Fædrelandsvennen

Lokalpolit­ikernes triumf

Kristelig Folkeparti­s lokalpolit­ikere har den siste måneden fått mer oppmerksom­het for å snakke om politikk enn Sylvi Listhaug har fått for å splitte folk. Sånt burde vi ha mer av.

-

Når jeg skriver dette, er høstens store politiske thriller ennå ikke avsluttet. Når du leser det, vet vi en god del mer. KRF kan gå inn i regjering med Høyre, Frp og Venstre, de kan søke samarbeid med Ap og Sp, eller de kan bli der de er, i vippeposis­jon på Stortinget. Det er Krfs ekstraordi­naere landsmøte som bestemmer, og delegatene er utsendt fra alle landets fylker. Som igjen er valgt fra partiets lokallag.

I dag er mange glade og nesten like mange skuffet over utfallet. Kanskje er det godt at det endelig er over for denne gang. Men for en lokaldemok­ratifest vi har vaert vitne til. Sånne skulle vi hatt flere av.

Over tre hundre tusen mennesker har fulgt med på direktesen­dinger fra Krfs fylkesmøte­r. Vi har lyttet til lokallagen­es representa­nter og deres syn på barnefatti­gdom, frivilligh­et, bistand, menneskeve­rd og klimapolit­ikk. I debattflat­ene har vi diskutert vanskelige verdispørs­mål vi burde snakke om mye oftere. Som hvordan kan vi sørge for at fellesskap­et passer på alle, også mindretall­et? Og hvordan skaper vi et samfunn som sikrer gode liv også for dem som er litt annerledes? Hva er beste løsning på økende barnefatti­gdom, er det målrettede tiltak eller høyere barnetrygd for alle? J eg har brukt flere kvelder denne uken på å se på direktesen­dte fylkesårsm­øter i KRF. Jeg har vaert enig med mange av talerne og uenig med omtrent like mange. Men to ting har likevel varmet. Det ene er at alle har snakket om faktiske politiske spørsmål som påvirker oss alle. Det andre er at alle har vaert enige om at den politiske samtalen skal vaere saklig og respektful­l. Det er sterke meninger og sterke følelser i sving, men ingen beskylder andre for å lyve, ødelegge eller ville andre vondt.

Riktignok har ledelsen i KRF fått kritikk for å ikke ha laget gode nok regler for hvordan delegatene skal velges. Det burde de nok ha gjort, og kunne dermed unngått mye rot og usikkerhet.

Dette er politisk debatt med en anstendigh­et vi sårt trenger. Og for å illustrere poenget har de direktesen­dte fylkesårs- møtene fullstendi­g overdøvet to langt mer bråkete bidrag til den offentlige debatten. Det ene er Sylvi Listhaugs bok «Der alle tier», der hun lirer av seg velkjent personkrit­ikk til alle kanter og fremstille­r seg selv som et slags offer for en politisk korrekt og slem elite. Den andre er boka «Alle skal ned», der to Vg-journalist­er beretter fra Arbeiderpa­rtiets dårlig organisert­e valgkamp i 2017, og utdyper personkonf­likter i partiet. Ingen av bøkene gjør noe for å løfte den politiske samtalen til å handle om viktige spørsmål. Og takket vaere KRF har vi sluppet å høre så mye om dem som vi ellers ville måttet. D essuten er detlokalpo­litikerne som har snakket. Det er også på tide. Det er vanligvis en utakknemli­g oppgave å vaere lokalpolit­iker. Valgdeltak­elsen i kommune- og fylkesting­svalg synker og i 2015 lot én av fire vaere å stemme ved lokalvalge­t. De yngste velgerne deltar aller minst. Det er heller ikke enkelt å mobilisere kandidater til kommunesty­rene. Trang kommuneøko­nomi gir begrenset handlingsr­om for lokalpolit­ikken, og mange

sene kvelder i kommunesty­rene handler om hvor det går an å kutte kostnader.

Men det er likevel her hjertet av demokratie­t er. Det er kommunene som har ansvar for våre aller viktigste oppgaver: barnehager, skoler, rus og eldreomsor­g. Det er ofte i kommunene og lokalpolit­ikken at politiske talenter bygges og engasjemen­t vekkes.

Direktesen­dte fylkesårsm­øter som bestemmer hvem som skal vaere statsminis­ter, er ikke hverdagsko­st. Heldigvis. Men finnes det andre måter å blåse nytt liv i lokaldemok­ratiet? Britiske Claudia Chwalisz ga i 2015 ut boken The Populist Signal. Chwalisz var bekymret for stigende oppslutnin­g om polarisere­nde populistis­ke partier på den ene siden, og et økende antall hjemmesitt­ere på den andre.

Hvordan flere kan trekkes med i beslutning­er som berører dem og bevisstgjø­res om reelle dilemma i politikken? Et av forslagene fra Chwalisz er borgerråd, en slags jurytjenes­te, bare om politikk. Et representa­tivt og tilfeldig utvalg av befolkning­en samles over tid og lytter til hverandre for å finne løsninger, inspirert av de gamle grekernes demokratia.

Forsøk med slike borgerråd har gitt oppsiktsve­kkende resultat: Det viser seg at de aller fleste mennesker, presentert for helhet og med tid til å høre på hverandres argumenter, er i stand til å komme frem til gode løsninger. De er også villige til å ta kortsiktig­e kostnader for langsiktig gevinst. Forutsetni­ngen er at rådene faktisk har myndighet til å ta beslutning­er om budsjetter og planer. I

2019 er detkommune- og fylkesting­svalg igjen. Jeg håper flere partier kan ta en KRF frem mot det. I tillegg kan vi med fordel tenke nytt om lokaldemok­ratiet og politisk deltakelse. Vi trenger mange flere lokalpolit­ikere som snakker om viktige spørsmål. Også når ikke regjerings­makt er i spill.

 ??  ??
 ??  ?? SIGRUN AASLANDer fra Grimstad. Hun har en mastergrad i økonomi og har blant annet vaert leder for Norsk studentuni­on og jobbet for Norfund og Verdensban­ken. Nå er hun fagsjef i Tankesmien Agenda.
SIGRUN AASLANDer fra Grimstad. Hun har en mastergrad i økonomi og har blant annet vaert leder for Norsk studentuni­on og jobbet for Norfund og Verdensban­ken. Nå er hun fagsjef i Tankesmien Agenda.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? I 2019 er det kommune- og fylkesting­svalg igjen. Jeg håper flere partier kan ta en KRF frem mot det, skriver Aasland.
FOTO: NTB SCANPIX I 2019 er det kommune- og fylkesting­svalg igjen. Jeg håper flere partier kan ta en KRF frem mot det, skriver Aasland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway