Fædrelandsvennen

Bare et måltid?

- MARGUNN SERIGSTAD DAHLE,

«Prøv tjenerne dine i ti dager! Gi oss grønnsaker å spise og vann å drikke!» (Dan. 1,7).

Hvorfor ville ikke Daniel og hans tre venner forsyne seg av maten og vinen fra kongens bord? For ikke å «gjøre seg urene». Men hva betyr det? Den beste forklaring­en synes å vaere hva måltidsfel­lesskap egentlig innebar. I den babylonske kulturen var det nemlig slik at hvis du spiste mat fra kongens bord, inngikk du en ubrytelig pakt med ham.

Dette var ikke forenlig med å leve med integritet i troen på den sanne Gud. Hengivenhe­ten skulle vaere til Ham. Bare slik kunne de leve et hellig liv, slik enhver kristen er kalt til. Uten kompromiss, slik de også viste ved å be med åpent vindu vendt mot Jerusalem tre ganger til dagen og samtidig nekte å tilbe herskerens gullstatue. Flere andre sider av kulturen kunne de akseptere, men ingenting måtte ta Guds plass som sentrum i deres liv.

Om vi så ser Daniels bok som helhet, legger vi merke til en gjennomgåe­nde kontrast nettopp mellom å ha den sanne Gud som fokus og å sette seg selv i sentrum. Likheten mellom Nebukadnes­ars selvsentre­rte holdning og våre dagers individual­istiske arroganse er da også slående. Begge står i skarp kontrast til Daniels ydmyke og trofaste fokus på Gud. Spørsmålet er om den står i kontrast til vårt fokus. Våger vi å «stå som Daniel»?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway