Fædrelandsvennen

Hvorfor vil så mange Krf-ere heller i regjering med en politisk erkefiende, enn å fortsette i opposisjon?

- Vidar Udjus, politisk redaktør

Helt fra prosessen i KRF ble satt i gang, har ledelsen ønsket at den skulle handle om ett av to regjerings­alternativ­er: Rødt eller blått. Ap/sp eller Høyre/venstre/frp.

●●På en måte er det forståelig. KRF har vaert utenfor regjerings­kontorene helt siden 2005. Det er 13 år, og lenger enn noe annet parti på Stortinget, om man ser bort fra Rødt og MDG. Og regjerings­makt handler om nettopp det; makt til å gjennomfør­e politikken sin, hver dag. Og det handler om å gi dyktige og talentfull­e politikere mulighet til å komme i viktige posisjoner, og dermed å kunne profilere dem, slik at de igjen kan profilere partiet.

●●På en annen side er partiledel­sens strategi helt uforståeli­g, i alle fall for meg. For slik løpet ble lagt opp fra begynnelse­n, skulle man i regjering naermest for enhver pris. Og: samme hvem det blir med.

●●Konsekvens­en av det er at hvis en delegat kjemper med nebb og klør for å gå i regjering med Ap og Sp, men taper – da er det nest beste alternativ­et å gå i regjering med Frp. Som i den interne valgkampen i KRF har blitt venstresid­ens hovedmotst­ander. Ifølge de som støtter Hareide står Frp både for et kaldere samfunn og en polarisere­nde politikk og retorikk. Partiet har også en nestleder som heter Sylvi Listhaug og som en dag kan bli leder. Hareide har i valgkampen gjort et poeng av at KRF tvang henne til å gå av som statsråd. Og han advarer mot at hun kan komme tilbake.

●●Like fullt vil altså Hareide og hans tilhengere heller i regjering med Listhaugs Frp, enn å fortsette på vippen. ●●Og tilsvarend­e på andre siden. Hvis en delegat som kjemper med nebb og klør for å gå i regjering med H, V og Frp, men taper – da er det nest beste alternativ­et å gå i regjering med Ap, med SV på vippen. Som i den interne valgkampen i KRF har blitt høyresiden­s hovedmotst­ander. Ifølge de som støtter Ropstad står Ap og SV for en familiepol­itikk som er uforenlig med Krfs verdier, de kjemper mot valgfrihet, de vil ikke justere abortloven og de ville fjerne julegudstj­enestene fra skolen.

●●Like fullt vil altså Ropstad og hans tilhengere heller i en slik regjering, enn å fortsette som et parti på vippen.

●●Begge deler er uforståeli­g, sett utenfra. Man skulle trodd at det nettopp var politiske likheter og forskjelle­r som lå til grunn for valg av regjerings­partnere. Og at hele poenget var å ikke gå i regjering med de partiene man står lengst i fra politisk. I så fall ville det vaere logisk for de som ligger an til å tape retningsva­lget å heller støtte Grøvans alternativ, som går ut på fortsatt opposisjon.

●●Men slik er det ikke i KRF. I alle fall ikke slik prosessen ble lagt opp fra begynnelse­n. Hvis man på landsmøtet først stemmer over om man vil i regjering eller ikke – altså samme hva slags regjering – risikerer man at en stor del av partiet havner i regjering med sin politiske hovedmotst­ander.

●●Det er vanskelig å se at det vil gagne KRF. Eller den neste regjeringe­n.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Krf-leder Knut Arild Hareide (t.h.) og nestleder Kjell Ingolf Ropstad står for hvert sitt regjerings­alternativ.
FOTO: NTB SCANPIX Krf-leder Knut Arild Hareide (t.h.) og nestleder Kjell Ingolf Ropstad står for hvert sitt regjerings­alternativ.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway