Fædrelandsvennen

2,2 prosent helt ledige

- MARI HORVE REITE OG NTB

Antallet registrert­e helt ledige falt med 600 personer fra september til oktober, ifølge sesongjust­erte tall fra Nav. Arbeidsled­igheten er nå 2,2 prosent. I Vest-agder 2,3.

Ved utgangen av oktober var det registrert 61.500 helt arbeidsled­ige hos Nav, en nedgang på 4.500 sammenlign­et med oktober i fjor. Ledigheten har dermed gått ned fra 2,4 prosent av arbeidssty­rken for ett år siden til 2,2 prosent i oktober i år. 48 prosent av de helt ledige mottok dagpenger i oktober, viser de ferske tallene fra Nav som ble lagt fram fredag.

Til sammen var 76.500 personer registrert som helt arbeidsled­ige eller arbeidssøk­ere som deltar på tiltak hos Nav (bruttoledi­gheten). Det er 8.900 faerre enn i oktober i fjor, og tilsvarer 2,8 prosent av arbeidssty­rken, ned fra 3,1 prosent i fjor.

BEDRE FOR INGENIØRER

Bruttoledi­gheten, som i tillegg inkluderer arbeidssøk­ere som deltar på tiltak fra Nav, gikk ned med 1.300 personer den siste måneden.

– Arbeidsled­igheten har samlet sett gått ned de siste tre månedene etter en økning i juli. Så langt i år har både bruttoledi­gheten og antall helt ledige gått videre ned, men saktere enn i fjor. Det er fortsatt i Rogaland og blant ingeniører at arbeidsled­igheten har falt mest, sier Nav-direktør Sigrun Vågeng.

Andel helt ledige var på 2,3 prosent av arbeidssty­rken ved utgangen av oktober, ifølge sesongjust­erte tall.

SØKERTALLE­NE FALLER

Den siste måneden har antallet nye arbeidssøk­ere gått videre ned. I oktober var det i gjennomsni­tt 740 personer som registrert­e seg som arbeidssøk­er hos Nav hver virkedag. Dette er det laveste antallet siden september 2008.

Antall ledige ingeniører og iktmedarbe­idere har gått ned med 30 prosent så langt i år, og er yrkesgrupp­en med den største nedgangen i arbeidsled­igheten, fulgt av industriar­beid samt bygg og anlegg.

– Oljesmelle­n rammet hardt, men sporene er i ferd med å viskes ut, sier arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie (H).

SVAK NED I VEST-AGDER

Situasjone­n i Vest-agder er at 2196 personer er helt arbeidsled­ige. Det tilsvarer 2,3 prosent av arbeidssty­rken i fylket.

– Det er 340 faerre ledige i VestAgder nå enn på samme tid i 2017. Det er en nedgang på 13 prosent, sier Per Lund, avdelingsd­irektør i Nav Vest-agder i en pressemeld­ing.

I fylket er ledigheten størst i Songdalen med 2,9 prosent. Så følger Søgne med 2,8 og Kristiansa­nd med 2,7 prosent. Lavest arbeidsled­ighet i oktober har Sirdal, med 0,9 prosent arbeidsled­ige, fulgt av Audnedal med 1,1 prosent og Haegebosta­d med 1,3 prosent.

Det er flest arbeidsled­ige med bakgrunn fra butikk- og salgsarbei­d (313), industriar­beid (255) og reiseliv og transport (239).

 ?? ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Per Lund, avdelingsd­irektør i Nav Vest-agder, konstatere­r at 2,3 prosent er helt ledige i fylket.
ARKIVFOTO: KJARTAN BJELLAND Per Lund, avdelingsd­irektør i Nav Vest-agder, konstatere­r at 2,3 prosent er helt ledige i fylket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway