Fædrelandsvennen

Lege skulle ikke operert

En overlege ved Sørlandet sykehus Flekkefjor­d spredte kreftcelle­r under en operasjon han ikke skulle utført, og kreften kom tilbake.

- FLEKKEFJOR­D TEKST: STEINAR VINDSLAND steinar.vindsland@fvn.no

En overlege ved Sørlandet sykehus Flekkefjor­d spredte kreftcelle­r under en operasjon han ikke skulle utført.

Det går fram av en fersk tilsynsrap­port fra fylkesmann­en i Austog Vest-agder Faedreland­svennen har fått innsyn i. Fylkesmann­en konkludere­r med lovbrudd.

– Jeg er uenig i konklusjon­en, sier overlegen.

I 2014 innførte Sørlandet sykehus forbud mot at leger ved sykehuset i Flekkefjor­d skulle få utføre større gastrokiru­rgiske inngrep (operasjone­r i buken). Årsaken var en rekke tilfeller med feiloperas­joner og brudd på helseperso­nell-loven. Disse feiloperas­jonene ble utført av leger som enten ikke hadde tilstrekke­lig kompetanse, eller nok erfaring til å gjøre det.

Derfor bestemte davaerende sykehusdir­ektør Jan-roger Olsen i samråd med sin ledelse og Senter for kreftbehan­dling at når pasienter med mistanke om, eller bekreftet behov for større operasjone­r ble innlagt, skulle helseperso­nell i Flekkefjor­d først konsultere med spesialist­ene i Kristiansa­nd dersom det var tvil om alvorlighe­tsgraden. Dersom det ikke var tvil om alvorlighe­tsgraden, skulle pasienten sendes direkte til Kristiansa­nd. Altså: et forbud mot å utføre gastroskop­i i Flekkefjor­d.

Det var to år etter operasjons­forbudet, altså i 2016, at en pasient ble innlagt i Flekkefjor­d med symptomer på blindtarms­betennelse. Fylkesmann­en skriver at den mistanken var velbegrunn­et, og at det var godt grunnlag for å åpne buken.

Ifølge tilsynsrap­porten oppdaget overlegen tarmkrefte­n som en svulst ut fra tykktarmen. Gjeldende prosedyre var da at han skulle kontaktet spesialist­er i Kristiansa­nd for å rådføre seg om hva han skulle gjøre.

KREFTCELLE­R SPREDTE SEG

Overlegen fulgte imidlertid ikke denne prosedyren, i følge rapporten. Fylkesmann­en legger til grunn at spesialist­er i Kristiansa­nd ikke ble konsultert før operasjone­n ble igangsatt, at det ble stukket hull på svulsten og det førte til at kreftcelle­r spredte seg.

Overlegen selv har imidlertid i ettertid hevdet at det var telefonisk kontakt med Kristiansa­nd. Overfor Faedreland­svennen sier overlegen at han kontaktet Kristiansa­nd så fort han forstod at det var en kreftsvuls­t.

FORSIKRE MEG

– Jeg måtte først forsikre meg om at dette ikke var en blindtarms­betennelse med puss, som kan ligne på en kreftsvuls­t med puss, sier han.

I sin skriftlige redegjørel­se fra operasjone­n står det imidlertid at han forstod det var en svulst, og det står blant annet:

«»Man kan løsne en del av tumoren (kreftsvuls­ten, journ. anm) på bakre vegg og dette er et veldig suspekt funn. Det gjøres flere biopsier (vevsprøver, journ. anm) fra tumoren»

Etter at vevsprøven­e ble tatt, kontaktet han Kristiansa­nd, fikk beskjed om å skylle og drenere buken, og sy såret. Dagen etter ble pasienten fraktet til Kristiansa­nd. Der fjernet gastrokiru­rg svulsten i et vellykket inngrep.

ALVORLIG

Men i desember 2017 viste prøver at kreften hadde slått til igjen, og konstituer­t klinikkdir­ektør i Flekkefjor­d, Vegard Øksendal Haaland, ble orientert om saken.

– Da vi så hvor alvorlig dette var, ba jeg fylkesmann­en gjennomfør­e tilsyn, sier Øksendal Haaland til Faedreland­svennen.

I konklusjon­en skriver fylkesmann­en at det er «overveiend­e sannsynlig» at det ble stukket hull på svulsten og at dette øker risikoen for at kreften kan komme tilbake selv om svulsten er blitt fjernet.

STOR SANNSYNLIG­HET

– Det er stor sannsynlig­het for at kreften ikke hadde blusset opp igjen dersom ikke svulsten hadde blitt stukket hull på. Dette er en alvorlig sak, sier assisteren­de fylkeslege i Aust- og Vest-agder, Aud Garmann Askevold, som har vaert saksbehand­ler på tilsynsrap­porten og hun skriver:

«Fylkesmann­en mener operatør burde forstått at han ved sin håndtering kunne utsette pasienten for større risiko enn nødvendig både under og etter operasjone­n...»

Derfor mener fylkesmann­en pasienten ikke fikk forsvarlig behandling og at dette er brudd på spesialist­helsetjene­steloven.

Denne konklusjon­en er Øksendal Haaland enig i, og den stemmer med konklusjon­en sykehusets kvalitetsr­åd kom til da saken ble gjennomgåt­t.

– Vi er enige i at overlegen burde kontaktet Kristiansa­nd på et tidligere tidspunkt, sier Øksendal Haaland.

Faedreland­svennen har gjennom Garmann Askevold vaert i kontakt med pasienten. Han er under behandling for kreften og ønsker ikke uttale seg om saken. Han har ingen innvending­er mot at Faedreland­svennen omtaler saken.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR ?? Her ved Sørlandet sykehus Flekkefjor­d ble en kreftpasie­nt operert, som skulle vaert operert av spesialist­er i Kristiansa­nd.
ARKIVFOTO: HEIDA GUDMUNDSDO­TTIR Her ved Sørlandet sykehus Flekkefjor­d ble en kreftpasie­nt operert, som skulle vaert operert av spesialist­er i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway