Fædrelandsvennen

UTENRIKS

Klimavelge­rne tar for tiden de tyske meningsmål­ingene med storm, og Robert Habeck er mannen som skal lede dem fram mot neste forbundsda­gsvalg.

-

Kvelden var i ferd med å senke seg, men den førte verken til ro eller klarhet for Robert Habeck. På sin 22-årsdag gikk han i sirkler i en leilighet på Amager i København. Skulle eller skulle han ikke ringe hjem til Tyskland, til en ung kvinne som kanskje – kanskje – kunne bli hans fremtidige livsledsag­er. Om han altså valgte å ringe til henne.

Han fant etter hvert roen og fikk tankene sine på plass. Han ringte hjem til Tyskland, og snakket med Andrea Paluch. Det var den 2. september 1991. En ny kurs for livet ble staket ut i en leilighet i København.

En kurs som kan ende med at Tyskland får sin første dansktalen­de kansler når Angela Merkel takker av, senest ved neste valg i 2021. Det vil i så fall også vaere Tysklands første grønne kansler. For etter å ha ledet partiet De Grønne til suksess ved valg i delstater og i de landsdekke­nde meningsmål­ingenes øverste lag, hvor makten ligger og lurer, er det slett ikke utenkelig at den neste kansleren i Tyskland heter Robert Habeck.

Tysklands politiske eksperter får i disse dager grå hår i sin anstrengel­se for å bevare overblikke­t i det politiske landskapet. Og disse ekspertene mener at Habeck har muligheten­e, evnene og viljen til å nå helt til topps.

FOLKEPARTI­ENES TILBAKEGAN­G

De to store folkeparti­ene – Angela Merkels CDU og sosialdemo­kratene i SPD – har kun opplevd tilbakegan­g og valgfiasko­er i det siste. Mandag valgte Merkel å annonsere at hun ikke stiller til gjenvalg når CDUS landsmøte skal velge partileder i desember, og at hun trekker seg fra tysk politikk senest ved neste valg, i 2021. Samtidig vokser De Grønne med stor hast.

Om han ser tilbake i sitt 49 år gamle liv kan Robert Habeck allerede nå se tilbake på et livsforløp med mengder av innhold og glede. Sammen med kvinnen han endte med å ringe til denne kvelden på Amager har han satt fire sønner til verden. Han har også skrevet flere barnebøker og seks romaner fra hjemmet utenfor Flensburg. Et par av bøkene har dessuten blitt henholdsvi­s filmatiser­t og omsatt til teaterscen­en.

I tillegg har han to vellykkede perioder som minister i den nordlige delstaten Schleswig-holstein bak seg, og siden januar i år har han delt lederskape­t i De Grønne med Annalena Baerbock. Også har han jo også en magistergr­ad, og har studert blant annet filosofi i Freiburg og på Roskilde Universite­tssenter.

Handlingen i bøkene ekteparet Paluch og Habeck har skrevet sammen, er ofte filosofisk­e. De tar for seg hva som preger menneskers holdninger og hvordan mennesket klarer seg i spenningsf­eltet mellom det å søke friheten og det å ha ambisjoner og vaere bestemt.

For Robert Habecks eget vedkommend­e er innflytels­en fra nord stor. I årevis har

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway