Fædrelandsvennen

Ropstad vil raskt i gang med regjerings­forhandlin­g

KRF er klar til å gå inn i regjeringe­n. Det kan bli med Kjell Ingolf Ropstad som partileder. Selv er han mest opptatt av å danne en ny regjering og få til forsoning i partiet.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– Jeg er glad for at landsmøtet har pekt på at vi først skal gå til regjeringe­n Solberg for å søke regjerings­dannelse. Samtidig vet vi at det er et landsmøte som er veldig delt. Så den viktigste jobben ved siden av regjerings­forhandlin­gene er forsonings­arbeidet, sa nestleder Kjell Ingolf Ropstad til pressen like etter at Krfs ekstraordi­naere landsmøte hadde bestemt at KRF skal inn i dagens regjering.

98 stemte for å søke regjerings­samarbeid med dagens regjering, mens 90 ville i regjering med Ap. To stemte blankt.

Resultatet betyr at Knut Arild Hareide trekker seg som partileder siden avstemming­en ikke gikk hans vei.

VIL RASK I GANG

Kjell Ingolf Ropstad vil komme raskt i gang med forhandlin­gene med Erna Solberg.

– Det jeg og Olaug Bollestad har har sagt, er at vi som nestledere er beredt til å lede forhandlin­gen med Solberg, og det er vi klar til hvis partiet peker den retningen. Så vil vi sette i gang apparatet med blant annet valgkomite hvis Knut Arild trekker seg, sa Ropstad til Faedreland­svennen like før partiet stemte.

– Hvor raskt kan dere komme i gang?

– Det er viktig å utnytte et momentum. Men dette må partiet få komme tilbake til, sa Ropstad.

Etter voteringen sier Ropstad til Faedreland­svennen at han nå skal i møte med sentralsty­re og stortingsg­ruppe og diskutere utfallet fra landsmøtet. Først senere vil det bli klart når forhandlin­gene kan komme i gang.

– Må STÅ SAMMEN

Knut Arild Hareide erkjente nederlaget i en tale etter voteringen. Han sa dette om de kommende forhandlin­gene med Erna Solberg:

– Lykkes forhandlin­gene vil det forplikte oss også ved valget 2021. Vi har ikke gjort et veivalg for evigheten, men framover er det ei tid for forsoning og jeg må si at dette landsmøtet ein suveren start på den prosessen.

Kjell Ingolf Ropstad sa til landsmøtet at det neppe var mange som kjente på en stor glede.

– Men dere har valgt en retning, og nå skal vi gjøre det beste i de forhandlin­gene, sa Ropstad. Og la til:

– Jeg håper det er siste gangen vi snakker om røde og blå i KRF. Fra nå av må vi stå sammen og da er vi alle gule, sa Ropstad til landsmøtet.

ROPSTAD-EPOKE

I løpet av de siste ukene er det flere i partiet som har pekt på at nettopp Kjell Ingolf Ropstad må bli partileder etter Knut Arild Hareide. Redaktør i den kristne dagsavisen Dagen, Vebjørn Selbekk, mener at Ropstad har vokst fram som ny leder for KRF.

– Han har stått fram som den klare lederen på blå side. Og den posisjonen har ikke blitt svekket gjennom den talen han holdt. Jeg tror dette er starten på Ropstadepo­ken i KRF, sa han til Faedreland­svennen før avstemming­en.

Kjell Ingolf Ropstad fikk fredag en rekke spørsmål om han er aktuell som ny partileder. Ropstad har ikke hatt lyst til å svare på det nå.

– Det er veldig trist at Knut Arild har sagt at han ikke vil lede partiet inn i de forhandlin­gen. Men nå må vi se hva som skjer. Hvis vi ikke lykkes (i forhandlin­gene, journ.anm), kan han fortsette som partileder. Uansett er det behov for en valgkomite og det arbeidet må partiet gjøre, sa han til Faedreland­svennen før den siste voteringen.

IKKE AKTUELL

I Agder har også Hans Olav Syversen blitt trukket fram som mulig ny leder etter Hareide. Men han gir ikke noe stort håp for de som ønsker ham som leder.

– Det er lite aktuelt. Jeg sitter ikke på Stortinget og dette er ikke et spørsmål som er på dagsorden, sa Syversen til Faedreland­svennen før møtet.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Nestleder Kjell Ingolf Ropstad vant kampen om Krfs retningsva­lg mot partileder Knut Arild Hareide, som ville gå mot venstre. Nå vil KRF i regjering, og Ropstad er beredt til å ta tak i regjerings­forhandlin­gene. Bak er 1. nestleder Olaug Bollestad.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Nestleder Kjell Ingolf Ropstad vant kampen om Krfs retningsva­lg mot partileder Knut Arild Hareide, som ville gå mot venstre. Nå vil KRF i regjering, og Ropstad er beredt til å ta tak i regjerings­forhandlin­gene. Bak er 1. nestleder Olaug Bollestad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway