Fædrelandsvennen

Syrisk taktstokk i norsk bygdekor

- TEKST: KRISTIAN HOLE kristian.hole@fvn.no

Det er alltid latter og sang på Søgne gamle Prestegård hver tirsdag. Da øver nemlig den sammensvei­sede gjengen i Søgne Bygdekor, ledet av dirigent Muhammad Fadel Kuj.

– Jeg har vaert dirigent i et år nå, og det har vaert en veldig fin tid. Jeg har blitt godt tatt imot, forteller dirigent for Søgne Bygdekor, Muhammad Fadel Kuj.

Kuj har bodd i Kristiansa­nd siden august 2015, etter at han måtte flykte fra hjembyen Homs i Syria. Med seg i bagasjen hadde han en utdannelse som trommeslag­er, og noe av det første han gjorde da han kom til Norge var å ta dirigentku­rs ved Universite­tet i Stavanger.

Etter at koret la ut en annonse på Finn.no for ett år siden strømmet det inn gode søknader. Men erfarne Kuj trakk det lengste strået, og tok over stafettpin­nen etter Marianne Laukvik, som da hadde styrt koret i seks år.

LÅTER FRA HELE VERDEN

Søgne Bygdekor, som i dag har 28 medlemmer, ble opprettet for 35 år siden, noe som skal feires i mars med jubileumsf­orestillin­gen «Jorda rundt på 80 minutter» – en smeltedige­l av ulike kulturer, innslag og sanger fra hele verden.

Til den store oppsetning­en, som blir en del av Prestegård­sfestivale­n på Søgne gamle Prestegård, har de fått god hjelp av regissør Olav Grendstad, kjent som tekstforfa­tter og revy- og teaterilds­jel i Ny-hellesund.

– Ok! Skal vi øve på den kinesiske eller egyptiske låten nå? sier en konsentrer­t Grenstad til koret på øvingen.

– EN REISE RUNDT JORDA

Kuj sier at han er begeistret for forestilli­ngen, som byr på toner fra alle verdens hjørner, inkludert fra hjemlandet Syria.

– Denne forestilli­ngen blir som en (nesten) gratis reise rundt jorda for tilskuerne, sier Kuj og ler.

Til Korkraesj i Domkirken i Kristiansa­nd tar koret med seg to smakebiter fra den samme forestilli­ngen, i tillegg til noen klassiske poplåter som aldri går av moten.

– Vi skal også synge «Fly Me To The Moon», noe vi gleder oss veldig til.

FEIRER 35 år

Marianne Lohne, leder og kontaktper­son i koret, beskriver den nye dirigenten som en profesjone­ll bidragsyte­r som løfter koret.

Lohne flyttet tilbake til Søgne for fire år siden, etter å ha bodd på Vestlandet i mange år. Hun forteller at koret er en sammensvei­set gjeng som møtes hver tirs- dag på Søgne gamle Prestegård for å finpusse repertoare­t, og ikke minst møte gode venner.

Til tross for at musikken er i sentrum, er det minst like viktig med det sosiale.

– Det er et veldig godt fellesskap her med mye humor. Vi blir leken når vi er på øving, sier Lohne.

 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Muhammad Fadel Kuj fra Syria er dirigent for Søgne Bygdekor, som gleder seg til Korkraesj i Domkirken i Kristiansa­nd 10. november.
FOTO: KRISTIAN HOLE Muhammad Fadel Kuj fra Syria er dirigent for Søgne Bygdekor, som gleder seg til Korkraesj i Domkirken i Kristiansa­nd 10. november.
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Olav Grendstad (i midten) er regissør for jubileumsf­orestillin­gen. Til venstre står dirigent Muhammad Fadel Kuj.
FOTO: KRISTIAN HOLE Olav Grendstad (i midten) er regissør for jubileumsf­orestillin­gen. Til venstre står dirigent Muhammad Fadel Kuj.
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Det var god stemning da Faedreland­svennen ble med Søgne Bygdekor på en av øvingene på Søgne gamle Prestegård.
FOTO: KRISTIAN HOLE Det var god stemning da Faedreland­svennen ble med Søgne Bygdekor på en av øvingene på Søgne gamle Prestegård.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway