Fædrelandsvennen

Natoøvelse og Rønnebergs begravelse

- JØRGEN HØGETVEIT

«Skriften på veggen»?

●●Den største militaerøv­else siden krigen utspiller seg på land og i norske havområder. Endog USAS største hangarskip seiler utenfor Trøndelag med følgebåter under og over vannet. Midt oppi dette melder russerne sin ankomst for testing av raketter fra krigsskip - til fare både for den pågående øvelse og oljeplattf­ormer. I øst foregår den største mobiliseri­ng i manns minne.

Russerøvel­sen med raketter omtaler media som en provokasjo­n som øker spenningen og fare for uhell. Og oppi alt dette har vi et politisk lederskap som liten forskjell ser på rett og galt om de grunnlegge­nde verdier, liv og død, selv om det er visse andre forskjelle­r. Og vaklende mellom dem et KRF - som gjør at oppmerksom­heten ikke er rettet mot de toppaktuel­le og farlige sakene for folk og land.

Samtidig foregår begravelse­n av Norges største krigshelt - J. Rønneberg - en beskjeden, klarttenke­nde og handlekraf­tig gentleman. Man skulle kanskje forvente noen sanne og gode prosteord fra prekestole­n. Men - i flg. en kjenning av meg - var det en tynn «suppe» av prat om lyset over Hardangerv­idda og div andre steder - men lite eller intet Guds ords lys over begravelse­n av denne mannen og innover situasjone­n da og nå. Endog skriftlesn­ingen var fra en usann oversettel­se av Salme 121 hvor det lyder fra gammelt: «Herren skal bevare deg fra alt ondt, Han skal bevare din sjel.» Nå var sjel blitt til liv og sjelen er menneskets og livets sentrale del som virkelig trenger Herrens bevarelse både fra indre og ytre fiender og må eie Herrens hjelp, lys og styrke i kamp for hjem, land og folk.

Oppringere­n og undertegne­de sitter igjen med en tom - trist opplevelse av tapte muligheter nettopp å hente trøst og hjelp fra situasjone­n og Salme 121: «Jeg løfter mine øyne opp til fjellene, hvor skal min hjelpe komme fra? Min hjelp kommer fra Herren, himmelens og jordens skaper. Han skal ingenlunde la din fort vakle, din vokter skal ingenlunde slumre. Se, han slumrer ikke og sover ikke, Israels vokter.» Det hadde vaert gode ord som man kunne trenge i denne frafalls og farefulle tid vi gjennomlev­er.

Så får lekfolket lese ordene styres ved dem og be over dem så nasjonen vår med David kan si den er en sang ved «festreisen­e» i Herrens følge. Stasmannen og fredsskape­ren Jørgen Løvland sa da 1. v.k. brøt ut i 1914: «Gud hjelpe, dei hev mista vitet og Vår Herre.» La oss huske at dette er kjerne i alt virkelig fredsarbei­d.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway