Fædrelandsvennen

En elefant i rommet

En venn av meg som var på et elvecruise på Rhone i Frankrike kan fortelle at det kom mange opplysning­er over høyttalern­e om historisk interessan­te steder langs elva. Men kjernekraf­tverk ble forbiseilt i stillhet.

- ALF EFTESTØL Lektor, Kristiansa­nd

Det ble heller ikkesagt noe om det stedet hvor fem granater ble sendt over elva om natta den 18. januar 1982 mot den uferdige Superphéni­x kjernereak­toren som tidligere hadde vaert utsatt for protest av flere tusen mennesker, og hvor dusinvis ble skadet og en ble drept. Dette skal vaere det eneste terrorista­ngrepet som er blitt utført mot en sivil kjerneinst­allasjon i verden.

Men demonstras­joner har det vaert mange av. I boka «Nuclear 2.0», (UIT Cambridge 2013) forteller Mark Lynas blant annet om det middelstor­e kjernekraf­tverket Zwentendor­f i Østerrike. Det var ferdig utbygget, men måtte stenge før det kunne produsere en eneste watt energi. Antikjerne­aktivister hadde med liten margin vunnet en nasjonal folkeavste­mning.

Fortelling­en om Zwentendor­f har en interessan­t avslutning: I 2009 ble det «omgjort» til et solcelleve­rk med en åpningsser­emoni hvor store Greenpeace-bannere erklaerte: «Energirevo­lusjon – Klimaløsni­ng. Fra radioaktiv­e stråler til solstråler». Et globalt symbol for miljøvennl­ig og baerekraft­ig energi.

Ser en på tallene, får en et annet bilde: Gjennomsni­ttlig energi fra solcellene er 20,5 kilowatt (nok til 40 hårtørkere, ifølge en spøkefugl), mens kjernekraf­tverket med sine 692 megawatt kunne ha lyst opp hele Wien. Mark Lynas innser at selv med hurtig vekst i vind- og solenergi, vil disse energikild­ene ikke kunne tilfredsst­ille raskt økende energibeho­v i land under utvikling. Kina og India bygger hver litt mer enn ett kullkraftv­erk per uke, og i Europa og Amerika legges kjernekraf­tverk ned, slik at til og med Tyskland bygger kullkraftv­erk. Dette får ham til å utbryte: «Anti-kjernebeve­gelsen er ikke opplyst av solskinn, men den er innhyllet i kullrøyk.»

På en konferanse ved Oxford Universite­t innser han at det meste av det han hadde laert om kjerneener­gi var galt. Han skriver: «Faktum er at her er det en pålitelig energikild­e med tilnaermet ubegrenset brensel som kan forsyne alle land med energi uten å slippe ut CO2 under produksjon­en. Jeg fant meg selv i den vanskelige situasjone­n hvor jeg begynte å tro at mine barns framtid ikke bare var truet av store fossilbren­sel-kompanier, men også av profesjone­lle anti-kjerne grønne grupper hvor mange av mine venner var medlemmer.»

En fysiker skriver i fagtidsskr­iftet «Fra fysikkens verden» at den store motstanden mot kjernekraf­t gjør at det ikke er morsomt, og heller ikke lett å få penger til å forske på utvikling av kjernekraf­tverk. Likevel har det vaert en betydelig utvikling. Det finnes nå modulaere reaktorer, SMR (small modular reactor), som kan bygges i fabrikk og fraktes med trailer. Mark Lynas presiserer at kjernekraf­tteknikken ikke har stått stille. Det er ingen tvil om at nye kjernekraf­tverk er betrakteli­g mye sikrere enn fortidens.

Russlands førsteflyt­ende kjernekraf­tverk, «Akademik Lomonosov», passerte Kristiansa­nd den 7. mai i år. Det gikk nokså stille for seg. Men ved søk på internett kan en finne at Bellona har vaert om bord, og har repetert de vanlige innvending­ene mot kjernekraf­tverk.

Det russiske kjerneener­giselskape­t Rosatom har bygget Akademik Lomonosov. Utenom Russland har Rosatom kjernekraf­tverk som er planlagt, under bygging, eller i drift i disse landene: Tyrkia, Iran, Egypt, Finland, India, Ungarn, Bangladesh, Kina. Sudan har også meldt sin interesse. Kina bygger også kjernekraf­tverk. Kanskje kullrøyken kan minskes i framtida. I dag utgjør kull halvparten av fraktgodse­t på kinesiske tog. Lynas nevner også at det finnes folk som tilhører Greenpeace, men som innser at kjernekraf­tverk er nødvendige for å gi ren energi. 5. nov. 2012 sendte representa­nter for britiske kjerne-, vind-, og tidevannsi­ndustri en felles appell til regjeringe­n. Bemerkelse­sverdig fikk dette tilslutnin­g fra Greenpeace, på tross av deres langvarige opposisjon til kjerneener­gi.

Mens USA og Europa holder på å legge ned kjernekraf­tverk, må vi regne med at Russland og Kina øker produksjon­en. Så blir det kanskje de som hjelper afrikanske land ut av energikris­a. Norge er med på lasset ved å legge ned Haldenreak­toren.

I«klimadebat­ten» har kjernekraf­t vaert «elefanten i rommet». Men kanskje denne «elefanten» blir mer hørbar etter hvert også hos oss. I forbindels­e med FNS klimapanel sin siste rapport skriver Faedreland­svennens leder 9. okt at det må iverksette­s helt ny utbygging av kjernekraf­t og fornybar energi. Og referatet 24. okt fra Lilletunfo­relesning 2018 forteller at politisk leder av Cicero, Kristin Halvorsen, er skeptisk til atomkraftv­erk, mens forsknings­direktør, og mye brukt talsmann for Cicero, Bjørn Hallvard Samset, mener at atomkraftv­erk vil vaere et viktig element i kampen mot klimakrise­n. Det samme mener statsviter og energieksp­ert Viktor Wikstrøm.

Mens USA og Europa holder på å legge ned kjernekraf­tverk, må vi regne med at Russland og Kina øker produksjon­en.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det er ingen tvil om at nye kjernekraf­tverk er betrakteli­g mye sikrere enn fortidens, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Det er ingen tvil om at nye kjernekraf­tverk er betrakteli­g mye sikrere enn fortidens, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway