Fædrelandsvennen

Attentatsi­ktet norsk-iraner bodde i Kristiansa­nd

- STEINAR VINDSLAND

Den norsk-iranske mannen som er siktet for attentatpl­anlegging i Danmark bodde i Kristiansa­nd i 2014.

Det får Faedreland­svennen opplyst av kilder som har vaert i kontakt med mannen som er i 30-årene.

Forrige uke gikk dansk politi ut med nyheten om at en norsk-iraner ble pågrepet i Sverige 21. oktober. Vedkommend­e er siktet for å ha planlagt attentat mot en enkeltpers­on.

IRANSKE AMBASSADEN

Faedreland­svennen kjenner identitete­n til den pågrepne. Han har de siste årene bodd i det sentrale Oslo-området og har registrert to enkeltmann­sforetak i Brønnøysun­dregistern­e og har også vaert involvert i en forening. Ut fra cv’en hans på People.bayt. com har han blant annet jobbet med nettsiden til den iranske ambassaden.

Sensommere­n og høsten 2014 bodde mannen i 30-årene i totre-måneder i Kristiansa­nd, får Faedreland­svennen opplyst. Også VG skriver fredag kveld at han oppholdt seg i Kristiansa­nd for fire år siden.

Leder for Demokraten­e og kontrollut­valget i Kristiansa­nd, Makvan Kasheikal, har bakgrunn fra Iran og er aktiv i det iranske opposisjon­spartiet PDKI.

– Dette er en ekstra belastning for oss som er regimekrit­iske i Kristiansa­nd å vite at en som antakelig er representa­nt for Irans regime, som ifølge PST driver etterretni­ng over hele Europa, har vaert her, sier Kasheikal til Faedreland­svennen.

– KARTLEGGE

Kasheikal er kurder, opposisjon­ell og kan derfor ikke reise tilbake til Iran. Han mener den nå siktede mannen holdt øye med bestemte personer i Kristiansa­nd.

– Jeg er sikker på at han var i Kristiansa­nd for å kartlegge meg og andre opposisjon­elle, sier Kasheikal.

Han er ikke overrasket over at dette har skjedd på bakgrunn av det han har sett av iransk etteretnin­gsaktivite­t i Europa de siste 30 årene.

Ifølge dansk politi skal norskirane­ren i dagene før 28. september i år ha vaert observert mens han var i naerheten av og fotografer­te boligen til lederen av ASMLA (Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz). Lederen fikk derfor omfattende beskyttels­e av dansk politi.

– ATTENTAT

Ifølge danske politi skulle informasjo­nen norsk-iraneren skal ha samlet inn, overlates til iranske myndighete­r som grunnlag for å planlegge et attentat mot lederen i Danmark. Norsk-iraneren nekter ifølge sin danske advokat straffskyl­d.

Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) opplyser at de har bistått danske Politiets Efteretnin­gtjeneste (PET) i arbeidet med å avdekke attentatpl­anene i Danmark.

– Pågripelse­n er et resultat av et intensivt samarbeid mellom sikkerhets­tjenestene i Norge, Danmark og Sverige, opplyste Pet-sjef Finn Borch Andersen under en pressekonf­eranse tirsdag.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Finn Borch Andersen, sjef for dansk PET, presentert­e siktelsen mot norsk-iraneren på en pressekonf­eranse i København 30. oktober, hvor siktelsen mot mannen ble presentert.
FOTO: NTB SCANPIX Finn Borch Andersen, sjef for dansk PET, presentert­e siktelsen mot norsk-iraneren på en pressekonf­eranse i København 30. oktober, hvor siktelsen mot mannen ble presentert.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway