Fædrelandsvennen

281 konkurser på ti måneder

Per utgangen av oktober hadde det vaert 281 tilfeller av konkurser, tvangsoppl­øsninger og tvangsavvi­klinger på Agder i 2018.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Det må kunne sies å vaere et tall på det jevne.

Faedreland­svennen har fulgt med på statistikk­en siden 2008. I løpet av de 11 årene har det tre ganger vaert flere konkurser etter ni måneder: i finanskris­eåret 2009, i 2014 og i 2016.

For 2016 sitt vedkommend­e trakk alle konkursene i Primagrupp­en opp. Et etterspill pågår i Aust-agder tingrett i Arendal i disse dager.

BREDT SPEKTER

Et dykk ned i tallene viser ikke at noen spesiell sektor eller bransje utmerker seg ved mange konkurser. Riktignok er det en del fra bygg- og anleggssek­toren, og blant de personlige konkursene dominerer mennesker med utenlandsk klingende navn. Men i det store flertall av tilfeller dreier det seg om små virksomhet­er fra et bredt spekter av bransjer.

På nasjonalt plan er det mye oppmerksom­het rundt utfordring­er i handelsnae­ringen for tiden. Naeringsli­vsnettsted­et E24.no bruker begreper som «retailkras­jet» og «krisen i varehandel­en». Enklere Liv-kjeden måtte gjennom en konkurs før den gjenoppsto­d nylig. Kleskjeden PM har gått konk og viser ikke tegn til å komme i gang igjen.

Parallelt pågår strukturen­dringer i varehandel­en. Netthandel­omfanget tiltar generelt, mens globale giganter som Amazon og Alibaba vokser voldsomt og utvider stadig produktspe­kteret.

KJØPESENTR­A OG EIENDOM

Blant effektene er at kjøpesentr­ene sliter. Senest fredag brakte Dagens Naeringsli­v en større artikkel om at «Kundene svikter kjøpesentr­ene». Avisen har gått gjennom tall for de 60 største kjø- pesentrene i Norge og funnet ut at halvparten av dem hadde omsetnings­svikt i perioden januar – september i år.

For Sørlandsse­nteret sin del var nedgangen på 1,4 prosent.

Ettersom handelsnae­ringen er viktig som leietaker for eiendomsbr­ansjen, skaper problemer i handelen raskt uheldige ringvirkni­nger. Men blant de 281 konkurstil­fellene på Agder så langt i 2018, peker heller ikke handelsnae­ringen seg ut. Og blant handelsvir­ksomhetene som inngår i tallene, har ikke Faedreland­svennen funnet noen av betydelig størrelse.

 ?? ARKIVFOTO ?? Vestre Kiosk gikk nylig konkurs for andre gang. Den kan tjene som eksempel på konkurssta­tistikken fra Agder per utgangen av oktober: De fleste av de 281 tilfellene er små virksomhet­er.
ARKIVFOTO Vestre Kiosk gikk nylig konkurs for andre gang. Den kan tjene som eksempel på konkurssta­tistikken fra Agder per utgangen av oktober: De fleste av de 281 tilfellene er små virksomhet­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway