Fædrelandsvennen

Isolasjon som straff

Religionsf­rihet er en grunnlegge­nde rettighet i vårt samfunn. Men retten til tro må ikke gjøre oss blinde for at andre grunnlegge­nde menneskere­ttigheter kan bli krenket innenfor trossamfun­nene.

-

Faedreland­svennen setter gjennom en serie artikler igjen fokus på Jehovas vitner. Vi har tidligere skrevet om hvordan trossamfun­net praktisere­r en egen indre justis utenfor norsk rettsvesen. Denne gangen skriver vi om ekskluderi­ng, utfrysing og det som minner om forfølgels­e av medlemmer som ønsker å melde seg ut av menigheten. Gjennom rystende personlige skildringe­r kan vi lese om mennesker som beskriver at de ikke har noe annet valg enn å fortsette i en menighet de ønsker seg ut av. Alternativ­et er et liv i isolasjon og ensomhet, avskåret fra kontakt med familien sin, noen ganger til og med sine egne barn. Vi skriver om mennesker som opplever et svik fra sine naermeste, pakket inn i religiøst betingede regler. Men vi avdekker også hvordan samfunnet for øvrig svikter disse menneskene i frykt for å gripe inn i religionsf­riheten.

Religionsf­riheten skal og må gjelde for alle. Saerlig for minoritete­ne. Men når denne fri- heten brukes til å undertrykk­e enkeltmedl­emmer i sine egne menigheter må det reageres. en av Faedreland­svennens reportasje­r beskriver psykolog Marit Olsen at isolasjon og utestengel­se er den mest brutale straff mennesker kan få. Hun har fulgt avhoppere fra Jehovas vitner i flere år.

barnevernl­eder monica brunner innrømmer at de er for lite oppmerksom­me på barna i Jehovas vitner og sier til vår avis at hun vil ta dette opp både i egen organisasj­on og oppover i systemet.

Den eneste instansen som ikke har villet besvare våre henvendels­er om dette er oppsiktsve­kkende nok Barneombud­et. Gjentatte henvendels­er er avvist med beskjed om at «det ikke er mulighet til å gå inn i denne saken nå». Barneombud­et bør snarest forstå at dette ikke er en enkeltståe­nde sak de skal kommentere, men et systematis­k svik mot de de er satt til å passe på, nemlig barn. Da davaerende barneombud, Trond-viggo Torgersen, i 1989 ble kjent med at Jehovas vitner oppfordret til fysisk avstraffel­se som en del av barneoppdr­agelsen, gikk han inn i saken slik at trossamfun­net måtte endre sin offisielle holdning og materielle­t som oppfordret til avstraffel­ser.

Det er ikke for sent for Barneombud­et igjen å se naermere på praksisen i Jehovas vitner.

Den eneste instansen som ikke har villet besvare våre henvendels­er om dette er oppsiktsve­kkende nok Barneombud­et.

 ?? FOTO: KRISTIN ELLEFSEN ?? I en serie artikler setter Faedreland­svennen igjen fokus på forholdene i Jehovas vitner.
FOTO: KRISTIN ELLEFSEN I en serie artikler setter Faedreland­svennen igjen fokus på forholdene i Jehovas vitner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway