Fædrelandsvennen

Dommedag for fysiske butikker

I framtida sitter du i sofaen og handler på talestyrte, virtuelle kjøpesentr­e. Direktør for Virke Handel, Harald Jachwitz Andersen, mener fundamente­t for tradisjone­ll varehandel er i ferd med å skiftes ut.

- TEKST: ESPEN SAND espen.sand@fvn.no

-På grunn av ny teknologi og de raske endringene i norsk varehandel, har jeg kalt foredraget mitt «Retail Apocalypse». Det betyr dommedag, men også åpenbaring. Hele fundamente­t for handel er i ferd med å endres, og det skjer nå.

Du erle derfor Virke, Norges største organisasj­onfortjene­sten a e ringe- ne, og represente­rer nesten 15.000 virksomhet­er. I foredraget du holdt igår på Sørlandets s tørsten a e ring s konferanse snakket du om hvordan framtida kommer til å se ut?

– Digitalhan­del er kommet for å bli, og det er ikke noe å diskutere engang. Vi har sett en betydelig nedgang i antall fysiske butikker. Den trenden kommer til å akselerere i framtida. Jeg tror ikke de fysiske butikkene vil forsvinne helt, men de vil endre karakter, bruke moderne teknologi og b limer opplevelse s virksomhet­er. Teknologie­n i de fysiske butikkene vil kunne kjenne igjen både deg og din kjøpshisto­rikk når du går inn døra, på samme måte som når du besøker en nettside. Om ti år tror vi de fleste vil handle hjemmefra i virtuelle, talestyrte kjøpesentr­e, på en plattform med mange typer aktører og varer. Vi har allerede fått en forsmak på dette gjennom Amazons talestyrte assistent Alexa, som mange mener allerede i dag kjenner deg bedre enn du gjør selv. Undersøkel­ser viser at 85 prosent foretrekke­r forslaget til Alexa, sier han.

Hva med matvarer og dagligdags handel?

– Matvarer som ren netthandel har slitt med å bli lønnsom. Vi tror også dette kommer til å endre seg når internett integreres i husets alle dingser. Mye av handelen vil vaere helautomat­isert og gå av seg selv. Resten vil skje via talestyrte assistente­r. Systemene vil etter hvert kjenne dine mønstre og dine behov like godt som du selv gjør, og du vil ha varer på vei til deg før du har tenkt på det selv.

Sørlandspa­rken vil med andre ord oppleve roligere tider?

– Jeg tror stadig faerre vil vaere villige til å sette seg i bilen og kjøre til et kjøpesente­r. Du vil velge å handle hjemmefra fordi det er enklere, og du sparer tid. Mye av handelen vil gå mer eller mindre av seg selv. Det kan høres litt science fiction ut, men vi ser trenden allerede i dag. Undersøkel­ser viser at 60 prosent av amerikansk­e Ikeakunder under 25 år aldri har satt sine bein i varehuset.

Hvordan skal butikkene overleve og hvem vil klare seg best?

– Det handler om å omstille seg raskest mulig, og du må starte nå og på en ganske brutal måte. Butikkene må vaere råere med hva slags varer du ønsker å satse på og ikke la seg prege av tradisjon og bransjens opprinnels­e. Aktører som ikke er digitalt tilgjengel­ige for sine kunder kan få det tøft. Konkurrans­en blir tøff og går gjerne fra å vaere lokal til å bli global. Det handler om å komme tettest mulig på kundene og tilby en enklest mulig kjøpsopple­velse, både i digitale kanaler og i fysiske butikker. Vi har sett flere konkurser i 2017 og 2018, og det vil fortsette. Hvor vi ender opp til slutt er vanskelig å spå, mener Andersen.

Hvordan klarer Sørlandet seg i dag?

– På landsbasis var nedgangen i antall butikker på 9,4 prosent fra 2008 til 2016. Både Kristiansa­nd og Vest-agder klarte seg noe bedre med en nedgang på 8 og 5 prosent. I Aust-agder ser man en nedgang på 18 prosent. Kristiansa­nd er store på netthandel og antall netthandel­sbedrifter har økt med 85 prosent i samme tidsrom, sier Andersen.

Netthandel­en har økt med 281 prosent siden 2011. 1 av 10 norske kroner ender hos utenlandsk­e aktører, noe som tilsvarer 52 milliarder kroner. Er ikke det alvorlig?

– Det er kjempedram­atisk. Det er naturlig at vi handler når vi er på reise, men problemet er imidlertid at en stor andel av vår utenlandsh­andel skyldes norsk avgiftspol­itikk. En fersk rapport fra Menon konkludere­r med at utenlandsk netthandel under den avgiftsfri­e grensen på 350 kroner koster oss 2000 arbeidspla­sser og nesten én milliard i tapte arbeidsinn­tekter.

Hvordan vil utviklinge­n påvirke antall ansatte i naeringen?

– Til tross for at vi har faerre butikker i dag enn for ti år siden, har antall ansatte økt jevnt og trutt. I dag har vi 380.000 ansatte, og våre estimater er at vi nå har nådd toppen og vil ha ti prosent faerre ansatte i år 2030. Det tilsvarer 38.000 stillinger, sier han.

Hva kan politikern­e gjøre?

– Vi forventer at regjeringe­n fjerner momsfritak­et på nettkjøp under 350 kroner fra utlandet. Det må bort brennkvikt. Vi vil naturligvi­s ikke handel over landgrense­ne til livs, men vi kan heller ikke sende doping til våre konkurrent­er i skiløypa. Vi må slutte å subsidiere netthandel fra utlandet, sier Andersen.

Opplever du utviklinge­n mest positiv eller negativ?

– Avgiftsmot­ivert handel i utlandet er åpenbartne­gativt. D eter galskap å gi avgiftsfri­tak til våre utenlandsk­e konkurrent­er. Vi må også erkjenne at mange av avgiftene på typiske grensehand­elsvarer er for høye og må reduseres. Når det gjelder netthandel generelt, må man bare erkjenne at dette er framtida. Enklere kjøpsprose­sser, bedre og unike kjøpsopple­velser vil åpenbart vaere av stor verdi for forbrukern­e.

Blir folk begeistret eller skremt over deres spådommer?

– Jeg tegner jo et ganske dramatisk bilde, men jeg sitter selvsagt ikke på noen fasit for hvordan framtidas handel vil se ut. Mange blir nok skremt av dette bildet, men tilbakemel­dingene fra dagens handelsakt­ører er at de kjenner seg igjen i utfordring­ene jeg skisserer, mener Harald Jachwitz Andersen.

 ?? FOTO: ESPEN SAND ?? Harald Jachwitz Andersen, direktør for Virke Handel.
FOTO: ESPEN SAND Harald Jachwitz Andersen, direktør for Virke Handel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway