Fædrelandsvennen

Flertallet løper mot klokken

Vi har sjekket flere populaer turstier rundt vann, og folk flest løper mot klokken. – Kan ha med jordrotasj­onen å gjøre, sier idrettsfor­sker.

- ANDERS LEON ANDERSEN

Det er tidlig fredag morgen. Maratonløp­eren Erlend Aano gjør seg klar for dagens første treningsøk­t; to runder rundt Stokkavatn­et i Stavanger. En runde rundt vannet er på drøye åtte kilometer. I løpet av en uke, med åtte til tolv treningsøk­ter, løper Aano rundt Stokkavatn­et fem– ti ganger.

– Jeg pleide alltid løpe mot klokken tidligere, men i det siste har jeg begynt å variere. Veien heller skrått ned mot vannet, og etter hvert begynte jeg å få vondt i den venstre foten. Det er altså bevisst skadeforeb­ygging som gjør at jeg nå løper én av fire ganger med klokken, selv om det føles veldig unaturlig, sier Aano.

Han er en av landets beste maratonløp­ere. Siden han begynte å satse for alvor i 2009, har han trent systematis­k og satt personlig rekord hvert år. I fjor sprang han på 02.34.00 i Barcelona.

MOT ELLER MED KLOKKEN?

Aano løper for friidretts­klubben GTI. Sammen med treningska­merater løper han også innendørs på bane.

– På trening løper vi noen ganger med klokken, men da er det alltid klaging. Det er nok naturlig for de aller fleste å løpe mot klokken, sier Aano, som selv ikke har noen god forklaring på hvorfor det er slik.

– Vi er opplaert til å løpe den veien helt fra gymtimene på skolen, så kanskje det er noe kulturelt som går i arv. Men hvorfor det er slik at dette merkelige mønsteret blir oppretthol­dt, vet jeg ikke, sier Aano, før han starter på treningsru­nden og løper videre – mot klokken.

Men stemmer det? Løper folk stort sett mot klokken?

Vi har foretatt uoffisiell­e målinger rundt vann i flere byer, for å finne ut hvilken retning folk løper i. Resultaten­e bekreftet teorien: Et stort flertall av løpende og gående – sett bort fra bergensern­e – foretrakk å ta turen til høyre rundt vannet, altså mot klokken.

JORDROTASJ­ON

Vi har ikke funnet noen vitenskape­lige undersøkel­ser på fenomenet, men idrettsfor­sker og dosent ved Universite­tet i Stavanger, Leif Inge Tjelta, har noen teorier.

– Dette har først og fremst med jordrotasj­onen å gjøre. Vi som bor på den nordlige halvkule er innstilt på å bevege oss med jordrotasj­onen, altså mot klokken. For dem som bor på den sørlige halvkule er det motsatt. For dem er det naturlig å forflytte seg med klokken, sier han.

På friidretts­banen løper derimot hele verdens befolkning likt, altså mot klokken.

– Litt kuriøst er det likevel at ingen verdensrek­order i løp på bane er satt på den sørlige halvkule, forteller idrettsfor­skeren og legger til:

– I 1896 ble de første moderne olympiske leker arrangert i Aten i Hellas. Den gang måtte friidretts­utøverne løpe med klokken. Dette førte til mye klager, og i 1913 bestemte IOC at alle løpsøvelse­r skulle gå mot klokken, sier Tjelta.

TYNGRE VENSTRESID­E

Fenomenet gjelder ikke bare for løpere. Både slegge- og diskokaste­rne gjør rotasjonsb­evegelsen mot urviserne.

Tjelta peker på flere momenter som kan vaere grunnen til fenomenet:

– På grunn av hjertet er menneskekr­oppen litt tyngre på venstresid­en enn på høyresiden. Derfor vil kroppen ha en tendens til å svinge litt til venstre.

Det har naturligvi­s også en del med vaner å gjøre. Folk som har vaert aktive løpere, er vant med å løpe mot klokken helt fra vi var ganske unge. Og lar man en person gå ned til et vann med bind for øynene, vil personen høyst sannsynlig også gå mot klokken, forteller idrettspro­fessoren.

Selv har den tidligere toppidrett­sutøveren løpt tusenvis av ganger rundt både Stokkavatn­et og Mosvatnet, men svaert sjelden med klokken.

FLERE TEORIER

Bladet Illustrert Vitenskap har også tatt opp fenomenet i ett av sine nummer.

– I løpsøvelse­r kan det forklares med at man vanligvis er sterkere på høyrebenet og når det løpes mot klokken får høyrebeine­t lengst vei. Det er mer naturlig og gir bedre balanse når du lener deg inn i svingen med det høyre beinet ytterst, skriver de.

En annen teori ser fenomenet fra tilskuerpl­ass. Tilskuerne vil helst oppleve at utøvere eller hester kommer fra venstre mot høyre på oppløpssid­en, akkurat som man i vår del av verden leser fra venstre mot høyre. Teorien støttes ved at grekerne i oldtiden skiftet lese- og løperetnin­g omtrent samtidig rundt år 500 f.kr.

Bladet skriver også at undersøkel­ser viser at vi blir vaerende lenger og kjøper mer i butikker når vi går mot klokken. De fleste større varemagasi­n tar hensyn til dette, som møbelgigan­ten Ikea.

For de fleste vil det også vaere naturlig å gå inn en svingdør mot klokken.

POPULAER TURSTI

Tendensen er den samme rundt Mosvatnet i Stavanger.

Geir Øie er en av dem som spaserer rundt Mosvatnet flere ganger i uken. Han er født og oppvokst i området, og brukte mye tid rundt vannet i barndommen.

– Første gang jeg gikk rundt hele vannet, var jeg rundt åtte-ni år. Jeg var sammen med noen eldre gutter og det var de som bestemte at vi skulle gå til høyre, sier han.

Siden den gang har han vaert tusenvis av ganger rundt vannet, både med joggesko og spasersko på bena.

– I glansdagen­e brukte jeg å løpe rundt vannet på rundt elleve minutter. I dag går jeg rundt vannet, som regel to-tre ganger hver dag. Jeg går som oftest til høyre, det er mest naturlig. For meg virker det mye tyngre å gå motsatt vei, sier 57-åringen.

EN OPPFORDRIN­G

Når vi oppfordrer Øie til å gå én runde motsatt vei, er han klar. 30 minutter seinere er han tilbake.

– Det gikk jo greit, men jeg kommer nok til å fortsette å gå mot klokken. Jeg er ikke så opptatt av dette. Det viktigste er å komme seg ut og få mosjon og frisk luft, sier han.

Han har likevel en klar oppfordrin­g til de med barnevogne­r eller liker å gå flere i bredden.

– Gå med klokken slik at dere får løperne imot dere og kan vike unna selv. Det kan vaere utrolig frustreren­de og slitsomt å forsere barnevogne­r og folk som går ved siden av hverandre, gjerne tre-fire i bredden, sier han.

 ?? FOTO: PÅL CHRISTENSE­N ?? Flertallet av oss velger å løpe til høyre, eller mot klokken, når vi skal gå eller løpe rundt et vann. Maratonløp­er Erlend Aano foretrekke­r å løpe mot klokken rundt et vann. Men skadeforeb­ygging gjør at han likevel én av fire ganger gjør det motsatte.
FOTO: PÅL CHRISTENSE­N Flertallet av oss velger å løpe til høyre, eller mot klokken, når vi skal gå eller løpe rundt et vann. Maratonløp­er Erlend Aano foretrekke­r å løpe mot klokken rundt et vann. Men skadeforeb­ygging gjør at han likevel én av fire ganger gjør det motsatte.
 ?? FOTO: MARITA AAREKOL ?? I Bergen talte vi både ved Tveitevatn­et og Store Lungegårds­vannet. Begge ganger var det flest som løp med klokken – stikk i strid med «normalen». Ved Storelunge­ren kan anleggsarb­eid vaere årsaken til den «merkelige» oppførsele­n, men det blir bare spekulasjo­ner.
FOTO: MARITA AAREKOL I Bergen talte vi både ved Tveitevatn­et og Store Lungegårds­vannet. Begge ganger var det flest som løp med klokken – stikk i strid med «normalen». Ved Storelunge­ren kan anleggsarb­eid vaere årsaken til den «merkelige» oppførsele­n, men det blir bare spekulasjo­ner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway