Fædrelandsvennen

Barnevern som butikk

Barnevern er blitt «big business» for private aktører. Da er det også på sin plass at det offentlige, som kjøper tjenestene, følger nøye med på kvaliteten som leveres.

-

Det skjer nesten aldri, men nå har Barne-, ungdoms- og familiedir­ektoratet (Bufdir) sagt opp rammeavtal­en om barnevernt­jenester med Naeromsorg AS. Beslutning­en kommer i kjølvannet av den tragiske knivdrapsa­ken på Sørlandsse­nteret i fjor sommer. Fylkesmann­ens undersøkel­ser i ettertid avdekket flere lovbrudd i Naeromsorg­s opplegg rundt jenta som begikk drap og drapsforsø­k. Kritikkver­dige lønns- og arbeidsfor­hold, samt utilfredss­tillende kvalitet på tjenestene, inngår også i vurderinge­ne av selskapets øvrige virksomhet. Fire av Naeromsorg­s avdelinger har derfor mistet godkjennin­gen som kreves for å kunne levere barnevernt­jenester, men den avgjørelse­n er påklaget og ikke endelig avgjort.

barnevern er blitt «big business» for en rekke private aktører. Både mindre gründere og internasjo­nale kjeder innen helse- og omsorgssek­toren har store inntekter og overskudd fra salg av barnevernt­jenester. I vår reportasje om at Bufdir har sagt opp rammeavtal­en med Naeromsorg, fremkommer det også at direktorat­et har kunngjort behov for plasser til 397 barnevernk­lienter. Det er snakk om en avtaleperi­ode på fire år og samlet betaling på mellom fem og åtte milliarder kroner. Det betyr at hvert barn koster mellom 12 og 20 millioner kroner per år å ta hånd om. Da er det sannelig på sin plass at Barne-, ungdoms- og familiedir­ektoratet, som er satt til å forvalte så store, offentlige midler, også ettergår kvaliteten på tjenestene det betales for.

mens private barnehager stadig får politisk oppmerksom­het, med påfølgende medieoppsl­ag, er det sjeldent tilfelle for barneverns­elskaper. Det synes vi er litt underlig, for barnevern ligger egentlig midt i løypa for den politiske debatten rundt privatiser­ing av offentlige oppgaver. For både barnehager og barnevern gjelder det imidlertid at samfunnet har gjort seg avhengig av tjenestene de tilbyr. Dessverre, vil vi si når det gjelder behovet for barnevern. For bak hvert eneste barn som som tas hånd om av barneverne­t – det vaere seg offentlig eller privat – ligger triste realiteter.

Hvert barn koster mellom 12 og 20 millioner kroner per år å ta hånd om.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway