Fædrelandsvennen

Den nye, kalde krigen

Plutselig var den der for fire år siden, den nye, kalde krigen. Slutt på dialog, slutt på samarbeid, her er mordere på den andre sida av grensa.

- ODD HANSEN

Hvorfor? Vestens begrunnels­e var at Russland var blitt et krigersk land som okkuperte andre land og støtta krigerske og voldelige grupper i andre land. Og de brøyt Folkerette­n, internasjo­nal lov og Fn-pakten. Det dreier seg sjølsagt om Russland, Krim og Øst-ukrania.

Også jeg fulgte med i det som skjedde, og jeg må tilstå at jeg blei overraska over hvilken vei det tok. Vi kjenner jo historia om den plutselige oppløsning­a av Sovjetsamv­eldet som blant annet førte til vanskelige grensekonf­likter mellom Russland og de omkringlig­gende øst-statene, også Ukrania med Krim. Det bør vel ikke forundre noen at det krevde noe politisk og diplomatis­k kløkt å komme gjennom dette på en smidig måte, – her var giftemål på tvers, språklig tilhørighe­t, politisk og kulturell blanding på kryss og tvers av det som nå skulle bli de nye grensene.

Dessverre var det slik at nyorienter­inga mellom Russland og Ukrania var noe som ikke bare angikk disse to statene. «Elefanten i rommet», USA, hadde i mange år hatt suksess med sine fargerevol­usjoner, og hadde lagt ned mye arbeid og penger i å få Ukrania som en del av «Vesten», – og de fleste har vel fått med seg telefonsam­talen hvor USAS ambassadør Nuland satte skapet på plass og ga klar beskjed om hvem USA hadde bestemt skulle overta den politiske makta i Ukrania etter kuppet mot Janukovyts­j.

En del av bildet var som vi vet at øst-ukrania var russiskspr­åklig og følte tilhørighe­t til Russland. Så eneste fornuftige løsning på dette ville jo sjølsagt vaere en eller annen form for regionalt sjølstyre. Og de tidlige forhandlin­gene (Minskavtal­ene) gikk jo også inn for en løsning i den gata.

Men noen ville kjøre et annet løp. Den nye Ukrainske presidente­n Porosjenko og Nato med davaerende Nato-sjef Anders Fogh Rasmussen i spissen, erklaerte krig mot «terroriste­ne» dvs de russiskven­nlige utbryterne i Øst-ukrania.

I tiåret under Jeltsin var Russland i kne og hadde måttet finne seg i at Vestmakten­e gjorde omtrent som de ville uten protester. Og da Putin overtok som president var USA langt på vei med å tegne maktpoliti­ske kart på nytt. Og med de såkalte fargerevol­usjonene i tidligere Sovjetstat­er følte russerne seg sjølsagt trua og frykta at de ville få NATO opp i fjaerestei­nene. Men noe trumfer alt: Anklagen mot Russlands brudd på folkerette­n, som gjentas til ei hver tid når det byr seg ei anledning. Pekefinger­en dirrer av moralsk indignasjo­n……folkerette­n…. Fn-pakten. «Russland trør jernhaelen sin på vår frihet og våre verdier.»

Men, mangler det ikke en liten detalj i dette bildet? Noen husker 2003, da Irak blei angrepet, og etter et litt omtrentlig overslag har det vaert antyda at noen hundre tusen var døde. De som sto bak dette bruddet på Folkerette­n, internasjo­nal lov og Fn-pakten, det var de som har den mest indignerte og dirrende pekefinger­en, det var USA og 25 «villige», deriblant Storbritan­nia og Danmark. Disse som er så moralsk forarga og fortørna; har de glemt det, eller har de bare bestemt seg for å ikke se på det øyet ?

Og det aller verste, det aller farligste vi nå opplever, som en konsekvens av denne nye, kalde krigen, er kapprustni­ng og store militaerøv­elser tett opp til grensene. Og ettersom vi i Vesten har så reine hender, så er det russerne som er årsaken til dette, det er de som er den store krigstruss­elen. Og til tross for at USA har et militaerbu­dsjett 12 ganger så stort som russernes, så har vi alle tydeligvis kjøpt fortelling­a om at russerne truer, og vi må følge Trumps marsjordre og øke militaerbu­dsjettene med milliarder.

Stikk den!

Det aller farligste vi nå opplever, som en konsekvens av denne nye, kalde krigen, er kapprustni­ng og store militaerøv­elser tett opp til grensene.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Natos generalsek­retaer Jens Stoltenber­g besøkte tirsdag Nato-øvelsen Trident Juncture.
FOTO: NTB SCANPIX Natos generalsek­retaer Jens Stoltenber­g besøkte tirsdag Nato-øvelsen Trident Juncture.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway