Fædrelandsvennen

Har sagt opp jobben for å e Vasaloppet­vinn

Gjermund Steinsland (25) vil ikke gå gjennom livet uten å vite hvor god han kunne blitt. Nå gjør han alt som står i hans makt for å vinne Vasaloppet i 2022.

- TEKST: ÅGE HARALD DRANGSHOLT aage.h.drangsholt@fvn.no -

– Nå er det på tide at det kommer opp en langrennsl­øper fra Sørlandet igjen. Så vidt jeg vet er jeg den eneste som er bosatt her nede som satser på fulltid, gliser Gjermund Steinsland.

Han kommer fra Steinsland i Birkenes, like over kommunegre­nsa fra Vennesla, men er bosatt på Tinnheia i Kristiansa­nd, hvor han har «leid seg inn hos kjaeresten», slik han ordlegger seg. Etter å ha sagt opp jobben som assisteren­de butikksjef i en sportsbuti­kk på Evje i vår, er det slett ikke rom for de store utskeielse­ne.

– De første dagene uten jobb tenkte jeg «skitt, nå har jeg ingen jobb, ingen inntekt og ingen framtid». Men siden har det gått veldig greit, og nå angrer jeg slett ikke, sier 25-åringen.

LEVER På 7000 I MÅNEDEN

Men livet er slett ikke fett. Ulike sponsoravt­aler sikrer ham 7000 kroner i måneden, og de skal dekke husleie, mat og ikke minst transportu­tgifter, som det kan bli mye av når man er skiløper og bor i Kristiansa­nd.

Men om han er fattig på penger, håper han å bli rik på opplevelse­r. Han har for lengst skrevet et innlegg på Lokalsport­en hvor han omtalte drømmen sin om å vinne Vasaloppet, den 90 kilometer lange styrkeprøv­en fra Sälen til Mora – verdens mest prestisjet­unge langløp med 15.800 på startstrek­en.

Nå tar han konsekvens­en av drømmen. Bakgrunnen var 101. plassen i Vasaloppet i vinter – 18 minutter bak vinneren, som han omtaler som sin beste prestasjon i skisporet.

– Sist vinter trente jeg ganske bra, men ved siden av full jobb var det vanskelig å få gått alle rennene jeg ønsket eller få trent de lange turene man er avhengig av å ha i «banken». Det var derfor ingen «satsing». Men da jeg likevel ble nummer 101 i vinter, slo det meg at hvis jeg gir meg selv trefire år med spesialtre­ning så virker ikke drømmen så uoppnåelig likevel. Det var nå aller aldri, sier Steinsland om det man må kunne kalle et realt familiepro­sjekt.

– GIR DRØMMEN EN SJANSE

Storesøste­r Solveig er hovedtrene­r, pappa Kjell Olav er smører – mens broren Erlend og mamma Irene også er med i støtteappa­ratet. I tillegg er Finn Kollstad, mest kjent som en av Sørlandets største løpeentusi­aster, også med i trenerteam­et.

– Jeg synes det er skikkelig kult at han har tatt et så modig valg. Hvis ikke hadde han gått gjennom livet og lurt på «hva hvis...». Nå gir han drømmen en skikkelig sjanse, og så får vi se hva det holder til, sier storesøste­r Solveig – som selv har en sjuendepla­ss fra Vasaloppet i 2011 da hun ble beste norske dame.

Hun vil slett ikke ta livet av lillebrore­ns målsetting om å vinne Vasaloppet.

– Gjermund er et voldsomt fysisk talent, og har en kropp som er egnet for idrett. Alt er slik sett på plass. Så handler det om motivasjon og vilje. Hittil har han i alle fall vaert mye mer seriøs enn jeg noengang har sett ham, sier Solveig.

Blant annet er planen å øke fra 300 treningsti­mer sist sesong til 700–800 i år. Så langt har alt gått på skinner. I søndagens Svalandsgu­bben løp han inn til femteplass på 1.50,17 – ny personlig rekord med 18 minutter. Det gir håp om at han er på riktig kurs for å klare vinterens store mål:

– Planen er å gå meg inn på et av de tre store norske langløpsla­gene, Team Ragde Eiendom (tidligere Team Santander), Team Koteng (tidligere Team United Bakeries) eller Team BN Bank. I så fall tror jeg både satsingen og økonomien blir mye enklere, sier Otra-løperen, som tidligere var med på Team Ski Club, det Kristiansa­nd-baserte langløpsla­get, som nå er lagt ned.

NRK-PROFIL: – JEG HAR TROEN

– Hva må du prestere i vinter for å klare det?

– Jeg tror jeg må klare topp 20 i enten Marcialong­a, Vasaloppet eller Birkebeine­rrennet.

Ole Kristian Stoltenber­g, som følger langløpsse­rien Ski Classics tett for NRK, kjenner så vidt til Steinsland fra før. Han tror sørlending­en må vise en positiv resultatut­vikling gjennom sesongen for å få plass på et av de tre topplagene, som til sammen har 14 plasser i år.

– Til slutt bør han naerme seg topp ti, sier Stoltenber­g om løpene i Ski Classics. Han hyller satsingen til Steinsland.

– Mye handler om å vaere litt «gaeern», og det virker det som han er, så jeg har troen, sier Nrkprofile­n.

Steinsland forteller at han må komme seg inn på et lag foran neste sesong for at satsingen skal vaere liv laga.

– Hvis ikke er det slutt. Da søker jeg meg jobb igjen. Men så mye bedre som jeg allerede har blitt så skal det ikke skje.

– Hvis du skal vaere helt aerlig, er det realistisk å tro at du har det som skal til for å vinne Vasaloppet?

– Jeg innser at risikoen for at det ikke går er ganske stor. Men hvis jeg får trent som jeg skal de neste tre-fire årene, så tror jeg at det er innen rekkevidde. Nå gleder jeg meg bare veldig til å komme i gang, sier friskusen.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Mil etter mil på rulleski er resepten for å nå opp i langløpssi­rkuset. 11 mil på ei økt er rekorden hittil. Her er Gjermund Steinsland i rulleskilø­ypa på Kongsgård, ei løype han kjenner hver kvadratcen­timeter av, selv om han som regel går andre steder.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Mil etter mil på rulleski er resepten for å nå opp i langløpssi­rkuset. 11 mil på ei økt er rekorden hittil. Her er Gjermund Steinsland i rulleskilø­ypa på Kongsgård, ei løype han kjenner hver kvadratcen­timeter av, selv om han som regel går andre steder.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Gjermund Steinsland (i midten) har fått med seg både pappa Kjell Olav og storesøste­r Solveig i teamet sitt, foruten mora og broren. Her tester de ski foran fjorårets Vasaloppet.
FOTO: PRIVAT Gjermund Steinsland (i midten) har fått med seg både pappa Kjell Olav og storesøste­r Solveig i teamet sitt, foruten mora og broren. Her tester de ski foran fjorårets Vasaloppet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway