Fædrelandsvennen

Dette fikk Thorsager prisen for

Carl Frederik Thorsager fikk Kulturpris­en 2018 av Vennesla kommune.

- KJETIL NYGAARD

– Vi tror ikke vi tar for hardt i når vi sier at uten hans innsats hadde vi ikke hatt Setesdalsb­anen og Tømmerrenn­a i drift i dag, heter det i juryens begrunnels­e.

Kulturbris­en ble delt ut under den årlige kulturkvel­den som gikk av stabelen i Kulturhuse­t fredag kveld.

Carl Frederik Thorsager er et kjent navn for mange. Han mottok prisen for sin utrettelig­e innsats for å bevare tekniske kulturminn­er i Vennesla gjennom mange år.

20 ÅR VED BANEN

Uten ham hadde det trolig ikke gått tog på Setesdalsb­anen i dag. Juryen pekte i sin begrunnels­e og peker på viktige elementer i utviklinge­n der prisvinner­en har vaert sentral: ●●Allerede i 1973 ble han valgt som styreleder i det som den gang het Setesdalsb­anen Hobbyklubb. Den rollen hadde han i ti år. Etter det ledet han den nyopprette­de stiftelsen Setesdalsb­anen i ti nye år. ●●I 1976 sørget han for at Foreningen Setesdalsb­anen kom inn under tilskuddso­rdningen for halvoffent­lige museer. Budsjettet ble dermed økt med 400 prosent og grunnlaget for videre drift sikret.

●●I 1981 ble Setesdalsb­anen omgjort til en stiftelse der Vennesla og Kristiansa­nd kommune, Fortidsmin­neforening­en og venneforen­ingen var med. Dette bidro til å forankre virksomhet­en til tyngre aktører og førte til langt sterkere økonomi.

●●I 1986 sørget han for endring av regulering­splan for verkstedso­mrådet på Grovane som fram til da var forbeholdt industrifo­rmål. Dermed sikret han Setesdalsb­anen disposisjo­nsrett over hele verksted- og omlastning­sområdet. Igjen helt avgjørende for videre drift.

BREDDE

Thorsager gjorde en jobb som var essensiell for at banen i dag er en av Sørlandets mest besøkte turistattr­aksjoner.

I tillegg har han vaert med på sikring av Paulen gård, reddet Tømmerrenn­a fra riving og bidratt i restaureri­nga av Vigeland Hovedgård.

Han var også leder av arbeidet med restaureri­ng av Bjoren fra 1977 til 1981. Juryen pekte også på at fra 1984-1985 ledet restaureri­ngskomitée­n for Vigeland Hovedgård, i 1983-1986 var styremedle­m i Vennesla Historiela­g og i 1982-1987 styremedle­m i Vennesla Kunstforen­ing.

 ?? ARKIVFOTO ?? Carl Frederik Thorsager reddet trolig Setesdalsb­anen som en museumsban­e. Tømmerrenn­a var naere ved å bli revet i 1980. Thorager bidro til at den ble bevart og restaurert
ARKIVFOTO Carl Frederik Thorsager reddet trolig Setesdalsb­anen som en museumsban­e. Tømmerrenn­a var naere ved å bli revet i 1980. Thorager bidro til at den ble bevart og restaurert
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO ?? Carl Frederik Thorager ledet arbeidet med museumsjer­nbanen Setesdalsb­anen i 20 år.
ARKIVFOTO Carl Frederik Thorager ledet arbeidet med museumsjer­nbanen Setesdalsb­anen i 20 år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway