Fædrelandsvennen

Stans militaer-eksporten til Saudi-arabia

Flere trossamfun­n og andre organisasj­oner krever stans i Norges eksport av militaert materiell til Saudiarabi­a. Det er et riktig og viktig krav.

-

Den største humanitaer­e katastrofe­n i verden nå, foregår i det lufattige Jemen. Regulaer hungersnød truer, tusener dør av sykdommer som lett kan kureres og en bestialsk borgerkrig tar livet av utallige mennesker, inkludert små barn.

en av hovedaktør­ene

i denne krigen er Saudiarabi­a. Ørkenkonge­dømmet som selv bader i oljepenger, bomber forsvarslø­se jemenitter fra lufta. For få uker siden rammet en av bombene en skolebuss. 40 små skolebarn var blant de mer enn 50 drepte. Saudiske myndighete­r nektet i ettertid å ta selvkritik­k og kalte det «et legitimt militaert angrep» rettet mot militante. Saudi-arabia pøser i tillegg inn ukjente mengder våpen til en av partene i borgerkrig­en.

saudiske myndighete­r sto

også bak det makabre drapet på og parteringe­n av journalist­en og regimekrit­ikeren Jamal Kashoggi, på det saudiske konsulatet i Istanbul. Knapt noen er i tvil om at ordren kom fra landets reelle hersker, kronprins Muhammed bin Salman.

Den samme kronprinse­n

har forsøkt å framstille sitt styre som reformvenn­lig. Han har blant annet gjort det tillatt for kvinner å kjøre bil. Men han er samtidig nådeløs mot de som kritiserer hans styre. Blant annet risikerer fem menneskere­ttsaktivis­ter nå dødsdom for sin virksomhet. En av dem er en kvinne. Hun vil i så fall bli den første kvinnen i Saudi-arabia som henrettes for den type virksomhet.

Dette landet selger

Norge militaert materiell til. Riktignok ikke våpen, men såkalt B-materiell, som like fullt er viktig for et lands militaere styrker. Nå reiser det seg en opinion mot denne eksporten. Ifølge NTB krever en bred allianse av livssynssa­mfunn og andre organisasj­oner stans i salg av militaert utstyr til Saudi-arabia. Både Den norske kirke, Den katolske kirke, Buddhistfo­rbundet, Den Islamske Informasjo­nsforening­en, Human-etisk Forbund, Amnesty, Venstre, KRF, SV, MDG og Rødt står bak kravet.

Dette kravet bør

regjeringe­n lytte til. Norge kan ikke vaere bekjent av å selge militaert utstyr til et regime som er ansvarlig for så omfattende menneskeli­ge lidelser.

Norge kan ikke vaere bekjent av å selge militaert utstyr til et regime som er ansvarlig for så omfattende menneskeli­ge lidelser.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Kronprins Muhammed bin Salman prøver å framstå som en reformvill­ig leder for Saudi-arabia.
FOTO: NTB SCANPIX Kronprins Muhammed bin Salman prøver å framstå som en reformvill­ig leder for Saudi-arabia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway