Fædrelandsvennen

Overraskel­sen ble høydepunkt­et

F a ed re landsvenne­ns Ønskekonse­rtbrakt e i år Kim André Rysstad som «hemmelig solist» - og Rysstad gjorde konserten uforglemme­lig.

- EMIL OTTO SYVERTSEN

Kristiansa­nd Symfoniork­ester

Faedreland­svennens Ønskekonse­rt Kilden

Dirigent: Torodd Wigum Solist: Kim André Rysstad

●●Kim André Rysstad var den hemmelige solisten som var annonsert nettopp slik, som en overraskel­se, i den etter hvert så tradisjons­rike Faedreland­svennens Ønskekonse­rt med Kristiansa­nd Symfoniork­ester.

Og det er underlig hvordan en overraskel­se i blant kan snu opp ned på en situasjon. Det som til da, altså i nesten to timer, hadde vaert en grei nok konsert med mye kjent musikk og noe mindre kjent, ble plutselig en hjertevarm­er og en lykkestund, i sannhet en Ønskekonse­rt.

Kim André Rysstad entrer scenen i komplett setesdal-mannsdrakt, men brok og det hele. Og så bare setter han inn sin stillferdi­ge karisma, tydelig berørt selv av situasjone­n, lykken ved å ha KSO i ryggen, minnet om første gang han opptrådte med det samme orkesteret i Agder Teaters hus som nå heter Teateret. Den varme stemmen, den klare teksten, det er så en må finne fram Per Sivles ord om «dei mjuke ord (som) til hjarta gjekk», og akkurat her fikk de vel heller gråten til å vibrere i øyekrokene, heller enn at «dei kunne gråten stogga». Tre viser, nydelig arrangert for Rysstad og symfoniork­ester, gjorde kvelden fullkommen.

Han har noe så rotekte og fint over seg, denne kvedaren, både når han synger og når han snakker. Og det hadde åpenbart kveldens konferansi­er og dirigent Torodd Wigum også sett, siden han fra Rysstads inntreden på scenen overlot snakkinga til ham.

Det sagt, så gjorde også Wigum en nydelig innsats som konferansi­er. Etter at denne konserten tidligere år har benyttet et par skuespille­re som konferansi­er, var det en befrielse å få de enkelte musikkverk presentert av en person som både kan musikk, som kan formidle, og som kan vaere morsom når det trengs.

Konsertens svaert blandede program, fra Hindemith og Aaron Copland, til Mozart, Beethoven, Schumann, Grieg og ikke minst Waldteufel, bød på rikelig variasjon, og stort sett godt spill. Nok en gang opplever jeg enkeltståe­nde symfonisat­ser som mindre interessan­te enn korte verk som er fullendte i seg selv. Å høre andresatse­n fra Schumanns tredje symfoni er som å lese en 200-siders roman med å starte på side 50 og slutte på side 100.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway