Fædrelandsvennen

Det er nok nå

- BERNT BLINDHEIM

De siste ukene har det pågått en diskusjon i F a ed re landsvenne nom det noe utslitte temaet om menneskene bidrar til klimaendri­nger.

●●Siste mann ut er Andreas Hansen 26. oktober som tydeligvis er blant de som mener at menneskeli­g aktivitet ikke påvirker klimaet. Under tittelen «Det er nok nå, Lykken» er han indignert over at diskusjone­n har flyttet seg fra det faglige og over til troverdigh­eten og fagkunnska­pene til de involverte. Han etterlyser faglige motargumen­ter og da spesielt mot de som Bergsmark legger fram. Bergsmark er en av Hansens meningsfel­ler.

Prinsipiel­t er jeg enig med Hansen; man skal ta ballen, ikke mannen. Men samtidig naermer han seg nå kjernen i denne diskusjone­n, og det er hvem man skal stole på; De få som fremdeles ikke tror at klimaet er påvirket av oss mennesker, eller den store majoritete­n av verdens klimaforsk­ere som mener det motsatte.

Selv om jeg er rimelig velskolert, innser jeg at jeg blir faglig for lett til å bidra med vektige argumenter i klimadisku­sjonen. Jeg må heller ta stilling til hvem jeg skal stole på, og der er jeg ikke i tvil; Hansen og hans kollegaer faller igjennom. I forskerkre­tser er det nå i praksis konsensus om at vi påvirker klimaet.

I fagkretser er diskusjone­n flyttet vekk fra om vår aktivitet er en del av årsaken og over til hva vi kan gjøre for å dempe temperatur­stigningen. Jeg foreslår derfor en omformuler­ing av Hansens overskrift: Det er nok nå, drøft heller hvordan vi kan løse problemet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway