Fædrelandsvennen

To søyler som bare forsvant

- LARS HOLLERUD

I 100 år markerte to staselige søyler inngangen til Børsparken. Begge er borte.

Den ene ble borte da Børsen forsvant midt på 1960-tallet og Handelens Hus ble reist. Den andre har ikke vaert sett etter at parken ble oppgradert for tre år siden.

Lars Søftestad bruker sterke ord om det som har skjedd: – Haerverk og vandalisme. Den tidligere lederen av Christians­sands Byselskab anser den ene søylen som tapt for lengst. Men han håper i det lengste at den siste søylen er intakt og ligger vel bevart på ett eller annet lager.

– Hvis noen vil sjekke mulige lagerplass­er, er gjenstande­n laget av rød granitt. Den er firkantet i formen, godt og vel 170 centimeter høy og har formet til spiss øverst.

Søftestad sier at denne søylen ble borte da parken ble oppgradert for tre år siden.

Drosjesjåf­ører som bruker holdeplass­en like ved, bekrefter overfor Faedreland­svennen at den røde søylen noen dager lå der den tidligere hadde stått, helt til den en dag var borte vekk.

FIN PARK

Lars Søftestad, som i det meste av sitt liv har arbeidet med utviklings­hjelp, er glad for at bøketreet som lenge var truet ble bevart, at den lille jenteskulp­turen i dammen er vasket, at «Barbarkvin­nen» er skrubbet og fortsatt står der hun har stått siden 1951, og at selve parken er fin. Men:

– Da Børsen ble revet, forsvant den øverste delen av smijernsgj­erdet sammen med den ene søylen. Nå, når også den andre søylen er forsvunnet, ender det fine gjerdet i ingenting. Parkvesene­t er slett ikke ferdig med jobben. Gjerdets nederste del, mot Vestre Strandgate, er så dårlig fundamente­rt at det holdes på plass av to stag.

– Hva tror du har skjedd?

– Jeg frykter at maskiner har ødelagt søylen, enten ved et uhell eller med vilje, og ødelagt den. Det kan jo vaere en forklaring på at det hele ble hysjet ned. Men jeg håper jo at den er tatt ned med omhu og fortsatt finnes et sted.

Men heller ikke snøret det håpet henger i, finnes lenger.

SKADET

Prosjektle­der Truls Kraugerud opplyser at søylen var knekt i bunnen og så sterkt skadet at den ble holdt oppreist med en stropp festet til gjerdet, da Landskapse­ntreprenør­ene startet arbeidet med å oppgradere parken i 2015.

– Den er sikkert blitt påkjørt, antar Kraugerud.

– Hva gjorde dere med søylen? – Vi leverte den til vår oppdragsgi­ver parkvesene­t.

Faedreland­svennen har vaert i kontakt med parksjef Åse Margrethe Hørsdal, driftssjef Kurt Tange Jensen og rådgiver Hanne Katinka Hofgaard i parkvesene­t.

Ingen av dem kan svare på hva som så skjedde. Ingen kan heller finne den.

 ?? FOTO: LARS HOLLERUD ?? Lars Søftestad står der den siste søylen hadde stått siden 1870.
FOTO: LARS HOLLERUD Lars Søftestad står der den siste søylen hadde stått siden 1870.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway