Fædrelandsvennen

Grøvan nekter å gi opp kampen

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Hans Fredrik Grøvan fikk vite om partileder­ens klare Ap-støtte først dagen før Hareide gikk offentlig ut med sitt råd. Han mener det kan ha bidratt til at hans syn har fått såpass lite gjennomsla­g.

Grøvan var på reise i USA da Knut Arild Hareide gikk på talerstole­n 29. september og ba partiet gå i regjering med Ap og Sp.

– Hadde vi visst at han ville gi det rådet så tydelig, da hadde jeg ikke reist til USA. Så dette kom overrasken­de, sier Grøvan.

På direkte spørsmål fra Faedreland­svennen sier Grøvan at han ikke tror dette var en kalkulert strategi fra Hareides side for å vinne fram med sitt syn og parkere de som ville bli vaerende i opposisjon.

– Jeg tenker ikke så stygt. Han (Knut Arild Hareide, journ. anm) sier selv at han trengte tid på å utforme sitt råd, og jeg tror ham på det. Men det gjorde det vanskelig å komme opp med andre alternativ­er. Landsstyre­t opplevde at det kun var to valg, og når vi kom med vår tredje vei, så var ballen allerede sparket.

LIGGER BAK

Ser man på delegatfor­delingen, så ser det ikke så lyst ut for Grøvans del. I underkant av 30 delegater (av 190) støtter hans syn.

– Ser man på den fordelinge­n ligger vi milevis bak, men det kan skje ting i løpet av møtet. Spesielt det at vi er så delt på midten, plager mange. Det at vi skal ta et valg som gir så stor avskalling i partiet, er også utfordrend­e, sier Grøvan.

Han er uenig i at hans alternativ betyr det samme som å fortsette som nå.

– Det betyr at vi skal bli et parti som tenker mer på gjennomsla­g for våre saker framfor å ta stilling til alle andre. Vi må bli mye tøffere i våre krav. Regjeringe­n må regne med at det vil koste om de vil fortsette, sier Grøvan.

AVKLARING

Krf-ere Faedreland­svennen møtte torsdag ga uttrykk for at det har vaert fem slitsomme uker, og at de ser fram til en avklaring på landsmøtet.

Grøvan mener prosessen baerer preg av for mye hastverk.

– I en så viktig og avgjørende sak med et såpass tydelig råd, bør man ha best mulig forankring. Det burde ha vaert drøftet og forankret på en annen måte i forkant, sier Grøvan.

Knut Arild Hareides kommunikas­jonsrådgiv­er Dag Fedøy skriver følgende i en sms til Faedreland­svennen:

Dette har han (Hareide) svart på gjentatte ganger. Grøvan visste godt at samarbeids­spørsmålet skulle behandles i høst. Så må partileder­en som leder selv bestemme når og hvordan han velger å gi sitt råd til partiet.

Grøvan sier samtidig at det er bra at Hareide har latt alle meninger få komme fram og at også Grøvans syn har blitt presentert på flere fylkesårsm­øter.

– Jeg vil gi honnør til at flere syn har kommet fram, så det har vaert gode intensjone­r, sier Grøvan.

 ??  ??
 ?? FOTO: SIV DOLMEN ?? Mens han var på reise i USA fikk Hans Fredrik Grøvan vite om Hareides klare råd. Etter det har han kjempet for det som har blitt kalt den tredje vei. Her er Grøvan på sitt kontor torsdag formiddag.
FOTO: SIV DOLMEN Mens han var på reise i USA fikk Hans Fredrik Grøvan vite om Hareides klare råd. Etter det har han kjempet for det som har blitt kalt den tredje vei. Her er Grøvan på sitt kontor torsdag formiddag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway