Fædrelandsvennen

Er eldreombud­et svaret?

- SVEIN SIMONSEN,

Saken om et nytt eldreombud har fått stor oppmerksom­het og lansert som et avgjørende grep for å bedre eldreomsor­gen.

Man skulle tro at det ikke fantes noen organer som allerede har dette som oppgave. La oss se på hva som finnes i dag.

Statens eldreråd ble lovfestet første gang i 1984, senere er organet omdøpt i 1973 til Rådet for eldreomsor­gen og i 2014 til Statens seniorråd. Dette er det sentrale rådgivende organ.

Kommunale og fylkeskomm­unale eldreråd ble lovfestet i 1991, senere innarbeide­t i kommunelov­en. Det finnes med andre ord 18 fylkeskomm­unale og 422 kommunale eldreråd. Dessuten er det i Oslo 1 sentralt eldreråd og 13 eldreråd i bydelene. I tillegg finnes Pensjonist­forbundet og noen hundre lokale pensjonist­foreninger. På toppen av det hele ble regjeringe­n utvidet i begynnelse­n av 2018 med en egen statsråd for eldre (og folkehelse).

I statsbudsj­ettet som er under behandling i disse dager foreslås en bevilgning på 4 Mkr for å opprette et nasjonalt eldre-, pasientog brukerombu­d. I pressemeld­ingen står det at alle de lokale pasient-og brukerombu­dene skal bytte navn til «eldre, pasient- og brukerombu­d.» Det sies videre at: «Det nye nasjonale ombudet skal lede kollegiet av ombud i fylkene og videreutvi­kle ombudenes faglige arbeid innen helse- og omsorgssek­toren.» Det er verdt å merke seg at forslaget ikke omtaler det nye organet som et rent eldreombud, men som et organ med et langt bredere arbeidsfel­t. Av en eller annen årsak er ombudet likevel markedsfør­t av eldre- og folkehelse­ministeren som et eldreombud, muligens fordi det har større Pr-effekt.

Eldreomsor­gen har alltid vaert et populaert tema i valgkampen­e. Det er ikke så merkelig etter som de eldre (alle over 67 år) utgjør cirka 786.000 personer (cirka 20 prosent av de stemmebere­ttigede). Nå dukker det altså opp enda en instans som skal jobbe med det samme som statens seniorråd, de 19 fylkeskomm­unale eldreråden­e, de 435 (422+13) eldreråden­e i kommunene og bydelene i Oslo og alle pasientomb­udene etter beste evne prøver å gjøre noe med i dag. Det er fristende å minne om det gamle ordspråket: «Jo flere kokker, jo mere søl». Om en er aldri så interesser­t i eldreomsor­gen, må en innse at dette er helt unødvendig og må karakteris­eres som billig valgflesk.

Det vil alltid vaere aktuelt å videreutvi­kle både eldreomsor­gen og andre offentlige tjenester. Gode ideer utenfra og muligheten til å laere av kolleger andre steder kan vaere inspireren­de, men aller viktigst er å lytte til brukerne selv. Det er ikke nok med spørreunde­rsøkelser eller at pårørende represente­rer brukeren. Reell brukermedv­irkning innebaerer likeverdig dialog med brukeren selv. Det er en krevende øvelse for alle parter.

Alle tjenester får farge etter de yrkesgrupp­ene som er toneangive­nde. Eldreomsor­gen er sterkt farget av at leger og sykepleier­e gjennom lovgivning­en har fått en ledende posisjon. Dette medfører at sykdomsper­spektivet blir primaert mens andre hensyn får lavere prioritet.

Selvsagt er helseplage­r det som bekymrer mest når kroppen begynner å protestere, men samtidig er det også andre ting enn medisiner som kan bedre tilvaerels­en. Den største forbedring­en av eldreomsor­gen vil etter min mening vaere å etablere en saerskilt utdanning for eldreomsor­gsarbeider­e. En utdanning som må gi kompetanse også på andre områder enn sykdom og medisiner.

 ?? FOTO: LARS PEHRSSON ?? Eldreomsor­gen er sterkt farget av at leger og sykepleier­e gjennom lovgivning­en har fått en ledende posisjon, skriver innsender.
FOTO: LARS PEHRSSON Eldreomsor­gen er sterkt farget av at leger og sykepleier­e gjennom lovgivning­en har fått en ledende posisjon, skriver innsender.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway