Fædrelandsvennen

Prøvde å overbevise Hareide om å velge Erna

Kjell Ingolf Ropstad røper at han forsøkte å overbevise Krfs partileder Knut Arild Hareide om å gå inn i dagens regjering.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

Det var da han var hjemme i pappapermi­sjon i vår at Krfs nestleder Kjell Ingolf Ropstad bestemte seg for at partiet måtte inn i dagens regjering.

– I den perioden kunne jeg se partiet mer fra utsiden. Da var jeg veldig trygg på at vi måtte ta et valg. Da jeg kom tilbake fra pappaperm, var jeg ganske tydelig overfor Knut Arild at vi burde gå inn i dagens regjering. Det prøvde jeg å overbevise han om gjennom sommeren. Da han kom tilbake i august så var det slik at der jeg pekte først på Erna, så pekte han først på Jonas, sier Kjell Ingolf Ropstad, andre nestleder i KRF.

Han sier at det likevel bare var kort tid før Hareides tale 29. september at han ble klar over at partileder­en ville gå så tydelig ut.

– Du tror landsmøtet faller ned på ditt syn på fredag?

– Ja, det tror jeg. Jeg tar langt ifra seieren på forskudd, men det skal mye til for at delegatene endrer syn.

FORBØNN

Dagen før det avgjørende landsmøtet snakker Ropstad også om hva som blir nest steg hvis landsmøtet støtter hans syn og velger blå side.

– Jeg har jo vaert litt forsiktig med å spekulere i det. Vi har litt bedre tid på oss til å starte forhandlin­ger hvis vi velger blå side enn hvis vi velger rød side. Men det er likevel et momentum nå som vi må bruke, sier Ropstad.

Mandag denne uken samlet rundt 2000 demonstran­ter seg foran Stortinget for å hindre at at dette momentumme­t blir brukt til å endre abortloven. Men også motsatt side har mobilisert: Senere i uka annonserte kristne at de nå ville be for endringer i abortloven.

“Muligheten til å forhandle om abortloven har ført til at troende nå er i bønn over hele landet” skrev lederen av det kristne nettverket, Jesus Kvinner, Anne Christians­en, i en pressemeld­ing.

FORHANDLIN­GER

Den siste markeringe­n var ikke Ropstad klar over.

– Det dette handler om er at det er dilemmaer som man ikke var klar over for 40 år siden, da dagens abortlov ble vedtatt, som nå har blitt aktualiser­t. Og spørsmålet er: skal du ikke ha to tanker i hodet på samme tid og tenke på de etiske utfordring­en ved abort?

Endringene han har pekt på er dagens ordning med tvillingab­ort og paragrafen som gjør det mulig å fjerne fostre med for eksempel downs fram til uke 18.

– Men hvor realistisk er det egentlig å få med Venstre på å forandre abortloven?

– Det blir krevende, men vi har en historisk mulighet til å lykkes. Og Høyres stortingsg­ruppe har sagt at de er villige til å forhandle. Og blir man enige om det i en plattform, vil det vaere bindende.

ABORT OG BARNETRYGD

Hvis det blir regjerings­forhandlin­ger, vil det nok koste å ha med KRF på laget. Da vil KRF ønske gjennomsla­g i saker som økt barnetrygd der kravet er nesten en dobling, økning i engangsstø­tten for de som ikke har krav på foreldrepe­rmisjon, tiltak for fattige familier og et større globalt engasjemen­t.

– Vi har samarbeide­t ganske tett med dagens regjering i fem år, og det er sammen med dagens regjering vi har fått de gjennomsla­gene vi har fått. Så vi vil få mye av det samme. Vi vil løfte den kristne kulturarve­n, kjempe mot sorterings­samfunnet og jobbe for bedre kår for familiene, sier Ropstad.

Men landsmøtet på fredag kan også ende med at situasjone­n blir omtrent som nå. Med et KRF som peker på Erna Solberg som statsminis­ter, som fortsatt er utenfor regjering og som venter kanskje helt til neste stortingsv­alg med sitt veivalg.

– Å fortsette der vi er, vil på kort sikt vaere behagelig, og vi vil få mange gjennomsla­g. Men vil vaere krevende for partiet å ta beslutning­en på et senere tidspunkt.

GJORDE FEIL

Han er enig i at KRF gjorde en feil da de i forrige valgkamp pekte på en regjering som mange syntes var urealistis­k, samtidig som de ikke pekte på Erna Solberg som statsminis­ter før i slutten av valgkampen.

– Se bare på debatten på Sørlandet. Det handlet ikke om at velgerne på død og liv ville ha KRF inn i regjering, men usikkerhet om hva en stemme til KRF betydde. Selv om det ga oss handlingsr­om i etterkant, tror jeg det ville ha tjent oss i valgkampen om vi var mer tydelige. I debattene kunne vi ha fokusert på vår politikk i stedet for å måtte forklare et standpunkt som mange opplevde som uklart.

 ??  ??
 ?? FOTO: SIV DOLMEN ?? Torsdag forberedte Kjell Ingolf Ropstad seg på det avgjørende slaget på Krfs ekstraordi­naere landsmøte. Faedreland­svennen møtte ham på Stortinget torsdag morgen.
FOTO: SIV DOLMEN Torsdag forberedte Kjell Ingolf Ropstad seg på det avgjørende slaget på Krfs ekstraordi­naere landsmøte. Faedreland­svennen møtte ham på Stortinget torsdag morgen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway