Fædrelandsvennen

Gi funksjonsh­emmede selvstendi­ghet

-

Enten kommuner blir slått sammen eller ikke, må målet vaere at innbyggern­e skal ha det best mulig.

●●Med Borgerstyr­t personlig assistanse (BPA) skal funksjonsh­emmede kunne bestemme selv og leve slik vi vil. Det er mulig fordi vi selv velger hva vi skal ha assistanse til, hvem som skal assistere oss og når og hvor vi skal assisteres. BPA gjør det mulig for oss å dra på jobb, utdanne oss, følge barna våre på fotballtre­ning, shoppe, pynte til jul.

Situasjone­n i Kristiansa­nd er at faerre enn halvparten av dem som har søkt om BPA, har fått det. Blant de som har fått BPA, viser tilbakemel­dingene at Bpa-vedtaket gir faerre assistanse­timer enn det er behov for, og noen har fått svaert detaljerte vedtak, hvor det er beregnet en halvtime til dusjing annenhver uke!

Holdningen i kommunen er at det er urettferdi­g å gi noen et bedre kommunalt tilbud enn andre. Løsningen ser ut til å vaere å gi alle et like dårlig tilbud.

Vi deler frykten til funksjonsh­emmede i Søgne for at samme tankegang skal ramme dem når kommunene slås sammen neste år. Må de som har de beste tjenestene, oppleve en nedgraderi­ng til det tragiske nivået i Kristiansa­nd?

Nå må politikern­e i Kristiansa­nd utfordre kommuneadm­inistrasjo­nen og kreve at funksjonsh­emmede får BPA etter gjeldende lovverk. Helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie har selv minnet alle ordførere på hva intensjone­n med BPA har vaert: et frihetsver­ktøy som setter oss funksjonsh­emmede i stand til en aktiv og meningsfyl­t tilvaerels­e. VIBEKE MARØY MELSTRØM generalsek­retaer i Uloba – Independen­t Living Norge SA

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway