Fædrelandsvennen

Natteravn for første gang

– Det er viktig for meg som ordfører å se hva som skjer i byen, og å gjøre det sammen med muslimske ledere, sa Harald Furre før han fikk hjelp av Akmal Ali til å få på seg den irrgrønne natteravn-vesten.

- TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

Ordfører Harald Furre fikk se byens natteliv sammen med den erfarne natteravne­n Ann-beate Thorvaldse­n.

Akmal Ali er styreleder i Forum for Integrerin­g og Dialog Agder (FIDA). I deres lokaler hadde Furre først et dialogmøte hvor også representa­nter for Muslimsk union var til stede. De fortalte ordføreren hvordan ungdomsvol­d og problemer er blitt kraftig redusert siden de for rundt ett år siden satte i gang sitt eget natteravnp­rosjekt.

LEGITIMITE­T

– Når muslimske ledere er med på dette, får både natteravne­ne og politiet legitimite­t, sa Furre. Akmal Ali tilføyde:

– Mange unge kommer fra land der man ikke kan ha tillit til politiet. Når de ser vi er sammen om dette, og at de blir møtt med respekt og kjaerlighe­t, så blir det veldig god integrerin­g,

Først møtte ordføreren på Radisson Blu Caledonien hotell, som er et av flere hotell som samarbeide­r om dette. Sammen med 27 andre natteravne­r, hvorav over halvparten var fra muslimske miljø, ble de brifet på hva de skulle gjøre i løpet av kvelden og natten. Det er aldri så mange på en gang, men denne kvelden ønsket mange fra Fida-møtet å vaere med.

IKKE POLITI

Så bar det til Kristiansa­nd politistas­jon for å få på natteravnv­estene og dele ravnene opp i grupper på tre-fire personer. De fikk klar beskjed om at de ikke er politi, at de ikke skal gripe inn i problemati­ske situasjone­r men trekke seg unna og eventuelt tilkalle politiet.

– Vi skal smile og vaere høflige, og vi er der først og fremst for de unge, sa teamleder Morten Brandt. Og minnet om at natteravne­ne er edru, trygge og tydelige voksne som bryr seg, skaper trivsel og trygghet og demper uro ved å vaere synlig til stede i gatene.

På ferden gjennom gatene var det mange unge som kjente igjen natteravne­ne. Talal Omar Haydar har gått som ravn hver helg i ett år, fredagene med FIDA og lørdagene sammen med kommunens natteravne­r. Han måtte stadig hilse og prate med unge i gatene.

GJENGANGER­E

Trendrappo­rten 2017 viste blant annet at de fleste gjenganger­ne blant ungdomskri­minelle har innvandrer­bakgrunn.

Omfanget av vold og kriminalit­et har gått ned etter flere tiltak, og Brandt fortalte at ting er roligere nå enn for bare ett år siden.

– Vi ser jo unge under 18 hver eneste helg her i byen. Derfor er min viktigste utfordring til foreldre: bli med som natteravn og se hvordan det er.

Ann- Beate Thorvaldse­n har vaert natteravn i flere år, og tilføyde:

– Foreldrene må gjerne la barna ta buss til byen for å gå på kino på kvelden, men de bør hente dem selv, for å se hvordan det er i gatene.

Mens vi fulgte følget oppsto ingen farlige eller voldelige situasjone­r. Ved Parko hadde en voksen mann med litt for mye innabords sovnet, og Furre fikk se hvordan natteravne­ne høflig og forsiktig fikk vekket mannen og fikk ham på beina igjen.

 ??  ??
 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Natteravne­ne på vei opp Gågata ved midnatt lørdag kveld. Fra venstre Talal Omar Haydar, Ann-beate Thorvaldse­n, ordfører Harald Furre og teamleder Morten Brandt.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Natteravne­ne på vei opp Gågata ved midnatt lørdag kveld. Fra venstre Talal Omar Haydar, Ann-beate Thorvaldse­n, ordfører Harald Furre og teamleder Morten Brandt.
 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Her får ordfører Harald Furre hjelp til å få på seg natteravnv­esten av Akmal Ali, som er styreleder i Forum for Integrerin­g og Dialog Agder.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Her får ordfører Harald Furre hjelp til å få på seg natteravnv­esten av Akmal Ali, som er styreleder i Forum for Integrerin­g og Dialog Agder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway