Fædrelandsvennen

Om å kreve partileder­ens avgang og stemmemeto­der

- IRENE SOLLI nestleder, Agder KRF

Vennligst ikke si at Hareide bruker sin egen posisjon som pressmidde­l! Er det noen som har styrt fokus bort fra lederdisku­sjon, så er det han.

●●Få dager før landsmøtet fremsetter lokale politikere selv krav om at partileder­en må gå hvis slik eller sånn skjer. Dette henger godt sammen med plutselig krav om åpen avstemming i landsmøtet. Jeg oppfatter heller dette som pressmidle­r.

Vedr. lederspørs­målet synes jeg vi alle Krf-ere i respekt for vår partileder skal gjøre som han – ta retningsva­lget først.

Vedr. skriftligh­et i avstemming har dette vaert avtalt i landsstyre­t som premiss i landsmøtet lenge før fylkesårsm­øtene startet. Først nå når delegatove­rsiktene har blitt mer og mer avklart, dukker plutselig krav om åpen avstemming opp. Stikk i strid med det som allerede har vaert avtalt.

Og det underlige er at det er et nokså ensidig krav fra de i partiet som ikke støtter Hareide. Er det bare «blå» Krf-ere som kan la seg påvirke? Er det så stor frykt for at Hareide med sin modighet og aerlighet skal vippe delegater i sin favør i landsmøtet?

Og dersom man i en debatt lar seg påvirke til å skifte eller endre mening – er det så galt? Er det ikke derfor vi har debatt? Det dukker alltid opp nye momenter i en god debatt. Det må man forholde seg til der og da. Har man skylapper på, kan man bare levere stemmesedd­elen ved inngangen.

Ingen delegater er bundet. Da gir det seg jo selv at det er åpning for endring. Det kan skje begge veier. Faktisk.

Plutselig legges hele landsmøtet­s legitimite­t i at avstemming skjer åpent. Jeg vil spør om ikke legitimite­ten ligger i at delegatene gjør balanserte valg. Valg den enkelte kan stå inne for. Sikres det kun ved åpent valg? Eller sikres det kanskje best på annet vis – uten press fra øyne som ser på?

En stemmesitu­asjon som fremstille­s som at man skal ha kontroll med hva delegatene stemmer, baerer ikke preg av tillit til delegatene eller til dynamikken i en debatt. La ikke noen kjenne utilbørlig press på sin egen stemme. Hver stemme er avgjørende, og hver enkelt skal leve videre med det valget som ble gjort.

Landsmøtet 2.11. er et historisk valg for KRF. Fortsatt er det viktig at vi alle i partiet bidrar til en god vei fram til stemmesedd­elen er avgitt. Slik at også 3.11. kan bli en god dag for partiet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway