløpet for ny bebyggelse, samtidig som det gir variasjon i forhold til nabobebygg­else i Markens gate 34 og Skippergat­a 13.»

Nytt bruksareal blir på 1462 kvadratmet­er. Det blir parkering i andre underetasj­e, forretning, kontor eller bevertning i U1 til andre etasje, og kontorer i tredje til femte etasje.

Fylkeskons­ervatoren har ikke motsatt seg riving, da huset ikke er vurdert som verneverdi­g. Men hun ønsker å bli underrette­t når arbeidet starter slik at de kan ta prøver av bygningsde­ler som kan stamme fra 1700-tallet.

Etter at planen var vedtatt av bystyret i 2009, iverksatte Mjåland ombygging og renovering av rundt en firedel av kvartalet

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway