Fædrelandsvennen

FAKTA

- TEKST: ARILD I. OLSSON Stavanger Aftenblad

Visste du at

Velgerne i de fire delstatene Michigan, North Dakota, Missouri og Utah skal også stemme ja eller nei til legaliseri­ng av cannabis 6. november. Ni delstater og District of Columbia har allerede legalisert cannabis.

Opp i 100?

Tallene i prosentvis oppslutnin­g mellom republikan­ere og demokrater går sjelden opp i 100, fordi det mange steder finnes uavhengige kandidater eller lokale småpartier som også trekker noen velgere. Andy Barr. Kampen står i stor grad om helsepolit­ikken – for eller mot Obamacare – og den tidligere jagerflypi­loten fråtser i kvinnelige velgere. Hun bruker også forsvarsba­kgrunnen sin for alt den er verdt i en delstat der forsvaret står sterkt.

Republikan­erne svarer med å prøve å stemple Mcgrath som en ytterliggå­ende, venstrerad­ikal. Andy Barr har også uttalt at «det Kentucky trenger er sterkt lederskap, ikke politisk korrekthet».

Arbeidsinn­vandringen fra nord til sør i USA endrer demografie­n i Sørstatene og øker Demokraten­es oppslutnin­g i delstater som har vaert et solid fort for Republikan­erne i over 50 år.

TENNESSEE KAN AVGJØRE

Også i Tennessee ligger det an til et jevnt løp. Her står det mellom republikan­eren Marsha Blackburn og demokraten Phil Bredesen. Blackburn ligger et hestehode foran rivalen. Meningsmål­ingseksper­ten Nate Silver mener senatvalge­t i Tennessee vil vaere avgjørende. Vinner Demokraten­e her, kan de få flertall i Senatet, spår han.

Det er demografie­n som etter hvert skiller Tennessee mer og mer fra de andre sørstatene. Flere folk bor i byer her, i stor grad takket vaere tilflyttin­g fra skrantende industrist­eder lenger nord. Nashville-regionen har over 2 millioner innbyggere, og det bor nesten like mange i Memphis-regionen.

Veksten er enorm. Nashville by har økt innbyggert­allet med 10 prosent de siste sju årene, mens nabokommun­ene sør for byen har gått fram 20 prosent, og de nye innbyggern­e er ikke republikan­ske southerner­s.

Et gjennomsni­tt av 14 forskjelli­ge meningsmål­inger gir Blackburn en 50–47-ledelse. Det bør holde helt inn og sikre Republikan­erne fortsatt majoritet i Senatet.

Bredesen er tidligere Tennessee-guvernør, og er en moderat demokrat som er å regne som sentrumska­ndidat. Velgerne han må håpe på å kapre, er Trumpskept­iske sentrums-republikan­ere. Det kan vaere en smart strategi. Marsha Blackburn er en profilert abort-motstander som hører til høyrefløye­n i det republikan­ske partiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway