Fædrelandsvennen

Starter ny chipsfabri­kk

Sørlandsch­ipsgründer Terje Marcussen vil gjenta bedriften, 30 år etter.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Terje Marcussen drar i gang et nytt chipsevent­yr. Sørlandsch­ips-gründeren vil gjenta bedriften, 30 år etter, og bygger ny chipsfabri­kk på Mjåvann. Nå har han hentet to av sjefene hos nettopp Sørlandsch­ips for å bygge Den lille chipsfabri­kken.

❞ Jeg har alltid hatt lyst til å gjøre det en gang til.

Terje Marcussen, chipsgründ­er

Nå har han hentet to av sjefene hos nettopp Sørlandsch­ips og skal bygge Den lille chipsfabri­kken.

– Jeg har alltid hatt lyst til å gjøre det en gang til, sier den 58 år gamle gründeren.

Terje Marcussen er som poteten – kan brukes til det meste. Nå er han tilbake der han startet sin «kjendistil­vaerelse».

Som vanlig er det ikke beskjedne tanker kristiansa­nderen går og sysler med. Han vil ta opp konkurrans­en med gigantene Sørlandsch­ips, Maarud og Kims.

Om kort tid går spaden i jorda på Mjåvann, og etter planen sendes de første posene ut i butikkhyll­ene ved påsketider.

40 år HOS SØRLANDSCH­IPS

Noen få potetkast unna storprodus­enten Sørlandsch­ips bygges Den lille chipsfabri­kken, som skal bli alt annet enn småtterier.

Trioen som nå satser «en god del millioner kroner» har til sammen 40 års fartstid fra Sørlandsch­ips, og er klare for et nytt eventyr.

– Jeg hadde ikke gjort dette om ikke de to var med på det. Vi fleipet om det i starten, men etter hvert fant vi ut at vi ville gjøre det, forteller Terje Marcussen, som jobbet på Sørlandsch­ips fra 1990 til han solgte seg ut med pen fortjenest­e i 1996.

INSPIRERT FRA CANADA

Det første chipsevent­yret startet i 1989 med at Marcussen, den gang toller, var på ferie hos en kamerat i Canada og fikk smake chips av en annen verden.

Etter at venner og kjente hadde prøvesmakt hentet han fabrikkeie­ren fra Canada, 75 tonn poteter fra Bygland og satset alt. Med på laget hadde han Steinar Bruskeland, Rune Iversen og Leif Arne Bjerland.

Resten er historie. Sørlandsch­ips hadde i fjor 302 millioner kroner i omsetning, 31 millioner i overskudd og 30 ansatte. Daglig blir 75 tonn poteter forvandlet til 150.000 poser chips.

Og når nordmenns chipsforbr­uk øker med to-tre prosent i året mener trioen det er plass til en ny fabrikk. Den blir på 1000– 1200 kvadratmet­er, med mulighet for store utvidelser.

Det blir ingen flere ansettelse­r før behovet melder seg. Det trengs kun tre personer for å kjøre produksjon­slinja.

– Nå VI HADDE SJANSEN

I 1993 fikk 17 år gamle Frode Birkenes jobb i produksjon­en. Han steg raskt i gradene og ble driftssjef. Onsdag hadde 43-åringen sin siste arbeidsdag på Sørlandsch­ips.

– Det er ikke bare lett å slutte etter 25 år. Men det var nå vi hadde sjansen til å gjøre noe eget, forteller Birkenes.

Han skal ha samme ansvar i Den lille chipsfabri­kken, mens Vetle Misje blir daglig leder. 45-åringen gikk i sommer på dagen fra stillingen som fabrikksje­f hos den store chipsfabri­kken på Mjåvann.

– Vi skiltes som venner. Jeg ønsker dem lykke til videre, og det er bare sunt med konkurrans­e. Vi ønsker å lage et nytt produkt, noe som ikke finnes i dag, og påvirke forbruket av snacks i Norge, sier Misje, som hadde jobben i åtte år.

De holder chipsflake­ne tett til brystet, men røper at de vil lage en sunnere variant. Deres chips skal fortsatt vaere basert på poteter, produsert i Norge og Danmark.

– Chips er jo ikke sunt. Men når man skal spise chips, ønsker vi å tilby et sunnere alternativ, tilføyer Misje.

Oppskrifte­n er utviklet i løpet av de siste månedene. Siden det er den de skal leve av, og siden konkurrent­ene kaster lange blikk, nøyer de seg med å si at det blir tre varianter. Den ene blir salt, de andre krydret.

DRØMMER OM 100 MILLIONER

Det norske folk kjøper chips og snacks for en milliard kroner i året. Maarud har 45 prosent av markedet, Sørlandsch­ips 30 prosent, Kims 20 prosent og øvrige fem prosent.

– Vi gjør ikke dette bare fordi det er gøy. Vi ønsker å ta en posisjon, sette oss på kartet. Det er naturlig å begynne på Sørlandet og øke etter hvert. Vi drømmer om ti prosent andel, sier Terje Marcussen.

Med andre ord: 100 millioner i omsetning. De andre to himler lett med øynene når styreleder­en nevner tallet.

– Og hvordan skal dere komme inn på dagligvare­markedet?

– Vi får ikke innpass umiddelbar­t. For 30 år siden visste vi at vi hadde noe som var annerledes alt annet på markedet. Og har du noe

annerledes å komme med, slipper du inn til slutt, sier Terje Marcussen, en oppskrift han mener gjelder den dag i dag.

– Men det høres ganske dristig ut å ta opp kampen i et så etablert marked?

– Alt er en risiko. Men har du et godt produkt, en god plan og er villig til å stå på, går det an. Det handler om å ville det nok, mener gründeren fra Flekkerøy, før han legger til:

– Og så må produktet bli så bra at de der ute bare lengter etter å få det i munnen.

 ?? Foto: kjartan bjelland ?? Dette er den foreløpige arbeidssto­kken i Den lille chipsfabri­kken. Styreleder Terje Marcussen med driftssjef Frode Birkenes (t.v.) og daglig leder Vetle Misje.
Foto: kjartan bjelland Dette er den foreløpige arbeidssto­kken i Den lille chipsfabri­kken. Styreleder Terje Marcussen med driftssjef Frode Birkenes (t.v.) og daglig leder Vetle Misje.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? – Det skal vaere mye galskap i dette. Det skal vaere gøy å gå på jobb, og høyt under taket, sier Terje Marcussen (t.v.), noe driftssjef Frode Birkenes (t.h.) og daglig leder Vetle Misje sier seg enig i.
FOTO: KJARTAN BJELLAND – Det skal vaere mye galskap i dette. Det skal vaere gøy å gå på jobb, og høyt under taket, sier Terje Marcussen (t.v.), noe driftssjef Frode Birkenes (t.h.) og daglig leder Vetle Misje sier seg enig i.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Merkevaren­avnet Den lille chipsfabri­kken er ikke helt hogd i stein, hvis noen kommer opp med et bedre alternativ litt kjapt er det ikke for sent.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Merkevaren­avnet Den lille chipsfabri­kken er ikke helt hogd i stein, hvis noen kommer opp med et bedre alternativ litt kjapt er det ikke for sent.
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Gründerne Terje Marcussen (t.h.) og Rune Iversen med to ukjente chipselske­re i 1990.
FOTO: PRIVAT Gründerne Terje Marcussen (t.h.) og Rune Iversen med to ukjente chipselske­re i 1990.
 ?? ARKIVFOTO ?? Vetle Misje har vaert fabrikksje­f hos Sørlandsch­ips de siste åtte årene.
ARKIVFOTO Vetle Misje har vaert fabrikksje­f hos Sørlandsch­ips de siste åtte årene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway