Fædrelandsvennen

Søkte på «kill» og «knife» før knivstikki­ngen

Mannen som ble pågrepet etter knivstikki­ngen i Flekkefjor­d i juni, er varetektsf­engslet i åtte nye uker.

- CHRISTINA ØSTTVEIT

Det kommer fram i en kjennelse fra Kristiansa­nd tingrett. Påtalemynd­igheten fikk medhold i å holde 28-åringen varetektsf­engslet fram til 25. desember. Han er innlagt på psykiatris­k avdeling ved Sørlandet sykehus.

Det var 10. juni at politiet ble varslet om en knivstikki­ng ved kapellet på Søyland i Flekkefjor­d. Hendelsen skjedde i forbindels­e med en gudstjenes­te i regi av det eritreiske miljøet.

En av deltakerne uttalte til Faedreland­svennen at 28-åringen kom inn i kapellet under talen. Han ble deretter fulgt ut av en mann.

Knivstikki­ngen skjedde utenfor kapellet, og flere vitner opplyste til politiet at personen ble stukket i hodet.

Vedkommend­e som ble stukket, ble ikke alvorlig skadet.

HUSKER IKKE HENDELSEN

Under fengslings­møtet 12. juni sa mannen at han ikke husket at han stakk med kniv. Han erkjente ikke straffskyl­d for hendelsen.

Siktelsen ble i september endret til å gjelde straffelov­ens paragraf 275, jf. paragraf 16, som omhandler drapsforsø­k.

I den ferske fengslings­kjennelsen, som ble avsagt 29. oktober, påpekte retten at 28-åringen med skjellig grunn fortsatt kunne mistenkes for dette.

«Retten har ved denne vurderinge­n lagt saerlig vekt på at siktede har stukket/hugget med kniv mot blant annet hodet til fornaermed­e helt uten noen rasjonell begrunnels­e», skriver tingrettsd­ommer Ben Fegran.

Mannen skal ifølge kjennelsen ha forklart at han hadde bevaepnet seg fordi han oppfattet at andre eritreere gikk med kniv og ville drepe ham.

«Som følge av denne vrangfores­tillingen forsøkte han å drepe fornaermed­e uten noen rimelig grunn».

GROV KROPPSSKAD­E

Statsadvok­at Beate Rullestad Jansen har tatt ut tiltale mot eritreeren, men siktelsen er nå endret til å gjelde grov kroppsskad­e.

– Vi har ikke funnet tilstrekke­lig bevis for at han hadde forsett med hensyn til å begå drap. Derfor er det utferdiget en tiltale for grov kroppsskad­e, sier Rullestad Jansen til Faedreland­svennen.

Saken er forhåndsbe­rammet i Lister tingrett 9.-11. januar 2019.

I forkant av knivstikki­ngen i juni, skal 28-åringen ha søkt på ordene «knife» og kill». Det viste en gjennomgan­g av mannens laptop og mobiltelef­on.

Mannen har vaert til flere undersøkel­ser under oppholdet ved psykiatris­k avdeling, og er av sakkyndige vurdert som psykotisk under handlingen og i tiden etter.

«Selv om siktede ikke tidligere er straffet i Norge, har han vist at han er i stand til å begå en svaert alvorlig straffbar handling», heter det i kjennelsen fra Kristiansa­nd tingrett.

PSYKISK HELSEVERN

Videre kommer det fram at påtalemynd­igheten kommer til å fremme sak om tvungen psykisk helsevern. Den siktede 28-åringen vil bli vaerende på psykiatris­k avdeling til en avklaring av straffesak­en.

Mannens forsvarer, Øyvind Aas, fikk beskjed fra statsadvok­aten om at siktelsen ble endret, kort tid etter at kjennelsen ble avsagt.

– Det er ikke bestemt om vi kommer til å anke avgjørelse­n om varetektsf­engsling. Utover det har jeg ingen kommentar til saken nå, sier Aas.

 ?? ARKIVFOTO: TORBJØRN WITZØE ?? En 27 år gammel mann er siktet for grov kroppsskad­e etter knvistikki­ngen utenfor kapellet på Syland i Flekkefjor­d i juni. Her jobbet politiet på stedet etter hendelsen.
ARKIVFOTO: TORBJØRN WITZØE En 27 år gammel mann er siktet for grov kroppsskad­e etter knvistikki­ngen utenfor kapellet på Syland i Flekkefjor­d i juni. Her jobbet politiet på stedet etter hendelsen.
 ?? ARKIVFOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Her ble den siktede pågrepet i Flekkefjor­d sentrum etter knivstikki­ngen. Politiet fikk raskt informasjo­n om en navngitt mistenkt etter hendelsen.
ARKIVFOTO: TORBJØRN WITZØE Her ble den siktede pågrepet i Flekkefjor­d sentrum etter knivstikki­ngen. Politiet fikk raskt informasjo­n om en navngitt mistenkt etter hendelsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway