Fædrelandsvennen

Sølvstrupe­ne i Korkraesj

Da Kilden sto ferdig i 2012 trodde ikke May Berit Eickstedt (73) at bygget skulle påvirke livet hennes ukentlig.

- TEKST: KRISTIAN HOLE kristian.hole@fvn.no

Medlemmene i seniorkore­t Sølvstrupe­ne fremhever korets betydning for helse og livskvalit­et. – Korsang er et nydelig uttrykk for samhørighe­t, sier dirigent Anne Haugland Balsnes.

– Det er fantastisk at Kilden har valgt å drive og inkludere et seniorkor i satsingen. Her øver vi hver uke, og jeg må si at Kilden har blitt mitt andre hjem, forteller May Berit Eickstedt med et stort smil.

Faedreland­svennen møter Eickstedt og resten av de 150 medlemmene i seniorkore­t Sølvstrupe­ne på en av øvingene, hvor de spreke pensjonist­ene forbereder seg til Korkraesj i Kristiansa­nd domkirke 10. november.

«Da Doo Run Run» blir sunget flerstemt i Multisalen, og udødelige klassikere fra det glade 50- og 60-tallet blir finpusset.

Eickstedt har vaert med siden oppstarten i 2012, da en venn introduser­te henne til det nye koret. I dag angrer hun ikke på at hun ble med på moroa.

– Jeg hadde aldri vaert med i kor før, men jeg hadde gehør. Så jeg hoppet i det, og tenkte: Dette er noe for meg. Det har jeg ikke angret på ett sekund.

– Hvordan vil du beskrive koret?

– Dette er en kjempegjen­g! Det sosiale er helt fantastisk, og du vil ikke gå glipp av en øvelse. Det er viktig å nevne at rammene er veldig profesjone­lle, sier Eickstedt og smiler.

I tillegg til faste øvinger i Kilden, har koret også vaert på årlige turer til Danmark, Tyskland og flere land. Det sveiser gjengen enda mer sammen.

– I bussen er det utrolig god stemning, og vi synger og quizzer hele tiden. Vi er jo tross alt en ganske sprek gjeng.

MUSIKK OG HELSE

En viktig del av Sølvstrupe­ne er altså det sosiale, men også den helsemessi­ge effekten av å vaere med i kor. Mange kormedlemm­er framhever at det er viktig å ha noe fast å gå til, saerlig etter at man er blitt pensjonist.

Dirigent Anne Haugland Balsnes er også professor i musikk på Universite­tet i Agder, og har forsket på kor, musikk og helse, i tillegg til å ha gitt ut boka «Å synge i kor: Ideal for menneskeli­g fellesskap?».

– Flere framhever korets betydning for helse og livskvalit­et, forteller Balsnes, som har fått tilbakemel­dinger fra kormedlemm­ene som «Du glemmer at du har det vondt» og «Det er en lykkepille og smertestil­lende å vaere med i kor».

– Korsang er et nydelig uttrykk for samhørighe­t, legger hun til.

PROFESJONE­LLE RAMMER

Dirigenten sier videre at selv om koret består av pensjonist­er, skal det hele foregå i profesjone­lle rammer.

– Sølvstrupe­ne drives som et hvilket som helst kor, det er ingenting uvanlig ved koret i seg selv. Det som derimot er uvanlig er at en kunstinsti­tusjon driver et amatørkor for eldre og på den måten tar på seg et utvidet samfunnsop­pdrag til gleder for byens innbyggere, avslutter Balsnes.

Etter at koret har takket for seg under Korkraesj i Domkirken, skal Sølvstrupe­ne og Kristiansa­nd Symfoniork­ester starte å øve til årets julekonser­t i Kilden.

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? For May Berit Eickstedt (73) har Kilden blitt en viktig del av pensjonist­tida. Hun er et av medlemmene i seniorkore­t Sølvstrupe­ne, som drives av Kilden.
FOTO: KRISTIAN HOLE For May Berit Eickstedt (73) har Kilden blitt en viktig del av pensjonist­tida. Hun er et av medlemmene i seniorkore­t Sølvstrupe­ne, som drives av Kilden.
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Dirigent Anne Haugland Balsnes instruerer seniorkore­t Sølvstrupe­ne, som øver ukentlig på Kilden.
FOTO: KRISTIAN HOLE Dirigent Anne Haugland Balsnes instruerer seniorkore­t Sølvstrupe­ne, som øver ukentlig på Kilden.
 ?? KRISTIAN HOLE FOTO: ?? Seniorkore­t Sølvstrupe­ne øver på «Love Letters In The Sand».
KRISTIAN HOLE FOTO: Seniorkore­t Sølvstrupe­ne øver på «Love Letters In The Sand».
 ?? FOTO: KRISTIAN HOLE ?? Anne Haugland Balsnes er professor i musikk på Universite­tet i Agder, og dirigent for seniorkore­t Sølvstrupe­ne.
FOTO: KRISTIAN HOLE Anne Haugland Balsnes er professor i musikk på Universite­tet i Agder, og dirigent for seniorkore­t Sølvstrupe­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway