Fædrelandsvennen

Alvdansk ergutt er ands nye nne håp

-

han selv vaert leder for den danske speiderbev­egelsen i grenseland­et mellom Tyskland og Danmark, og alle hans fire sønner har gått på dansk skole og studerer i Danmark. Selv hadde han studier i Roskilde i to år før den nyetablert­e forfatterf­amilien bestemte seg for å slå rot ved Flensburg.

«Vi kjøpte en flaggstang og en dansk vimpel, for den var så flott og minnet oss om ferier», skriver Habeck i boka Wer wagt, beginnt – Die Politik und ich fra 2016, som kan oversettes til noe slikt som «Den som tør begynner – politikken og jeg».

Robert Habeck er engasjert i og glad for å bo i en grenseregi­on hvor to kulturer gir plass til hverandre og til minoritete­r på begge sider av grensa. I et intervju har han omtalt området som «en perle».

Så begeistret for Danmark er Robert Habeck at han faktisk vurderte å melde seg inn i det danske minoritets­partiet Sydslesvig­sk Vaelgerfor­ening (SSW). Han fant det imidlertid for snevert å kun skulle sysle med danske interesser i Tyskland, og endte derfor heller hos De Grønne.

Siden han og Annalena Baerbock ble valgt til partiets likestilte ledere i januar har han turnert hele Tyskland sammen med Baerbock. Partiet som ellers ofte blir kritisert for å bestå av verdensfje­rne og elitaere storbybohe­mer, besøkte en rekke nøye utvalgte reisemål sammen med et stort medieoppbu­d. De besøkte blant annet den store Hermann-statuen i Teutoburge­r Wald og Paulkirche i Frankfurt.

Begge er viktige tyske symboler. Partileder­ne besøkte imidlertid også fabrikker og sykehjem i det tidligere Øst-tyskland, som høyrenasjo­nale Alternativ­e für Deutschlan­d ellers betrakter som sin base.

FOSSER FRAM

Sommerturn­éen ble til oppturer i meningsmål­inger og delstatsva­lg, og De Grønne fortsetter å fosse frem med medvind i seilene. Det er lett å avfeie «den grønne

 ?? FOTO: MICHELE TANTUSSI, REUTERS / NTB SCANPIX ?? Robert Habeck er halvt dansk og leder det tyske partiet De Grønne.
FOTO: MICHELE TANTUSSI, REUTERS / NTB SCANPIX Robert Habeck er halvt dansk og leder det tyske partiet De Grønne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway